HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Minek örülsz

mario balotelli egervaricrop.jpgNem várt öröm, hogy maradt némi remény, bár kicsit olyan, mint spiccesen hazatérve találni még a negyednapos pörköltből. Nehéz ellenállni, de azért csak ésszel.

Egervári válogatottja 1% csárdásfutballal (értsd csibészes-magyaros) és 99% fegyelmezett rombolással kicsikarta, hogy szeptemberre is lehet a szurkolónak jövőképe.

Itt álljunk is rögvest meg egy hosszabb lélegzetre, ugyanis szerintünk teljesen felesleges bárki normális magyar futballbarátot azzal hitegetni, hogy ez a válogatott az "ötletes, kreatív, velünk született stb." nagy magyar focimitológiai humbug révén tartana ott, ahol. Hát nem, helyenként sikeredik ugyan néhány piruett, de alapvetően küzdünk, mint disznó a jégen. És ezt nem kéne szégyellni, mert kis ország vagyunk, ahol kevesen fociznak, és ők is alulképzett és alulmotivált edzők keze alatt, eközben bajnokságunk akár csak közvetlen szomszédainkhoz képest is a leggyengébb, az elitligákban pedig legfeljebb sporadikusan találkozni játékosainkkal.

Hatalmas dolog, hogy Románia és Törökország is szenvedett ellenünk. Hatalmas dolog, hogy képesek voltunk rossz fényt vetni rájuk. Mindkét csapat erősebb, mint a miénk, és mindkettő egyformán szarul mutatott, amikor velünk játszott. Ez nem az eredmények inflálása, hanem maga a legnagyobb siker. Miben bízhatunk másban, mint a csapategységben és a tudatosságban?

Épp annyi kvalitásunk van, hogy bünteni tudjunk egy rossz helyen eladott labdát, egy hanyagul levédekezett kontratámadást, amúgy az egyetlen dolgot tesszük, amit tehetünk: csúszunk-mászunk becsülettel, nagy szervezettségben.

Ha nem klasszisokkal jobb csapattal játszik az Egervári-féle válogatott, rendszerint meg tudja akadályozni, hogy az ellenfél egy-az-egy elleni játékra bontsa le támadásait. Mert akkor baj van. Gatyába rázott csapatvédekezés és a rögzített helyzetek, ezek a mi igazi erősségeink, plusz néha egész fenyegetőek a kontrák. Hát nem éppen ez szerepel a "magyaros stílus" mellett a közhelyszótárban. Azzal legfeljebb San Marino ellen próbálkozhatunk, ami árnyékboksz kategória.

Ebben a válogatottban akad elég minőség, hogy erősebb együttesek ellen se alapból egy keserves null-null legyen az álmok netovábbja (vesd össze Csank-csapat). Több a potenciálunk a gólszerzésre, mint korábban, de a meccseinket továbbra is az határozza meg, hány elkeserítő gólt kapunk hátul. Mint mondjuk a román, amelyet mindenki elkerülhetőnek tart, pedig csak akkor kerülhettük volna el, ha például Mészáros jobb játékos lenne. És Mari néni meg a villamos.

Lehet vitakozni azon, egyénileg mire hivatott ez a csapat, de alapvetően vízzel főzünk. Van egy Dzsudzsink, aki príma "szegényember Ronaldója" lehetett volna valami európaligás babérokra pályázó nevesebb klubban, de annyira túlárazta magát, hogy már csak pénzmosásból viheti el bárki. Szalaiból - merjünk nagyot álmodni - legeslegideálisabb esetben 15-20 milla közti ék válhat egy élbajnokság BL-lel kacérkodó csapatában. Gyönyörű lenne, egy klasszis center, pont amilyen a célfutballunkhoz kell. Már csak jobban kéne sáfárkodni a kapu előtt. A többiek viszont, bocsánat az egykalapért, de a "minden bokorban terem" kategória.

Nem szentírás, de tessék megnézni a transfermarkt. A válogatott elképzeléseibe beleférő játékosok közül (de szépen fogalmaztunk...) a következő legértékesebb spílerünk nincs kétmillió euró. A szlovák keretben a 11. legdrágább kerül ennyibe. Az osztrákban és románban a 15. (népes holtversenyben), szerbeknél a 16., ukránoknál a 19., horvátoknál meg kívül a húszon. Persze, a magyar bajnokság devalvál, és egy-két srác ára megugorhat, sőt meg is fog (Bogdán, Varga), de azt azért ordas túlzás lenne feltételezni, hogy ez a generáció gyökeresen fel fogja borítani az erőviszonyokat.

Ha szkeptikusak vagyunk, még az sem egyértelmű, hogy az elmúlt évet tekintve beszélhetünk-e összeségében fejlődésről. Ahányan előreléptek, legalább annyian vissza. Nem a válogatottat alkotó játékosok lettek jobbak, hanem a válogatott.

Mindezt csak azért szükséges tisztázni, mert sokan sokféle hülyeséget bírnak belelátni a megszerzett pontokba, ahelyett, hogy azért becsülnék meg ezt a gárdát, amiért igazán lehet. Az eredményességéért. Hogy végre konzekvensen jobb eredményekre vagyunk képesek, mint az alapanyagból következne. Legmélyebb tiszteletünk Egervári Sándornak, hogy minden megtévesztő stíljegye ellenére maximálisan realista a mágnestáblánál. És persze a játékosoknak, hogy partnerek ebben. A semleges nézők pedig le vannak ejtve.

Ami a kilátásokat illeti: a harmadik hely csodálatos eredmény, a második világszenzáció lenne, és még akkor se jutnánk ki a vébére, mert elgázolna valami mamut a pótselejtezőben. Arról a mélyen elhallgatott titokról meg inkább ne is beszéljünk, hogy bőven lehetünk mi is az a szerencsétlen, aki legrosszabb csoportmásodikként oda se kerül.

 

air brasil pink.jpg

2013.03.29. 13:18 futballsz'

6 komment

Címkék: magyar válogatott Egervári

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr635175110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2013.03.29. 16:25:03

Nekem kicsit az a bajom, hogy ugyanezt az eb selejtező után/közben is le lehetett volna írni, csak azóta eltelt pár év.

Igen, szervezett a csapat.
Igen, amink van azt jól használjuk.
Igen, elég stabilan védekező a kp.
Igen, van meccsenként egy-két jó kontránk.

A baj szerintem ott van, hogy ugyan papíron a románok sokkal erősebbek, de láttunk a meccsen, hogy valami nagyon nincs rendben nálunk. Kóvályognak, nem mozognak és kb beleszarnak. És ezt nem használtuk ki. Pont ezért vitatkoznék azzal, hogy a románok ellenünk szenvedtek. Ők magukkal szenvedtek, amit mi csak néztünk.

Egy olyan csapat vagyunk, akinek nyilván védekeznie, rombolnia kell, és ha úgy adódik a lehetőség kihasználni. Na ez az amiben nem tudtunk fejlődni. És nem arra gondolok, hogy Szalai nem fejeli be 3 méterről, hanem, hogy a románok töketlenségét látva nem tudjuk - akár csak percekre is - átvenni az irányítást, nem tudunk szerkezetet váltani.

Szóval észreveszem és értékelem is a pozitív dolgokat, szeretem is Sanyibát, de néha több bátorságot várnék tőle.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.03.29. 18:34:12

@mizie:

szerintünk lehet, hogy te egy zárt kapus meccs kicsit alacsonyabb intenzitását általánosítod ki a csapatok tompaságára. Ez a "szerkezetváltás" és "átvenni az irányítást" ezek lózungok. A törökök ellen oda-vissza váltogattuk a felállást például, vesztes helyzetben képesek voltunk némi ellenszegülést felmutatni, amire nem is tudjuk mikor volt példa legutóbb tétmeccsen.

A lényeg, hogy erőn felül teljesítünk. Ennél többet nem lehet elvárni.

mizie 2013.03.30. 09:02:40

@futballsz': De nem, mert a mieinken nem vettem észre ezt a tompaságot a román meccsen. Minden játékos a tudásának/formájának megfelelően játszott. A románok pedig messze elmaradtak ettől, mind egyéni, mind csapatszinten.

Világos az általános magyar elvárások (fineszes támadófoci) - "lózungok" elleni kiállásotok és absz osztom ezt a véleményt, de amit írtam nem érzem annak. Adott egy meccsszituáció és nem tudtunk rá reagálni - ez volt a román meccs.

A török meccsről direkt nem írtam, mert ott nagyon sok esetben erőn felül teljesítettünk és egy tök más játékkép volt, ahol minden pillanatában alárendelt szerepet játszottunk (amire általánosságban be van rendezkedve a csapat - és jól is csinálja).

Nekem nagyon tetszett Király mondata, hogy a román meccset 2-2-re elvesztettük, míg a törököt 1-1-re megnyertük.

hajdú 2013.03.30. 11:17:50

"bőven lehetünk mi is az a szerencsétlen, aki legrosszabb csoportmásodikként oda se kerül"

Szerintem ez túlzás, épp a linkelt táblázatból is látszik, hogy elég valószínűtlen. Számoljunk picit, hogy is lehetünk másodikok:

Feltételezem a hazai két győzelmet az észtek és Andorra ellen, és vereséget Amszterdamban. A bukaresti meccsen dől el:
- Ha győzünk, miénk a második hely! (Ekkor nincs is mit számolni.)
- Még a döntetlen is egész jó eséllyel jó lehet nekünk, HA a románok nem verik meg a törököket sem otthon - szerintem a törökök jobbak azért, szóval tényleg van rá esély. A törökök pedig nem tudnak elénk kerülni, csak ha megverik Hollandiát is (de ennyi erővel már mi is döntetlenezhetünk velük...)
- Kikapni viszont TILOS, akkor a románok elénk kerülnek, és ők is játszanak még az észtekkel és az andorraiakkal. Andorra alapból esélytelen, az észtekkel meg otthon játszanak az utolsó fordulóban, azt se fogják elbaszni, kizárt. (Ezzel még egy törökök elleni vereséggel és a mi hollandok elleni bravúrdöntetlenünk után is pont előttünk maradnának...)

Tehát, a második hely "rosszabb" esetben 18 ponttal elérhető, ebből 12 marad a pótselejtezős táblázatra. Elméletileg lehet, hogy ez túl kevés, de valószínűtlen. (E csoport, például?)

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.03.30. 18:04:33

@hajdú: mi annyit látunk, hogy 8 pontunk van öt meccsből, a legrosszabnak meg 5, négyből. Az Andorra elleni eredmények nem számítanak.

hajdú 2013.03.30. 18:28:36

@futballsz':
Egészen pontosan a két legrosszabbnak is, viszont még Bulgária is mögöttünk áll. Angliát valóban elénk sorolnám. De pont azt akartam jelezni, hogy minimum 4 pontot még szerzünk ide (ha egyáltalán másodikok leszünk és van mit nézni ebben a táblázatban), amivel már tényleg balszerencse kéne, hogy az összes csoport úgy alakuljon, hogy mi itt végül a 9. helyre szoruljunk. (Mondjuk érdekes lenne még a mostani 3., de potenciális 2. helyezetteket: Portugália, Svédország is követni ebben a tabellában ebből a szempontból.) Én leginkább az E csoportra tippelnék, de a B se rossz. Mindegy, szerintem érdekesebb, hogy meg tudjuk-e csinálni ezt a második helyet vagy sem.
süti beállítások módosítása