HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

EURO2012 - Nagyhatalmak (ESPGERNEDFRAENGITA)

Az Eb-hangulat egyre terjed, mint a süteményszag. Amíg várunk, beszéljünk a krémről. Előjelek, esélyek és kinéző pofára esések, elővesszük a nagyhatalmakat.

Kivel kezdhetnénk mással, mint a 2012-es 2008-as Európa-bajnokság győztesével, a spanyol válogatottal. Az Európa- és világbajnok hispánok toronymagas favoritként vágnak a tornának, minden mellettük szól, leszámítva, hogy a labda gömbölyű. A keret gazdagságától sápadtabbak az ellenfelek, mint Iniesta télen, minap a felkészülés jegyében úgy verték agyon Dél-Koreát, hogy a barcások helyett az utazókeretbe sem jelölt placebó játékosok szerepeltek, pl. Benat a Real Betisből vagy Bruno a kieső Villarreálból. Hiányzóik "csak" Villa és Puyol, előbbit csipkerózsikázásából ébredő Torres feledtetheti, utóbbi kiesése pedig nem feltétlenül akkora veszteség, mint pár éve lett volna. A spanyol válogatottnak nincs természetes ellensége, legfeljebb egy őrületes formában játszó Nationalelf szoríthatja meg a csapatot. Amúgy csak jelentősebb pechszéria és/vagy önmaguk elandalítása tántoríthatja Del Bosque legényeit a példátlan halmozástól.

A futballvilág kimondva-kimondatlan a németektől várná a spanyol hegemónia berekesztését, nem teljesen alaptalanul, de egy kicsit talán optimistán. Mint az tudvalevő, a 2006-ban megismert "újgermán" stílus bevezetése óta a gárda mindhárom világversenyén legalább az elődöntőig jutott, és csak a későbbi győztes ellenében búcsúzott, ami szépnek szép, de ahogy öregszik a Schweini-féle nagygeneráció, úgy lesz egyre üresebb a félig telt pohár. Nem mondjuk, hogy van összefüggés, de amint a németek hirtelen megtanultak focizni, úgy felejtettek el nyerni. Talán Ballack szelleme, sőt most már átka áll a dolog mögött, a Bayernes különítmény mindenesetre Michael 2002-es teljestményét megidézve 4 ezüsttel zárhatja az idei szezont (bajnoki, kupa és BL a másik három). Csak annyi kell hozzá, hogy bejöjjön a papírforma. A felkészülési mérkőzéseken becsúszott ugyan néhány zakó, főleg a Svájc elleni 3-5 volt meglepő, de ennek felesleges túl nagy jelentőséget tulajdonítani. A Löw rendelkezésére álló matéria bivalyerős, az ismert arcokon túl bármikor, bárkit meglephetnek egy Schürrlével, Götzével vagy Gündogannal. A belső védelem tetszik a legkevésbé, a Mertesacker-Badstuber kettős már-már kínos, zicher, hogy nálunk valamelyikük helyén Boateng játszana. Sérültjük nincs, csak lelki.

Hollandia. A három milánói tulipán bódulatában szerelmesedvén bele a futballba, nem hittük volna, hogy lesz még torna, mely előtt ne lágyulnánk az Oranjéra gondolva. Aztán jött Bert van Marwijk. A dél-afrikai világbajnokságon ezüsttel honorált cinikus kegyetlenkedés óta szikrányi érzés sem maradt bennünk Hollandia iránt. Valami elpattant bennünk, mintha egy hatvanéves nácival láttuk volna enyelegni az exünket. Játékosok nagyrészével amúgy semmi bajunk, még Robbent is bírjuk, sőt. Ami az esélyeiket illeti, deréktól felfele észvesztőek, a hátsó fertály viszont hagy maga után némi kívánnivalót. Herr Marwijk valószínűleg abban reménykedik, hogy a De Jong-Van Bommel kettős nyomában nem lesz túl sok melója Heitingáéknak (annál inkább a golfkocsinak). A szélek szigetelése viszont továbbra is kérdésesnek tűnik. Ennyit a hátrányokról. Előre egyszerűen káprázatosak, Sneijder, Arjen, Van Persie és Afellay mint megannyi kecses tőr útban az ellenfél szívéhez, ráadásul a sérüléséből megtérő ifjú Ibrahim pont annak tűnik, aki eddig hiányzott a gépezetből: egy fürge, nyurga és kreatív összekötő középpálya és csatársor között, segítve Sneijdert az irányításban, de gólveszélyként is jeleskedve, ha éppen úgy adódik. És még a padra is jut egy Huntelaar, meg egy Van der Vaart. Ha az eszünkre hallgatunk, akkor egyértelműen a négyben a helyük. Ha a szívünkre, akkor nem hallunk semmit.

A dobogó után valamelyest kuszább az erősorrend megítélése, mi Franciaországra tennénk a voksot, főként racionális okokból (azaz valószínűleg tévedünk). A Domenech-korszak már csak rossz álom, Blanc következetesen lezavarta a generációváltást, miközben sikerült megtartani az értékeket is, a csapatban maradt tapasztalat, de került friss vér is bőven. A keret összetétele több mint harmonikus, vezérek, művészek és zongoracipelők egyaránt vannak benne, meg persze Ribery, aki mindhárom egyben. A sztárok sincsenek kifacsarva, Franck hónapokat pihent évközben sérülések miatt, Benzema átlagban félidőket játszott mérkőzésenként, a többieket meg nem nagyon szipolyozták nemzetközi kupameccsek. A csapat erősségeinek szinte kivétel nélkül jó idénye volt (Benzema, Ribery, Ben Arfa, Cabaye, M’Vila, Koscielny, Rami), vagy legalábbis semmilyen (Evra, Nasri, Clichy, Lloris). Egyedül Mexés a kakukktojás, egyrészt mert nem éppen erősség, másrészt mert szörnyen gyönge évet zárt. Szükség esetén Giroud, Menez, Alou Diarra és Valbuena foltozhatja a lyukakat, vagy adhat újabb dimenziókat a csapathoz. Ami pedig a formájukat illeti: huszonegy meccse veretlenek. Egy szó, mint száz: ha a racionalitás megfelelő adag szerencsével párosul, ebből bármi lehet. Még az is.

Az angolok elképesztő energiát fektettek abba, hogy már hónapokkal a torna előtt elvágják magukat. Ezt látván aztán a jóisten is besegített, lássuk mire mentek együtt (avagy a hét csapás): 1: Rooney teljesen feleslegesen eltiltatta magát az első két meccsről; 2: a szövetség ellehetetlenítette Capellót; 3: a válogatottnak csak a torna előtt egy hónappal lett edzője; 4: az új edző lemondva hitelességéről “futballszakmai okokat” emlegetve kifelejtette a keretből Ferdinandot és Carricket; 5: megsérül Barry; 6: megsérül Lampard; 7: megsérül Cahill. Elég siralmas egy felvezetés, bár jobban meggondolva az ötös és hatos pont akár égi segítségnek is felfogható. Mert Barry ugyan fix kezdő a bajnok Man Cityben, de középpályás védekezőként talán mi is eltéblábolnánk Nigel de Jong holdudvarában, Frankie 150-es IQ-ja meg érzékeny veszteség, ám a Lampard-Gerrard belső páros sokadik bukását végignézni még fájdalmasabb lett volna. Az angolok mellett leginkább az szól, hogy annyira talán nem rosszak, mint amennyire szerencsétlennek tűnnek. Rooney hiányán például sokat enyhít, hogy fű alatt nőtt nekik egy Welbeckjük, Ashley Young pedig öleset fejlődött. Aztán a szokásoktól eltérően van kapusuk (Joe Hart) és nincs két felfújt dudás a középpályán (csak Gerrard). Némi Chelsea-zéssel ennyi már elég kell, hogy legyen a csoportból való továbblépéshez (mondjuk a második helyen), és a szép búcsúra (mondjuk a spanyolok ellen). Ezt valószínűleg előre alá is írnák.

Báránybőrbe bújt sánta kutyaként kocog Lengyelországba az olasz válogatott feledtetni a 2010-es emlékeket, mintha lehetne. Vagy jelentkezzen, akinek két év alatt sikerült elhinni, hogy a taljánok nyeretlenül, tökutolsóként végeztek az Új-Zélanddal, Szlovákiával, Paraguay-jal teljes halálcsoportban. Ami a felkészülést illeti, igencsak olaszosra sikerült. Kirobbant egy bundabotrány, a rendőrök több válogatott játékosnál is kopogtattak, Criscito ellen nyomoznak is, ezért a zenites végül kimaradt. A két csapatépítő mérkőzésből az első elmaradt földrengés miatt, a másodikon belefutottak egy lelombozó nullháromba hazai pályán az oroszok ellen. Végül pedig a védelem alappillérének számító Barzagli tegnapi sérülése kihúzta a sámlit a titkos csodafegyvernek tartogatott három-öt-kettő alól. Az egésznek az lett volna az értelme, hogy a komplett Juventus védelmet (Barzagli, Bonucci, Chiellini) és labdakihozatalt (Marchisio, Pirlo) át lehetett volna transzplantálni a válogatottba, mindezt külön gyakorlás nélkül, egyenest a cilinderből. A Buffonnal együtt “hatzebrás” motorban tényleg lett volna fantázia, kiegészítve De Rossival (nem egy Vidal, de elmegy) Maggióval (fantasztikus játékost rejt a fedőnév) és főként a két elmebeteggel elöl (Balotelli, Cassano), biz' isten akár még össze is állhatott volna a kép. Ehelyett most maradt öt napjuk, hogy mindent átértékeljenek és valahogy felkészüljenek a tornára. Ennek fényében már a csoportból továbbjutni maga volna a diadal. Minden továbbival kapcsolatban gátat szabhat az álmoknak, hogy a keret rettentő vékony, talán egy-két fő akad a kezdőben, aki nem pótolhatatlan. Balo nélkül például 170 centire csökkenne a csatársor magassága ("attacco mignon!"), Pirlo hiányában pedig az a Montolivo maradna kreatívnak a középpályára, aki konrétan egy ember mínusz, hátul meg láthattuk, egyetlen meghúzódó lábikra mindent borít. (Mire pedig ezt megírtuk, jött a hír, hogy Barzagli vádliját mégiscsak megpróbálják összedrótozni. Kissé elbizonytalanodtunk, vajh ennyire nagy a kétségbeesés, vagy csak porhintés lett volna az egész?) Mivel mégiscsak olaszok, egy százalék esélyt megszavazunk a csodának.

2012.06.06. 03:11 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: francia olasz német bajnokság spanyol európa angol holland válogatott eb

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr354568164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása