HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Amikor a futballvilág széttárja a kezét

Második napja, hogy nincs értelmes válasz a Münchenben történtekre, a szakértők meg csak szajkózzák a hülyeséget, miszerint ettől szép játék a futball. Mármint, hogy ilyen kiszámíthatatlan. Hát persze, a gyermekáldás meg attól gyönyörű, hogy néha két feje van a babának.

Mielőtt a Chelsea hívei nekünk esnének, semmi bajunk a kékkel, nem ők tehetnek róla, hogy a teljesítményük elég volt a serleghez. Megtették, ami tőlük tellett, és végül a nagy Randomnak hála beírhatták nevüket a győztesek közé, ahogy korábban a Steaua Bukarest, az FC Porto vagy a görög válogatott is. Van ilyen. Hogy a felsorolt csapatokhoz képest a Chelsea sikere mintha még kevésbé volna emészthető, annak két oka van. Az egyik, hogy valamennyi elődjéhez képest több szerencséje volt, a másik, hogy nem nevezhető kiscsapatnak. Ha a szombati finálét az APOEL Nicosia nyeri hasonló módon, ma a lábuk előtt heverne a 'sznob. Na de az Abramovicsnak idáig több mint egymilliárd ojróba fájó Chelsea? Ez azért egy kicsit másként hangzik. De ne legyünk ennyire romantikusak, nézzük inkább a mázlifaktort, az sokkal érdekesebb.

Onnantól kezdve (és beleértve), hogy Maggio Nápolyban 3-1-nél Ashley Cole-ba rúgta a Napoli továbbjutását, a kékek gyakorlatilag zöldhullámot kaptak Fortunától. A londoni visszavágón Maggio sérülése két gólt hozott a Chelsea konyhájára (az első gólnál lemaradt, mert nem bírt futni, a hosszabítást jelentő találatnál pedig helyettese hozta össze az ostoba tizut). Majd a Barca ellen 180 percnyi kapufacsattogás és Messi kihagyott tizenegyese kövezte az utat a döntőbe, ahol meg aztán, ahogy volt, rájuk borult a bőségszaru.

Az egészben pedig az a legelképesztőbb, hogy a csapat hostessévé szegődő jósors meccsről-meccsre sírva küldte haza a futball íratlan törvényeit. Villas-Boas kirúgásával például megvárták, amíg a csapat megbuktatta a nápolyi odavágón, és végül mégis az ő számukat húzta ki a gép. Barcelonában Terry ostobán kiállíttatta magát, erre csatárral játszattak védőt, aki össze is hozta a tizut, az eredmény? Hülyén néző Messi és továbbjutás. A döntőben pedig jön a non plus ultra, ismét Drogba védekezik - edzői utasításra, egyenlő létszám mellett - és ismét összehozza a kiesést jelentő tizenegyest. Na mi lesz belőle? Az lesz belőle, hogy Robben kihagyja, Ribery pedig megsérül. Most akkor szórakozunk, vagy golfozunk?

Minderre persze halljuk a választ: a Chelsea annyira peches volt korábban, hogy ami történt, szimpla kiegyenlítődés. Jól hangzik, de bennünk azért ott mocorog a kérdés, vajon a Bayern Münchennek mégis mi köze Terry moszkvai segreeséséhez?

És itt jön a szombat legnehezebben emészthető, egyben legérdekesebb vetülete: tudniillik, hogy a Bayern szinte mindent, de mindent jól csinált. A taktika telitalálat volt, nulla kontrát és egyetlen szögletet engedtek ellenfelüknek (igen, az volt a Chelsea egyetlen szöglete), a támadásokat pedig úgy variálták, hogy öröm volt nézni. Rövid passzok, hosszú passzok, betörések, átlövések, kontrák, és ritmusváltások, minden húron játszott a Bayern, és éppen ezért a Barcával ellentétben nem vált se kiismerhetővé, se körülményessé. Csak ugye az a fránya gól, az nekik sem akart összejönni. Mégse foghatjuk az egészet a kihagyott helyzetekre (egy kicsit azért igen), mert a németek csak megszerezték a vezetést, amiért mentális téren is le a kalappal a bőrnadrág előtt. Schweiniéknek egy pillanatra nem szegte kedvét a meddő fölény, mentek, míg csak be nem találtak. Erre rögvest kaptak egy szögletgólt. Leporolták magukat, nyeltek egy nagyot és leszegett fejjel nekimentek a hosszabbításnak. Túlórában tovább támadtak, kiharcolták és kihagyták a tizenegyest - ez már azért egy kicsit nekik is fájt - mély levegő, tovább. És mindezek után végül elbukják a párbajt egy kapufára rúgott büntetővel.

Rendben, benne a fociban, hogy nem a jobbik csapat nyer, vagy aki úgymond megérdemelné, hanem egyszerűen csak a szerencsésebb. Azt is tudjuk, hogy jól van ez így, még azt is elismerjük, hogy ettől izgalmas, de a szépet, azt hagyjuk már meg azoknak az alkalmaknak, amikor az győz, akinek kellene. Vagy legalább az APOEL.

 

2012.05.21. 13:11 futballsz'

2 komment

Címkék: chelsea európa bl bayern münchen

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr214529461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.22. 10:29:21

A Bayern tökön szúrta magát, gól után a nyolcvanakárhányadikban, döntőn NEM hozzuk le a támadó középpályást. Ha lehozzuk akkor tartunk néhány biztos tiziértékesítőt. Ha azt sem akkor leszokunk a Luserkusen rigmusról de sürgősen.
Egyébként a Chelsea focijához képest a görög válogatott játéka szemet gyönyörködtető látványossággá nemesedett, szinte szánom a szurkolóit hogy ezt a meccset kell majd dvd-n megvenni és nézése közben felrázni a két percenként elbóbiskoló gyereket hogy ez igenis szép és jó.
Viszont tény és való, megnyerték. Hogy a jobbak elbaltázták és úgy, hát úgy. De akkor is megnyerték.

Káoszlovas 2012.05.22. 18:40:50

Hát igen ennyi mákkal a chelsea-nak egyszerűen muszáj volt nyernie. Ez is összejön néha. Azért Schweiniékat kicsit sajnálom, főleg riberyt meg neuert.
süti beállítások módosítása