HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Miért beteg a Nemzeti Sport?

A Nemzeti Sportnál valamikor úgy döntöttek, hogy a vizuálisan jól megkülönböztethető légiósok jelentik a magyar labdarúgás igazi problémáját. Valójában minden külföldi zavarja őket, de az már tényleg  megbocsáthatatlan, ha valakit még véletlenül sem lehet magyarnak nézni. (Akkor se, ha épp a honosítása kapcsán kerül szóba, mint az egykor lekutyapics'zott Benjamin, aki azóta stabil kezdő a francia első osztályban és padon az elefántcsontpartiaknál.)

Ellenállhatatlanul csábító S.G. stílusában elképzelni "A csend sokat mond" című írás megszületését. (Ha a név nem mond semmit, a bekezdés átugarható.)

A fagyos, sötét pesti éjszakában alig egy pár lélek járt csak az utcán, a rideg, téli csendben távoli villamosok zörgését keverte a hideg északi szél. Néhány ablak mögött derengett  csupán világosság, az olcsó függönyök tülljén át sárga foltokban hullott a járdára a fény, éteri vizeletként aranyra festve a havat. A bácsika fázósan húzta össze magán a kiszolgált kabátot, sietett haza. Talán az unokáinál volt látogatóban és egy kicsit túl soká maradt, kedvence a kis Lacika milyen ügyesen bánik a labdával, pedig alig három... Vagy Marikával, drága feleségével beszélgetett a világ dolgairól, és nem vette észre, hogy közben elszaladt az idő, mert az idő még a temetőben is rohan, nekünk élőknek... Esetleg érettségi találkozót jubilált, - hogy fogynak az ismerős arcok! - évről-évre kevesebben vannak, a Molnár Frici is elment, a "keszeg", sosem felejti, amikor bekenték a tanító székét csirízzel... Nem tudhatjuk min gondolkodott az öregúr, és már nem is derül ki soha, mert pár lépés múlva befordult a sarkon és örökre magával vitte nehéz életét. Az újságíró minderről mit sem sejtett. Ujja idegesen matatott az öngyújtó tűzkövével, pedig az előző cigaretta csonkja még ott parázslott a teli hamutartóban. A szobát sűrű, nehéz füst ülte meg, a csöndben csak a számítógép zúgása hallott. "Meg kellene valahogy olajozni a ventillátort" gondolta egy futó pillanatra, "ebben a zajban nem lehet koncentrálni". De erre már nem volt idő, az óra a monitoron úgy számolt vissza lapzártához, mint egy bomba időzítője, arcát sápadtra festette a kijelző hűvös világlása, homlokára mély redőket szántott a kétségbeesés.

Aztán egyszercsak rájön, hogy ír egy jó kis huhogós cikket, és happy end.

Mert a demagógiára mindig van igény, a lényeg, hogy nem szabad túlbonyolítani. Ha rossz a magyar foci, keress egy jó bűnbakot. Jó bűnbak az, akit mindenki felismer és nincsen semmi szava. Aztán már csak koholni kell egy meggyőzően hibás érvelést, és lehet tálalni. Egyszer, kétszer, százszor. "Azért nem játszik a hazai tehetség, mert ott van az a sok emberevő." Na ja. Az állatkertben pedig azért nincsen hétfejű sárkány, mert elveszik a helyét a tevék. Lehet mosolyogni, de ezt a követ fújja az egész nagybetűs szakma, tisztelet a kivételnek.

Névtelen szerzőnk tehát vitriolba mártja tollát és prédát keres - nicsak! - , ez a gyanús nevű lefejelt valami dunaszerdahelyit, hát ezeknek már mindent szabad!? Soulaymane Diaby, hát téged meg ki hívott ide, mikor akár Faggyas Milán is játszhatna a mezedben, csak sikerüljön visszacsábítani a Mattersburg amatőrjeitől. És már zongoráznak is a fürge ujjak a klaviatúrán, születik az írás, apró, vérlázító gyöngyszem hótól zavarodott egyszeri afrikairól, aki primitív brutalitásával aljasítja patyolat labdarúgásunk, de mégis mit vártunk, amikor ezek mind ilyenek. Biztos Ndjodo volt a példaképe, aki úgy lefejelte szegény László Sonkát, hogy eltörött az orra. A kispestiek meg csak sunyulnak és hazafias kötelességeikre fittyet hányva még a Nemzeti Sport kérdésére sem hajlandóak hamarább elárulni a légiós pontos büntetését, minthogy meghozták volna a fegyelmi döntést. Gyanús.

Persze az is gyanús, hogy Soulaymane Diaby látott már havat, ugyanis korábban három szezont lehúzott Ukrajnában, de tényleg kár lett volna pár másodperc google-lel tönkrevágni a finom humorú felütést. Ndjodó és László is régen kibékültek már, egyik se haragudott a másikra sokáig, ahogy Abdi és Oláh ügyét is csak a környezetük fújta fel, mondta legalábbis maga az állítólagos sértett. Részletkérdés, lényeg, hogy ma is sikerült egy aprócskát kijjebb ebrudalni a gyarmatárut. Csak ne ronthassa itt bárki jöttment az Aranycsapat diadalmas lábszagától patinás levegőt. Mert mi amúgy kultúráltak lennénk, kicsit bundázunk, kicsit köpködünk, kicsit énekelve cigányozunk, kicsit üvöltünk, hogy törd el a lábát, kicsit beszaladunk a pályára és megverjük a játékosokat, de amúgy úriemberek. Jóérzésű futballbarát egyszerűen nem hagyhatja, hogy mindezt pár állatias bongyor örökre tönkretegye. 

Teljesen igaza van a kollégának, kifelé az összessel. Nem kell ide egy sem, és rögvest jobb lesz a hangulat, ráadásul egyből gyorsabbnak, technikásabbnak és erősebbnek tűnik majd a magyar termék. Akinek a szívén a honi futball, az ma ezért küzd, mert ezen múlik a jövő. Helyet a mítikus magyar tehetségnek, aki valahol ott rejtőzik most is, tán egy falusi udvaron rugdalja a port, vagy külvárosi téren a gesztenyét, de ott van, és csak azért nem akar focista lenni, mert fél, hogy elviszi a bubus. Ha mindet elkergettük és az új Lipcsei még mindig nem mert előbújni, akkor majd lehet hibáztatni megint a plázákat, a playstationt, az extrém sportokat és a rengeteg különórát. Hogy valami nagyon nem stimmel azzal a rendszerrel, melyben valamennyi szereplő arról panaszkodik, "milyen kevés gyerek focizik", de a játék széleskörű oktatása helyett mindenki a tehetségesek kiválogatásával van elfoglalva, az fel sem merül.

Tisztelet a kivételnek (mindig van), például Sisa Tibornak, akiről az a hír járja, hogy megy és tanítja a kölköket szerelemből, nem azért mert Puskás utódját keresi, hanem azért, mert örül, ha focizó gyereket lát. Nem is áll olyan magasan a létrán, bár korosztályos edzőként EB bronzot nyert Komanékkal, majd kijutott velük az egyiptomi világbajnokságra. Aztán a torna előtt gyorsan kirúgták, kellett a helye az egyik erkölcsileg támadhatatlan kollégának. Aki speciel magyar, és olyan ménkű nagy, mégis kultúrált farkakat bír rajzolni, mint senki más.

 

 

2012.02.07. 16:31 futballsz'

1 komment

Címkék: rasszista egervári névtelen sisa ns sinkovics

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr324075587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrebbe 2012.02.09. 09:44:24

Mondjuk az tenyleg nem szep, hogy lefejel valakit egy baratsagos meccsen, de gondolom, hogy az a foldon fekves, amirol a kollega ir, nemcsak ugy hevereszes volt, hanem jo alaposan felrughattak.

Mindig csak ezekkel a legiosokkal van a baj. Nem is ertem: mi szukseg rajuk? plane, hogy a legtobb nem is feher ember. Milyen orszagban elunk? Az emberek fele minimum kenyelmi rasszista (szegeny most jott le a farol tipusu), 20-30 szazalek netto fajgyulolo.
süti beállítások módosítása