HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Miért sír Manchester

A két ellenség addig méregette egymást a mólón, míg nélkülük ment el a hajó. Rajtuk kívül is akadnak neves lemaradók, ők most mind búsan néznek az álomjacht távolodó fényei után. A fedélzeten viszont hatalmas a parti, az oroszok a pezsgősvödörből vodkáznak, a nápolyi srácok fékevesztetten táncolnak az asztalon, a ciprusiak vonatoznak, mindenki önfeledten ünnepel (leszámítva a madridiakat, akik ilyenkor is edzenek). A víg zsivajban olykor harsány röhögés támad, valaki megint mondott egy jó lyonos viccet. A buli kedvence a vigyorgó svájci, akit a két londoni már régen mattrészegre itatott, és most hárman, egymást átkarolva rikoltoznak obszcénságokat a szárazföld felé. 

A kontinens második napja gyúnyolódik rajta, hogy Manchester lett az Európa Liga új fővárosa. A két nevezetes klub különböző okoknak köszönheti a sorsát.

A United éppen annyira nem vette elég komolyan a selejtezőket, mint amennyire Sir Alex nem vette komolyan az átigazolási időszakot. A bázeli vergődést elhűlve figyelő vendégszurkolók többedszerre állapíthatták meg az idén, hogy csapatukból ordítóan hiányzik Sneijder, és rohadtul nem hiányozna David de Gea. A "banánhéj" gúnynévre ezennel felterjesztett hispán ahelyett, hogy magabiztosságot sugározva összefogná a védelmet, maga a bekövetkezésre váró katasztrófa. A svájciak első góljánál valószínű őt is valami tízéves irányította playstation-ön. Nem tudjuk mit próbált a beadásnál, de ha nem teszi, akkor dobással jönnek a túloldalon. A hollanddal a középpályán pedig akkor is simán hozott volna az United egy döntetlent, ha olyan rossz napja van, mint szerdán. (Arról nem beszélve, hogy már a negyedik forduló után továbblépnek.) Vidic végtelenül peches szezonja már csak hab a tortán. A szerdán ismét hosszú időre kidőlő szerb nélkül fele úgy se néz ki a maradék védősor. A Sir amúgy a tapasztalatlan fiatalokat és a Basel elleni első meccset nevezte meg döntő hibaként, amelyet szerinte simán kellett volna nyerniük, ehelyett hagyták, hogy 2-0-ról fordítsanak a vendégek és még ők kapaszkodhattak a döntetlenért (vége: 3-3). Csak annyit tennénk hozzá, hogy a svájciak első gólját de Gea (a mostanihoz elég hasonló) hibája előzte meg, a harmadikat szülő tizenegyest pedig a védelembe könnyelműen visszarángatott Valencia hozta össze (szeptemberben még ilyen vicces megoldásokkal kísérletezgetett a gondtalan skót). Egy szó, mint száz, a felelőtlenséggel egyetértünk, a korhatárral viszont nem, sőt épp a vénember járt legelöl a rossz példával.

A City ezzel szemben ismét gyűjtött egy kis tapasztalatot a jelentős klubbá válás rögös útján. Egyszer még (úgy húsz-harminc év múlva) az EL serleget is jó lesz majd felsorolni a kollekcióban. A nagyobb nemzetközi sikerekhez azonban még feltétlenül karaktert kellene szereznie a kékeknek, amihez nem biztos, hogy Mancini a legjobb választás. A szurkolók által (egyelőre) kedvelt olasznak csak az öltözködésben van stílusa, a csapatai legfeljebb annyit mondanak róla, hogy szereti a magas és erős fiúkat (ami edzői hitvallásnak kicsit kevés). A városhatáron belül elfogadható mentségnek tűnik, hogy sokkal erősebb csoportból estek ki, mint a United, a világ semlegesei viszont mind együtt ünneplik, hogy a Maradona pólós Dávid legyőzte a kolosszálisra tőkésített Góliátot. Megítélésünk szerint mindkét Napoli elleni meccset elszúrták. Az elsőt kötelező lett volna megnyerniük otthon, helyette egy hangulatos döntetlen keretében csodálkozták ki magukat, hogy ilyen a BL. A visszavágó maga volt az álom (hazai szempontból), egyszer egy évszázadban nyer csapat olyan eksztatikus és mégis halálpontos játékot bemutatva, mint akkor a Napoli. A bukáshoz Mancio egy teljesen haszontalan Dzeko erőltetésével járult hozzá leginkább, egész az utolsó tíz percig megkímélve a hazai bekkeket Agüerótól, de utólag a defenzív kezdő és nagyon késői cserék se őt dicsérik. Ami a végkifejletet illeti, a dél-olaszok második helyét tovább fényezi, a City-t pedig valamivel kedvezőtlenebb színben tünteti fel, hogy míg Manciniék kaptak egy ajándék meccset a Bayerntől (akik tartalékosan álltak ki szerdán), addig a Napolinak egy már-már túlmotivált ellenfelet kellett legyőznie a diadalhoz, idegenben. A Bugatti Veyronok emlegetése nyilván túlzás volt részünkről, az viszont tény, hogy De Guzmán már a negyedik percben majdnem eltörte Inler lábát egy ocsmány csúszással, a második félidőben pedig, ki tudja miért, de úgy húzták az időt a hazaiak, mintha nulla-nullánál jobb eredmény nem is létezne számukra (az olaszok edzőjét is azért küldték el a padtól, mert fellökte a labdát eldugó egyik spanyolt). Napoli szerencséjére, mire igazán idegeskedni kezdtek volna, jött a strapabíró Inler és megköszönte, hogy hagyták lőni húszról, majd egy szöglet után a Villareal védelme bemutatta, hogy miért nem érdemtelenül hullottak ki zéró ponttal.

A közvetlen indokokat tekintve ennek köszönhető a két szupercsapat fiaskója. Kicsit elrugaszkodottabb okokat keresve bennünk motoszkál az érzés, hogy ebben a szezonban mintha túl sokat foglalkoztak volna egymással. Idővel pedig annyira belevesztek a nagy odamondogatásba, hogy megfeledkeztek a selejtezők legfontosabb tulajdonságáról: ki lehet rajtuk esni.

2011.12.09. 12:21 futballsz'

12 komment

Címkék: bl manchester united manchester city napoli basel

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr653450466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatuuu21 2011.12.09. 20:04:27

"A nagyobb nemzetközi sikerekhez azonban még feltétlenül karaktert kellene szereznie a kékeknek, amihez nem biztos, hogy Mancini a legjobb választás. A szurkolók által (egyelőre) kedvelt olasznak csak az öltözködésben van stílusa, a csapatai legfeljebb annyit mondanak róla, hogy szereti a magas és erős fiúkat (ami edzői hitvallásnak kicsit kevés)." ---> wtf?

Bajnokit egyáltalán láttál idén, vagy csak a béel alapján állapítottad ezt meg? :P

mizie 2011.12.10. 01:29:14

@tatuuu21: Elég BL alapján megállapítani. Az az igazi mérce, nem az hogy megalázzák a Fulhamet.

Mancinek mennie kell, pedig nagyon jó csapatot hozott össze és lassan Balotellit is focistává nevelte. Sajnos ez még kevés.

Volt már ilyen szar szezonja a Unitednek is, csak akkor vhogy mindig befelé pattant a labda nekik a kapufáról. Idén ez nagyon nem jött össze. Nagyon nem bánom h kiestek.

tatuuu21 2011.12.10. 09:54:06

@mizie: Azért mennie kell mert kiesett a béelből, holott áll a ligakupában, a PL-ben 5 pontos fórral vezet, tavasszal meg kupát és bronzérmet nyert?
A rendkívül nívós nb1-ben lehet, hogy ilyenkor téma az edzőváltás, de ott nem. A béel amúgy is csak másodrangú volt a bajnokság mellett, a legfontosabb a PL-behúzása most. Amúgy meg a united-del ellentétben, a City-nél egyáltalán nem okozott letargiát a kiesés, csak a média csinál ebből cirkuszt.

btw: a Fulham-mel ikszelt a csapat ősszel.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2011.12.10. 12:03:19

@tatuuu21: Mancininél mindig a biztonság az első, nem lefocizni akarja az ellenfelet, hanem bedarálni. A középpályán legalább két rombolót alkalmaz, és inkább támadónak is felteszi Yaya Tourét, csak még masszívabbnak tűnjön a csapat. A City kegyetlenül bünteti a mások hibáit, és ha hagyják, természetesen számolatlan lövi a látványos gólokat, de a játéka nem az építkezésen alapszik. Mondhatjuk, hogy egyelőre, de az Intert négy év Mancio után se nagyon volt miért szeretni.

Igazából elég hasonlónak tűnik a helyzet, ahogy az Internél, úgy a Citynél is jól kihasználta a pénzügyi fölényt és akkora hibákat nem vét, hogy otthon ne férjen bele. Aztán majd ha tulaj megunta a nemzetközi sikertelenséget, hoznak valakit, aki a remek kerethez képes hozzátenni azt a pluszt, ami Mancioból látványosan hiányzik.

tatuuu21 2011.12.10. 19:56:50

@futballsz': Teljesen korrekt amit leírtál és maximálisan egyet is értenék veled. De mindazt amit most felvázoltál, a tavalyi csapatra érvényes. Idén a PL-ben volt talán 3-4 olyan fordulónk, ahol tényleg a darálás volt a cél.

Yaya tavaly szinte végig fel volt tolva Silva mellé igen, idén inkább szűr, de itt egy érdekes írás arról, hogy Mancio nem csak a "masszivitás" miatt teszi oda, ha kell:

www.eplindex.com/evolution-yaya-toure/

Azt az elméletedet pedig, hogy a City játéka nem az építkezésen alapszik ezzel cáfolom:

www.eplindex.com/evolution-manchester-city/

andrebbe 2011.12.11. 23:06:38

Alapvetoen nehez Mancio ratermettsegerol beszelni, hiszen olyan boduletes kerettel dolgozhat, ami peldatlan (Angliaban). A 12 gyozelem 2 ikszes merleget, 48-13-as golkulonbseget nem nagyon lehet fikazni, ebben nyilvanvaloan az edzo keze is benne van. Balotelli csatasorba allitasaert is jar a pirospont. Eddig nem lehet nagyon hibaztatni, de teny, hogy ilyen kerettel kotelezo a bajnoki cim es az UEFA kupa gyozelem.

A ManCity abszolut epitkezik, labdatartasra epul a jatekuk. Gyonyoruen jatszanak, az egyetlen dolog, ami hibadzhat, hogy nincsen az az extra motivacio bennuk mint egy Napoliban mondjuk. Egy zsoldos hadsereg. Ezen mult a BL-kiesesuk. Ilyesmi.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2011.12.12. 08:41:34

@andrebbe: Ilyen kerettel a BL továbbjutás is kötelező lett volna, főleg hogy kaptak ajándékba egy meccset a Bayerntől (ami irgalmatlan előny).

Nem monthatnánk, hogy a keretben lévő játékosok eddigi pályafutásuk során agyonnyerték volna magukat, úgyhogy a motiváció hiánya nem tűnik reálisnak.

@tatuuu21: kösz a linket, érdekes. Minket csak az tesz szkeptikussá az ilyen elemzésekkel szemben, hogy bármilyen részletesek, nem tudnak elég szempontot figyelembe venni. Pédául nem mindegy, hogy egy kiscsapat elllen 2-0 után sikerül megcsinálni a sikeres indítást, vagy 0-0-nál a nyolcvanadik percben. Azaz a nagy különbségű győzelmek eléggé torzíthatják egy csapat megítélését. (de ez csak egy dolog, ami hirtelen eszünkbe jutott).

Mi is azt mondtuk, hogy a City esélyes az angol bajnokságra, csak a nemzetközi sikerek ügyében voltunk szkeptikusak Mancioval.

tatuuu21 2011.12.12. 13:00:32

@andrebbe: Ez a "zsoldos hadsereg" duma komolyan mondom kibssza a hajamból a hullámot. Pár évtizeddel ezelőtt még talán megállta volna a helyét, de a mai labdarúgásban? Ugyan kérem... A Chelsea, a Real vagy éppen a Milan kerete kikből áll? Csak saját nevelésekből? Pff...

@futballsz': Jogos a felvetésed persze, de a szkepticizmusodat könnyen elhesegheted azzal, ha megnézed például az Arsenal elleni ligakupa meccs egyetlen gólját (Jacko-AJ-Kun összjáték). Jó, nem kiscsapatról van szó, de a 80. perc az megvan! :)

andrebbe 2011.12.12. 14:46:27

nyilvan igazad van abban hogy lekutyapicsazol a zsoldosozasert, de en arra gondolok, hogy egy real vagy egy milan evtizedek alatt hozzaszokott ahhoz, hogy ott vannak a topon, mindig van rengeteg jatekos a keretben (plusz emberek a vezetesben), akik az allandosagot kepviselik, akik atorokitik a klub szellemiseget stb. Lehet, hogy ez szerinted csak hablaty, de szerintem a Chelsea is ezzel kuzdott, amikor Abramovics elkezdte penzelni oket. A Mancity egy teljesen uj brandet epit, osszeszedtek hirtelen akiket tudtak, ismerkednek a jatekosok, most alakul egy kozosseg. Egy Milannal megvan az a hat-het jatekos, akik segitik az ujonnan erkezoket, kordaban tartjak a tarsasagot. Szerinted mi az oka annak, hogy mondjuk egy Napoli szintu kiscsapat, amelyik egy jelentektelen Serie A-ban sincs sehol, megveri a ManCityt? Csak a mazli? Nem lehet, hogy a kozonseg fanatizmusa atragad a csapat jatekosaira, hogy az egesz varos megorul a csapatert es istenkent imadjak oket? Hogy a MAncityhez kepest picsa penzbol osszehoznak egy versenykepes keretet, tehetseges jatekosokkal, akik ugyanakkor alazatosak? Szerintem van ennek szerepe. Pont ez a jo a fociban

tatuuu21 2011.12.13. 11:56:46

@andrebbe: Hidd el, hogy a City-ben is megvannak azok a régebbi arcok, aki terelgetik az újakat, nem évente cserélődik a keret. :)
Azért azt a Napoli-t én annyira nem degradálnám le. :) Különben is, ki mondta, hogy mázli a továbbjutásuk? :) Nyilván szerepe volt a drukkerek fanatizmusának, meg az ehhez hasonló "romantikus" tényezőknek, de én a legfőbb okot abban látom, hogy a két meccs alapján jobb csapat voltak, mint a City. De ehhez semmi köze a "zsoldos" elméletnek. Kicsit jobban el kell mélyedni a kulisszák mögötti (edzések, tunnel cam-ek, nyilatkozatok) eseményekben, mert ha csak a felszínt, meg a bulvár híreket nézzük, akkor persze, hogy az jön le, hogy fúú de pénzéhesek, meg senkiháziak (ahogyan a "kedves digis suckértő", bánki józska is szokta mondani burkoltan) ezek.
Néha le lehet venni, azt a bizonyos napellenzőt, hogy mást is lássunk, ne csak azt amit akarunk, meg amit a többség szeretne. Ennyi. :)

andrebbe 2011.12.13. 18:29:13

Na jo, bocs eddig birtam. Nem tudom honnan veszed a batorsagot, hogy igy latatlanban lefelszinesezz. Nagyon elfogult lehetsz csapatoddal szemben es meg ez a legfinomabb dolog, amit el tudok kepzelni indokkent. Raadasul leri hogy forr benned az indulat.

Ezennel en ezt a vitat befejeztem. Majd megprobalok egy kicsit jobban elmelyedni ennek a jateknak a rejtelmeiben, hatha egyszer majd eljutok olyan magassagokba mint te.

tatuuu21 2011.12.13. 19:29:26

@andrebbe: Pff... Akinek nem inge, ne vegye magára. Általánosságban értettem, nem konkrétan Rád. De tőlem aztán sértődj meg ezen bátran, én ettől függetlenül nyugodtan fogok aludni. :)

Cheers.
süti beállítások módosítása