HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Róla szólnak a hírek

 

"Ha nem tetszenek a svájci törvények, Platiniék költözzenek Líbiába, ott egy darabig még azt csinálhatnak, amit akarnak."  Christian Constantin az Európa Ligából kizárt Sion elnöke támadta e szavakkal a FIFA-hoz hasonlóan helvét székhelyű UEFA-t. Csapata az európai szövetség szerint több labdarúgót is (összesen ötöt) jogosulatlanul szerepeltetett a Celtic búcsúztatásakor, mivel egy korábbi ügyből kifolyólag továbbra sem igazolhattak volna új játékosokat. Ez a hír Vanczákékról még úgy-ahogy beverekedte magát a hazai főcímek közé, ám Christian Constantin eddigi pályájáról már érdemtelenül kevés szó esik. Dőljenek most hátra, és próbálják meg nekünk elhinni, hogy amit mesélünk, az mind igaz.

Constantin, a mérnökből lett milliomos, Ottmar Hitzfeld egykori csapattársa, 1992-ben került először az FC Sion élére. A diktatórikus elnök öt év alatt két bajnoki címet és három kupát ünnepelhetett, ugyanakkor az időszakban eszközölt 130 (!) adásvétellel csődbe vitte a klubot.

Ekkoriban került először a nemzetközi reflektorfénybe: 1997-ben sikeresen kiharcolta, hogy csapata újra játszhassa a Szpartak elleni UEFA kupa visszavágóját, arra hivatkozva, hogy a búcsút jelentő moszkvai meccsen az egyik kapufa úgy tíz centivel lejjebb volt. A dühös oroszok végül 5:1 re nyerték az extra mérkőzést. Miután a klub a következő évben nem jutott be a BL-be, az adósságok pedig a tizenmillió eurót nyaldosták, távozott. Hat év telt el nélküle békés anyagi összeomlásban, végül a Siont 2003-ban száműzték a harmadosztályba.

Talán akkor vesztette el végleg az önkontrollt, mikor ezek után újra kinevezték. Első dolga az volt, hogy beperelte a svájci szövetséget a visszaminősítés miatt. A pert megnyerte, a csapatot egy osztállyal feljebb –a második ligába- helyezték. Apróság, hogy ekkor már 13 fordulón túl járt a bajnokság, a Sion heti két meccset játszva eredt a többiek nyomába. Így indult a második, immár nyolc éve tartó regnálás, amely alatt 18, más források szerint 22 edzőt nevezett- és rúgott ki, köztük kétszer saját magát.

Nestor Clausent nem kellett elzavarni, ő 2006-ban egy kupameccs félidejében önként köszönte meg a bizalmat, mondván elege van abból, hogy az elnök diktálja neki a kezdőt (az őt követő Marco Schällibaum 47 napot kapott). 2008-ban Uli Stielikének 5 hónap után köszönte meg a közös munkát, majd önmagát ültette a padra. Amikor a szövetségből azzal támadták, hogy nincsenek meg a szükséges papírjai, azt mondta, hogy Stielikét nem is rúgta ki, csak hazaküldte pihenni mert „ziláltnak tűnt és kellemetlen volt a szaga”. Végül hivatalosan is elfogyott a legendás türelem: „150 napig hagytam dolgozni, de semmi eredményt nem láttam”.

Tán a német világbajnok megalázásán is túltett, amikor egy Lugano elleni kupameccs hosszabbítása előtt becsörtetett a pályára, lekussolta az akkori edzőt, Bernard Challandes-t és maga ismertette a taktikát (végül nyertek). Ez idő tájt ilyesféle nyilatkozatokkal biztosította az alkotó légkört: „Ha mindenkit kirúgnék, akivel nem vagyok megelégedve, egyedül maradnék”.

A megszégyenített edzők még mindig jobban jártak, mint a Kriens elleni mérkőzés partjelzője 2004-ben. A Sion elleni utolsó perces büntetőn felháborodó, és a szurkolókkal együtt a gyepre rohanó Constantin ebben az esetben nem elégedett meg a verbális agresszióval, a menekülő bírót elgáncsolta, majd úgy tökön rúgta az egyik asszisztenst, hogy elájult szegény. Két és fél éves eltiltást kapott. Mondanunk sem kell, hogy válaszul egymillió fran’-os kártérítési perrel fenyegette meg a fegyelmi bizottságot, fejenként. Az ítéletet végül 4 hónapra enyhítették.

Tévednénk, ha azt hinnénk, hogy legalább a saját szurkolóival békésen kijön. Miután a drukkerek nem támogatták, hogy más gárdákkal egyesítve regionális szupercsapattá alakítsa a Siont, illetve új stadiont építsen máshol, büntetésből lezáratta a hazai nézők által hagyományosan használt északi lelátót, és a vendégek közvetlen szomszédságában jelölte ki az új szektor (ezt végül biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte a szövetség).

Hasonlóan a meghiúsult akciók sorába tartozik az a film is, amelyet a csapatát tendenciózusan sújtó játékvezetők hibáiból akart összeállítani, és reklámként sugározni a televízióban.

Ami a jelen euroligás anomáliáit illeti, a szálak 2008-ba vezetnek, ekkor igazolta le az FC Sion az Al-Ahly portását, El-Hadary-t. Az egyiptomiak szerint az üzlet az ő megkerülésükkel köttetett, amiért a FIFA némi jogi huzavona után máig érvényes kizárással büntette a svájciakat az átigazolásból. A hivatalos tiltás természetesen nem zavarta az elnököt abban, hogy idén nyáron hat új játékost vegyen, többek közt az Ajaxtól és a Rangerstől. Mellette persze jól bevált módon polgári bíróságnál is megtámadta a döntést, amelynél tudvalevőleg nincs véresebb rongy a futball világszervezeteinek szemében, főként, hogy megnyerte a pert. A hazai szövetség meghajolt a döntés előtt, az UEFA nem. Constantin természetesen vállalta a konfrontációt és nem csak nevezte az újakat, de öten közülük játszottak is a skótok ellen. Erre válaszul diszkvalifikálták őket Platiniék, mire feleletként mi mást is tett volna elnökünk, beperelte az UEFA-t egy svájci bíróságon. Megint nyert. Az európai szövetséget ez egyáltalán nem izgatta, és fenntartották a klub kizárását az EL-ből, helyettük a jogosulatlan szereplőkkel megvert Celtic ment tovább. Mondanunk sem kell, C.C. egyből tárcsázta a jogtanácsosait, Platininek postázott egy első lépcsőben 4 millás követelést, illetve büntető feljelentést tett a fegyelmi bizottság két tagja ellen. Itt tartunk most.

Végezetül álljon itt egy friss idézet hősünktől: „Az UEFA azt hiszi, hogy az egész világnak parancsolhat. A dzsungel törvényei nem uralkodhatnak a labdarúgásban." Rambó ügyvédet akar.

 

2011.09.16. 16:18 futballsz'

4 komment

Címkék: per vanczák svájc platini blatter fifa szines sion constantin ueafa

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr713232108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikutya 2011.09.22. 18:51:07

Ez egy jó fej pasas,aki nem beszari kiállni az érdekeiért.Vajon miért nyeri sorra a pereket?Mert igaza van?A tökönrúgásról meg csak annyit,hogy csak az idealista liberálisok hisznek abban,hogy szép szóval mindent meg lehet oldani.Sajnos nem.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2011.09.22. 19:32:01

Mi elítéljük az agresszió minden formáját (ha nem visel stoplist és nem tartja be a játékszabályokat).

VonS 2011.09.22. 23:26:20

Nem akarom a csávót pártolni, de tudvalévő, hogy a FIFA és az UEFA a modern labdarúgás szennye, korrupt és álszent maffia, szó szerint.
Mindnek a tenger mélyén lenne a helye...

kokkoeireann · http://celticfc.blog.nepsport.hu 2011.09.23. 09:53:26

Hmmm. Érdekes egy fickó ez. Mindenesetre semmit sem írnék alá, amíg ő a környéken van. A "Líbiát" is inkább ő csinálja egyszemélyes csapatával.

Remek cikk! Köszönet érte!
süti beállítások módosítása