HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Nagy pénz, nagy pofa

Amióta elolvastuk Szöllősi György gyurcsányozó blogbejegyzését, mintha egy sötét, visszhangos márványterem lenne a fejünk, benne hápogó kacsák rohangálnak.

Aki esetleg még nem részesítette volna magát a szerencsében, Szöllőssinek bő kétheti csendben erőlködés után sikerült a Videoton kiesését közvetlenül Gyurcsány Ferenc, történelmi távlatokban pedig a kommunisták(!!!) nyakába varrnia. Gyakorlatilag Kádár János tehet róla, hogy lenézték a Podgoricát. Püff neki, hát erre nem gondoltunk. És mielőtt még felocsúdhatnánk, ott állunk nyakig Klébelsberg Kunóban. Meg persze Puskás, már úgy használja Öcsi nevét, mint valami gázspray-t. Ha lenne kérdés, sincs időd feltenni, csak zuhansz vakon a megnyíló történelmi mélységekbe.

Legalábbis ez volt a terv. Aminél talán még az is jobb stratégia lett volna, ha a nagy kommunikátor bepréseli magát egy Harry Potter jelmezbe, és arcunkba üvölti, hogy "Avada Kedavra!". Most komolyan, Klébelsberg és Rákosi? Ha nem lesz meg a bajnoki cím, arról ki tehet majd, a második Ulászló?

Ezért igazán kár volt nekifeszülni a betűknek, főként, hogy a többség már rég elfelejtette az egészet. Kinek van itt kedve és ereje fejben tartani az összes kiesést? Megsirattuk dicstelenül leszereplő adóforintjainkat és türelmesen várjuk, hogy milyen új, izgalmas közteher formájában járulhatunk hozzá a székesfehérváriak további fejlődéséhez. Bármennyire is meglepőnek tűnhet ez a magyar futball szívcsakrájából nézve, de nincs kérdésünk. Tudjuk, hogy egy ország életben vannak természeti katasztrófák, hidegfront, árvíz vagy éppen egy montenegrói kiscsapat képében, ilyenkor sajnos úsznak a milliárdok.

Csak annyit, ha kérhetnénk, hogy ne fárasszanak minket a közkinccsé tett belső kommunikációval. Ha a főnöknek kell valami konkrétabb magyarázat, intézzék el házon belül, az egyik organikus tanácsteremben, kolbászos falatkák mellett (a falon Öcsi lopott portréja mosolyog). Némi bolsizás, és máris minden rendben, főleg, hogy  egy tavalyi kinyilatkoztatásból lett faszolva ez az egész. Viszont a Klébire büszke lehetsz, Gyuri, az saját fejlesztés, meg persze a trademark Puskás az ingujjból.

Te tényleg megcsípted az isten lábát (előbb az egyikét, aztán a másikét). Cserébe azt az egyet fogadd el tőlünk, hogy ami a Felcsút-Fehérvár-Magyarokúristene aranyháromszögben koherens világmagyarázatnak tűnik, az a falutáblán túl olyan hatást kelt, mintha kitüsszentetted volna az agyad.

Egyébként is, minek pazarlod ránk a tehetséged, amikor a világban még ki tudja hány ereklye várja, hogy Fejérbe hurcolják, és hány futballmagazin, hogy lezüllesszék. Csináld, amihez igazán értesz, csak az arcod egy cseppet ha kisebb lenne, amikor hozzánk beszélsz.

2013.08.01. 15:51 futballsz'

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr1005435219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dubovánszky László 2013.08.01. 18:22:12

Szöllősit nem különösebben kedvelem, anno az nso-n vezetett blogjában sokszor kommenteltem, és valóban, alapvetően elég nagy arca van a fickónak.

Hanem amit ír utóbbi bejegyzésében, az alapvetően sajnos igaz.

A magyar labdarúgást igenis a kommunisták, pontosabban: a kommunista vezetés által kinevezett teljhatalmú sportfunkcionáriusok tették tönkre (személy szerint az akkori TF környékén keresendőek, N. professzorral az élen), amikor is a 60-as évek végétől kezdődően "reform" címszó alatt úgy ahogy volt, hidegre tették a magyar futballkultúrát: abszolút testidegen módszereket hoztak be (főleg Németországból, ahol a labdarúgásról alkotott filozófia olyan messze volt a magyartól, mint ide az Androméda-csillagrendszer), azokat másolták (anélkül, hogy a mögöttes gondolatokat ismerték volna), elkezdték mosni az edzők agyát, futás-alapú edzésmódszereket erőltettek, ahelyett, hogy a régi jó technikai képzettségre és magas szintű technikára épülő labdarúgást próbálták volna korszerűsíteni. Ehhez jött még hozzá, hogy teljesen elhanyagolták az infrastruktúrát, a legtöbb NBI-es klub utánpótláscsapata 13-14 éves korig salakon edzett (csak összehasonlításképpen: unokabátyám csapata 1982-ben Németországban egy ifitornán műfüves nagypályán játszott), vidéken általában egy alkoholista tornatanár volt az ificspat edzője, iskolai futballt úgy ahogy volt megszüntették (engem anno tesin osztályoztak, kézi- és kosrálabdából, súlylökésből, magasugrásból, de fociból még véletlenül se - egy random tornatanár mottója az volt, hogy a foci nem sport, focistának meg csak a hülyék mennek).

És ezt nem Sz. blogger majmolásából írom, arra bizonyíték egy több mint három évvel ezelőtti hsz-em a vincent.blogon az "A magyar foci utolsó nagy korszaka - Az összeomlás." c. poszt alatt LACEK néven 2010.03.16. 12:54:17-kor.

Hogy a tradíció kinyírása vagy az infrastrukturális hanyatlás volt a legfőbb oka a zuhanórepülésnek, azt nem tudom, de tény hogy mindkét tényezőt egyértelműen az okok között kell megnevezni.

Ami a 2002-ben megszűntetett Bozsik-programot illeti: (gy.k.: ennek ugye az egészen fiatal 6-12 éves focistapalánták megmozgatása mellett az volt a célja, hogy mire az érdemi edzésmunkát elkezdik a lurkók addigra legyen egy összeszedett mozgásuk, techikai képzettségük és némi fogalmuk a csapatjátékról - amely területen a leginkább el voltunk maradva, lévén nálunk bevett szokás szerint a serdülő V. (mai nevén U11) volt az első igazolt korosztály, ami már nagyon későn van - régebben ezt a szerepet betöltötték a grundok, de ahogy egyre több iskolai óra lett, meg korrepetálás meg szakkör stb., úgy kellett volna ezt a korosztály egyre inkább bevonni és az anno a grundon megszerzett alapokat szervezett formában elsajátíttatni) szóval annak megszüntetése 11 évvel szintén nem használt, bár tény hogy nem az az oka a mostani helyzetnek, hanem a fentebb leírtak, szóval Gyurcsány felelősségének tárgyalásokor Sz. némi túlkapást követ el.

Remélem tudtam újat mondani T. szerzőnek és a szemmel láthatóan eléggé szűkös ismereteit némileg ki tudtam szélesíteni.

Dubovánszky László 2013.08.01. 18:35:58

Ha a T. szerzőnek nincs kifogása ellene, bemásolom ide a fent említett blogban évekkel ezelőtt írt hozzászólásaimat - ugyanúgy ide is passzolnak.

LACEK 2010.03.16. 12:54:17
A magyar labdarúgást, mint oly sok mindent, a komcsik tették tönkre ebben az országban azzal, hogy a hetvenes években széjjelverték a tradicionális magyar futballkultúrát. Ebből a szempontból Irapuato-i 0:6 nem osztott, nem szorzott, ha lehozzuk azt a VB-t egy korrekt helytállással, ma kb. akkor is ugyanitt lennénk.

LACEK 2010.03.16. 13:18:42
@Szocio Pata (kikvogymukblog): A jövő az akadémiáké, ez egyértelmű, ugyanakkor igaz, hogy nagyobb merítési lehetőségre lenne szükség., pl. iskolai foci, stb.
Én a 90-es években voltam általános iskolás, és amíg pl. a kosárlabda tananyag volt testnevelésből, labdába belerúgni is tilos volt. A Nádori és Frenkl professzorok vezette TF mellett az elmúlt évtizedek tornatanárainak és komoly felelősségük van a magyar foci jelenlegi állapotáért.

LACEK 2010.03.16. 14:47:14
@szempontpuska: Nem állt szándékomban politizálni. Akkor másképp fogalmazok: a 70-es évekbeli dilettáns sportvezetés hibája volt. ha az egy jobboldali diktatúra lett volna, akkor is ugyanez lenne a véleményem.
A legsötétebb ötvenes években voltunk a csúcson, ahogy mondod, de az a csapat még bőven a 20-as, 30-as években kialakult klasszikus magyar futballkultúra "terméke" volt (még az 1966-os is!). Mielőtt megint megkapnám hogy politizálok, meg a Horthy rendszert éltetem elmondanám, hogy a két világháború közti időszak futballéletének kialakulásában, és így a tradicionális magyar stílus ("Dunamenti iskola", ahogy nevezték megszületésében a pesti zsidó polgárságnak is jelentős szerepe volt, mint ahogyan a magyar labdarúgás legzseniálisabb edzőegyénisége, Sebes Gusztáv is zsidó volt.
A lényeg, amit mondani akartam: itt a 30-as évekre kialakult egy csodálatos futballkultúra, ami élte a maga életét, edzők játékosok gondolkodását határozta meg, és ezt tették tönkre a dilettánsok a 70-es években, kitépték a gyökereket, telesen mást oktattak az edzőknek (akiket ezzel összezavartak), idegen módszereket erőltettek, amik itt aztán nem működtek, az új dolgokat nem tanultuk meg, a régit meg közben elfelejtettük.

LACEK 2010.03.16. 18:33:33
@Enok mester: Valószínűleg A "Tradicionális Magyar Labdarúgás Alapelvei" c. könyvre gondolsz. Én is olvastam, és csak méginkább megerősített abban a hitemben, ami kb. 13 éves korom óta (amikor is a serdülő II. edzésén a 20. kör után azon kezdtem gondolkodni, hogy ugyan ettől én hogy leszek jobb játékos,; én ettől leszek futballista, hogy itt futok körb-körbe mint egy ló ?) érlelődött bennem.
A másik: természetesen nem gondolom, hogy a pártfunkcionáriusok utasításba adták, hogy mit kell oktatni a TF-en, viszont a pártfunkcionárusok nevezték ki azokat, akik ezt eldöntötték.

Érdemes elolvasni:

Ki és mikor, hogyan és mi módon ölte meg a magyar tradíciót?

http://www.footballtrainer.hu/index.php?c002E6sSZ7bNM7WMry9s_JWH&cikk=31

LACEK 2010.03.16. 18:43:23
@Enok mester: ja, még a "rossz futball tehát a politikai elitnek se jött volna jól" megjegyzésedre: nem mondtam hogy szándékosan ártottak, lehet, hogy jót akartak, csak nem jött össze. A kormány is valószínűleg szárnyaló gazdaságot, meg csodálatosan működő országot akart, és nem azt ami most van, bizonyára mindez "a politikai elitnek jól jött volna", ahogy mondod, csak éppen nem jött össze. Van az úgy, hogy valaki jó szándékkal áll oda, de aztán végül többet árt, mint használ.

Dubovánszky László 2013.08.01. 21:44:36

@futballsz': Fals levezetés. Te ott a legbutább népromantika által táplált közvélekedésről írsz. Ezzel szemben az edzők kifejezetten "szakmáztak" az utóbbi évtizedekben is, csak az egy rossz, kultúridegen, németektől majmolt szakma volt (amit ráadásul nem is igazán értettek), ahogy Varga Zoli mondta, a mechanikus német futball kilúgozott változata. A 70-es évektől következő évtizedek a futás mítoszában teltek, stopperórával a kezükben futtatták a játékosokkal különböző távokat, tudományos alapon megtervezett edzéstervek alapján (ezt tanulták a TF-en).

Továbbá:

- A tornatanárok azért nem oktatták a futballt, mert kifejezetten utálták azt.

- Anno a grundok igenis "keltetőkként" működtek: akárhogyan is, de az a sok ezer óra játék törvényszerűen fejlesztette a mind a labdaügyességet mind a mozgáskoordinációt - ami a fociban alap - és mikor a klubokhoz kerültek, már volt egy alap amire lehetett építeni. Ma ezt egy Bozsik program-jellegű előképzéssel kell pótolni.

- A futballra nyilvánvalóan születni kell,bárkiből nem lehet jó focista,ergo a tehetségek (tálentumok) "csak úgy lesznek" (a csiszolatlan gyémánt faragása na az már nem lesz "csak úgy") a tehetségeket megtalálása pedig szakma(i hozzáértést kíván).

- A tömegesítéshez arra volna szükség, hogy a gyerekek jó pályán, kulturált öltözőben, jó felszerelésben (pl. egyen edzésmelegítő, elmondhatatlanul sokat jelent a srácoknak, ösztönösen is erősíti a közösségi élményt), és legfőképpen nem idióta szadista barmok keze alatt játszhassanak. (ezen a téren szerencsére nagyon komoly előrelépés történt az utóbbi pár évben)

- A kommunistább környékbeliek ragaszkodtak a saját futballkulturájukhoz, nem baszták szét azt úgy, ahogy nálunk.

(ja és a komcsik a futballon kívül baromi sok mindent szétvertek itt a működésük évtizedei alatt, a gasztronómiától a borászaton át a színművészetig - még ha ez nem is a komcsiságuk, hanem a hozzá nem értésük miatt volt, de ettől még így történt)

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.08.02. 00:36:52

azt azért ne felejtsük, hogy a bejegyzés arról szól, miként magyarázhatja valaki Gyurcsánnyal a Videoton kiesését.

amúgy pedig másként gondolkodunk a hanyatlás okairól, amiről szívesen beszélgetünk az ezzel foglalkozó poszt alatt

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.08.02. 21:18:52

"Szöllősi György, a felcsúti utánpótlás-nevelő akadémia kommunikációs igazgatója írta le ezt a veretes mondatot saját blogjában: „...Puskás Ferencet és Kocsis Sándort nem Rákosi Mátyás vagy Farkas Mihály tanította meg futballozni, hanem bizony (kiemelés tőlem – A. E.) ők is a klebelsbergi nemzeti kultúr- és ifjúságpolitika termékei”. Helyes, Szöllősi kolléga. Aki ilyen pompásan megél az orbáni futballmámorból (akadémia + Videoton), mint Ön, attól a legkevesebb, ami elvárható, ilyen orbitális marhaságok kiötlése. Helyes, Szöllősi kolléga: tetszik nekem, hogy az Ön sugallata szerint Klebelsberg Kunó (+ 1932) kultuszminiszter létesítette, ugye, azokat a kispesti grundokat, ahol a húszas évek végén született későbbi zsenik (Puskás, Bozsik, Kocsis) rugdosták napestig – Klebelsberg-iskola helyett, mert érettségije egyiknek se volt, a nyolc általános se biztos – a minisztertől kapott rongylabdákat; ezeket a prolicsemetéket egy tudatosan megszervezett klebelsbergi „politika” emelte a negyvenes-ötvenes éveinek magasságába. Se az öreg Purczeldnek, Puskás apjának, se Lyka „Toto” Antalnak, a „nagy Fradi” (Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor) mesterének, se Gallowich Tibornak, se Sebes Gusztávnak semmilyen érdeme, csak Kunó grófnak, kit, halkan megjegyzem, érdekelt ugyan a sport, de csak abban az értelemben, hogy „művelt ifjak” vigyék dicsőségre a magyar nevet. Puskás, Bozsik vagy Kocsis nehezen (lett volna) besorolható ezek közé. Igaz, a magyar sportújságíró-közösségben még senkinek nem jutott eszébe eddig, hogy a kispestieket vagy a ferencvárosiakat egy Klebelsberg-program szülötteinek nevezze. Az érintetteknek maguknak se. Amikor először csukát húztak a lábukra, igazit, a miniszter bő egy évtizede nem élt már, és ahogyan én az ő műveltségüket ismerhettem, ha megkérdezték volna őket, ki az a Klebelsberg, azt válaszolták volna, hogy mifelénk ilyen nevű ember nem árult se tejet, se szövetet, se cigit. Mivelhogy egyikük se él már, arról se lehet képük, hogy az ülepnyaló blogtulajdonos szerint Orbán Viktor voltaképp a hajdani nagy kultuszminiszter utánpótlás-nevelő lábanyomába lépett, s ezzel egyenest be a halhatatlanok közé. Csak húsz évet kell várnunk, s rögvest bebizonyosodik, mennyire."
www.es.hu/aczel_endre;kuno_grof_es_a_foci;2013-07-31.html

Asidotus 2013.08.09. 18:17:21

És amikor tavaly a Videoton egész jól helytállt az EL-ban, az kinek az érdeme volt?
Az utolsó meccsig megvolt a továbbjutásra az esélyük.

A tornatanárok szerepét én is vastagon kiemelném. Pusztán emberi irigységből az a "szakma" üldözte a focit. Amikor nekem a gimnázium negyedik évében (1994-ben érettségiztem) heti 5 (!) testnevelés órám volt, és húszan voltunk fiúk, csak nagy-nagy könyörgés árán engedte meg a tanár, hogy a pénteki duplaórás tesióra utolsó negyedében (a második óra felében) focizhassunk, de sokáig kötötte, hogy valakik kosarazzanak is.
süti beállítások módosítása