HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Hajdú b'meg István

Az év legjobb meccsének negédes diskurálásba fullasztása annyira elszomorított, hogy összedobtunk egy unikális, hét nyelven beszélő videót, mintegy kárpótlásul a megcsonkított szórakozásért: így szólt a Napoli-Chelsea a nagyvilágban (aztán elmondjuk mi fáj).

 

 

 

 

Mit lehet írni egy ilyen meccs után? Imádjuk a Napolit, imádjuk a futballt, imádjuk a San Paolo stadion Richter-skálával mérhető hangulatát, a Bajnokok Ligáját, az európai kupaestét, az egyenes kiesést, a vállal szerzett gólokat, mindent, csak azt a Hajdú Bét! - csak azt tudnánk feledni.

A Napoliról a legutóbbi angolverés kapcsán kiöntöttük a szívünk, ha marad rá erőnk, akkor a bejegyzés végén még egészítünk az elmondottakon, amúgy minden áll, amit november végén írtunk, csak még inkább.

Most viszont muszáj kitérnünk az élmény egyetlen megrontójára, a lassan teljesen elviselhetetlenné váló H. B. Istvánra. Az ország Pistije semmit nem ad hozzá a szórakozáshoz, leszámítva tán, hogy egyre inkább hajaz egy felfújható bábura, ami egynek vicces, de önmagában kevés.

Ha meg nem a stúdióban bazsalyog, akkor érdektelenebbé válik, mint egy kímélő programon dünnyögő mosógép a szomszéd szobában. De ez még csak hagyján, viszont amit elvesz! Tán az unalom mérhetetlen koncentrációja teszi, hogy az abszolút monotónia fekete lyukaként valami emberfeletti módon képes magába szippantani a mérkőzés teljes atmoszféráját. Zúgó hangorkán, cseltől hördülő lelátó, vagy tízezrek énekelte klubhimnusz úgy tűnik el a kedélyeskedő okfejtések masszájában, mint gomolyfelhőben a tűzijáték. Tündöklő szikrák helyett opálos derengés. Több száz meccsel a torkában akkora profi, hogy őt már nem feszélyezi semmi. Se helyzet, se gól nem vethet gátat a szájából hömpölygő modoroskodásnak, legfeljebb pillanatokra emel a hangján kelletlen, ha zörren a háló, de már folytatja is mintha mi sem történt volna, mielőtt még a csatár keze a magasba lendült. Vele soha sem fordulhat elő, hogy egy veszélyesen kanyarodó beadás megakassza izzadságszagú bonbonjának tolmácsolásában, ne adj isten egy lövés miatt benne ragadjon az információ a marcona védő kedvenc desszertjéről. Elvégre mire is van az ismétlés. Bőven ráér második látásra elmotyogni, hogy "húha", a kapkodás nem vezet sehova. Lelkesedés dolgában nem szabad átesni a ló túloldalára ugyebár, a legjobb ha meg se próbálunk felszállni a jószágra csak szépen elkvaterkázunk a díjugratásról. Mindenki végezze a dolgát, a meccs zajoljék, ő meg szövegeljen, az érzelmek síkján e két dolognak semmi köze egymáshoz, ezek a párhuzamosok még a végtelenben sem találkoznak (nemhogy kilencven rövidke perc alatt).

És persze sztár, orgánumának kijár a felcsavart potméter a teltház meg serceghet a háttérben. Ez tán nem csak az ő sara, de az már mindenképp, hogy mennyire nem hagyja elterelni a figyelmét saját magáról. Már csak azért kijárna neki a piroslap, hogy képes volt blazírtan végigpofázni a mérkőzés utáni Napoli himnuszt, hatvanezer diadallal csordultig telt torokból. Hogy akkor nem csapott bele a villám, bizonyítja, az Úristen nem magyar, de legalábbis nem magyarul nézte a meccset. (Mert nyilván nézte, ez nem is lehet kérdés.) Hogy akkor mégis milyen nyelven szóla a mennyei készülék, ki tudhatná, de a mi lagymatag jópofinknál még az ideológiai alapon igencsak hendikepes arab közvetítés is jóval valószínűbb .

Kutatásaink során arra jutottunk, hogy bármely más náció tévézőjeként jobban jártunk volna. Még ha esetleg nem is értjük mit beszélnek - ahogy az arabeusunk sem terjed tovább a jasszalaaam!!!-nál -  de legalább nem úgy hangzik a szöveg, mintha utólag mondanák fel. És ha zeng a lelátó, akkor adásban is zeng, sőt a gólok után sem tátognak a kamerába halként a tomboló drukkerek. Szerintünk ennyivel a legtöbb néző beérné. De még az emócióból is tudnánk engedni, már azzal kiegyeznénk, ha olyan volna, mint a jó bíró: ne lehessen észre venni. Vagy kereshetne más foglalkozást, például forgalomszámlálónak tökéletes lenne, történhet bármily baleset, ő motyorászva strigulázná tovább a szembe sávot.

Ami pedig a Napolit illeti, hát az eszünk megáll, a nápolyi nők helyében lecsókolnánk a tetoválást Lavezziről, a férfiak helyében pedig egész héten mezben mennénk munkába, persze nem abban, amelyikben alszunk. Mondjuk munka se nagyon lenne, csak olvasgatnánk az ajnározó cikkeket az igényes sportsajtónkban, nézegetnénk a különleges videókat az igényes sportblogunkon és legfeljebb azon fáradoznánk, hogy csengőhangot gyártsunk kedvenc kommentárorunk elhaló sikolyából. Avanti Napoli!

 

 

 

2012.02.24. 08:39 futballsz'

11 komment

Címkék: video chelsea magyar francia olasz orosz cseh arab angol nyelv holland bl napoli hajdu b istán

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr144191345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz0089 2012.02.24. 10:24:00

Ez most nagyon megállja a helyét.
0-1-nél Napoli ziccernél történeteket mesél, Cech fog egy rohadt nagyot, nyugtázza, oké és minden megy tovább. Mondjuk amióta ott ül a stúdióban és azzal a Véberrel kell diskurálnia, aki szerintem csak azért van behívva, hogy fel ne akassza magát otthon, egy alkoholmámoros estéje után, azóta mondjuk én sem csodálkozom, hogy hiányzik a lelkesedés, de vállalhatatlan, tény.

mizie 2012.02.24. 10:44:58

Ezért nem értem, hogy Horty kollégát miért nem favorizálják nagymeccseknél is. Szegény a német másodosztályt közvetíti, úgy hogy még az is nézhető lesz tőle.

A Napoli meccset streamen néztem és csak a fülhallgatóban hallottam a monoton bazsajgást...

(Amúgy hova tűnt az Aczél vs MLSZ cikk?)

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2012.02.24. 10:55:05

Ott van a helyén: futballsznob.blog.hu/2011/12/20/csalo_mert_nem_jatszatta_az_eltiltott_csatart

Ahogy Horti is a Bundesliga kettőben, komoly meccsekhez túlontúl pojáca. Persze HBI-nél szórakoztatóbb, de a sz'r nem mértékegység.

mizie 2012.02.24. 13:15:13

@futballsz': Nemtom, sztem nem játsza túl (vagyis nyilván de, de én szeretem az iróniát), nekem szórakoztató :)

Ja, hogy az egy ilyen régi cikk, ezért nem találtam.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2012.02.24. 13:18:58

Na, nagyon egyetértek a poszttal. Pedig régen mennyire szerettem Hajdút! De már nem. Nálam a Barca-Mu BL-döntôn telt be a pohár, amit kábé akkora amplitúdóval közvetített, mintha egy színházi közvetítést néznék. Borzalmas volt. Hortitól meg a jóisten mentsen meg, akkor tényleg levenném a hangot. Méhes Gábor ma a legjobb riporter, szerintem.

feketehun 2012.02.26. 02:23:43

Hogy ne offoljak, leírom a véleményem a dologról, noha konkrétan ezt a meccset nem láttam: a magyar közvetítések általában a nyomor kategóriába tartoznak.

Egyébként pedig: ez a blog zseniális, le a kalappal. Vagy novemberig visszaolvastam a hosszabb cikkeket, a stílusról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Le a kalappal!

MrAlec 2012.02.26. 19:36:46

Ekkora csóró cégnél nagy teljesítményt azért ne várjatok. Az is vicc, hogy ha már egy rakás pénzt kifizettek a közvetítési jogokért, arra már nincs keret, hogy a helyszínről kommentálhasson a riporter. De ami még ennél is felháborítóbb, hogy szerencsétlennek még a szünetet is végig kell dumálni szakértőknek nevezett fogalmatlanokkal.

vma 47 2012.02.28. 07:44:00

Igen,H.B. Pisti tényleg ilyen körülményeket teremt okoskodásaival.A foci lényegtelen Neki,csak Ő szerepeljen!
A másik kedvenc a Viktor! Már a VB-n is produkált,de amennyi gügyeséget összehord focikommentátoként az már teljesítmény.Vigye már el egy főzőcsatorna ezt az Egri Viktort!!!
..kíméljenek bennünket,kérem...tisztelettel András.

gabesz7004 2012.02.28. 11:38:48

Hajdú unja az egészet, látszik, pontosabban hallatszik hogy neki ez kötelező munka. Faragó Ricsi NFL közvetítéseiben mennyivel több élet van.

stones 2012.02.28. 12:15:14

sportklub, Volán jégkorong: hmm, ott kezdődik a sport közvetítése.

stones 2012.02.28. 12:18:32

Horti Gábort az nb1-be!!! Hétvégén közvetítene, hétköznap bujdosna az ultrák és/vagy feldühödött játékosok elől :-)
süti beállítások módosítása