HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Itt van az ősz

Soccer ball in the leaves.JPGPetőfi Sándorral ellentétben mi pontosan tudjuk, hogy mi okból szeretjük az őszt: végre elindult a négy nagy bajnokság. Éppen ezért nem is a dombtetőn üldögélünk lantunk pengetve csöndesen, alant a naplemente, hanem a tévé előtt, ujjunk hegye húrok helyett a távkapcsolón birizgál. Délután angol, este olasz, éjjel spanyol, és a németet is nézhetnénk, ha akarnánk. Hát mondja valaki, hogy nem jobb ez, mint a nyár.

A nyár teljesen túl van értékelve. Ha meleg van, az a baj, ha hideg van, az a baj, a kettő közt pedig narancsriasztás. Nyáron az ember nyaralni megy, ami jól hangzik, de aztán a strandon mindig kiderül, hogy a dolog nagyrészt napozásból áll, ami a legunalmasabb dolog világon. Napozni annyit tesz, hogy az ember fekszik napon, és aztán még fekszik a napon. Közben pedig igyekszik nem elaludni, különben estére olyan színt kap, hogy mez nélkül játszhatna a Palermoban.

Először olvasni próbálunk, de a hozott könyvről öt oldal után kiderül, hogy már megvolt. Aztán egy eltévedt hangyát egzecíroztatunk, de véletlenül annyi homokot szórunk a fejére, hogy többé nem kerül elő. Opció lehet még a keresztrejtvény, amennyiben jártasak vagyunk hatbetűs BAZ megyei településekben, illetve hallgathatunk zenét, de az gyorsabban szenderít, mint vasárnapi ebéd után a formaegy. Mindez sokkal jobb program lenne, ha legalább behúzódhatnánk az árnyékba, ám a sötét foltokban egytől-egyig nagycsaládosok kempingeznek olyan felszereltséggel, mint akik esténként sem járnak haza.

Tapasztalatlanabb korunkban próbáltunk néha focizgatni az üresen maradt területeken, de nem az igazi. A játékidő nagy részében aggódva nézel a papucs-kapuk közt elsuhanó labda után, majd sorshúzás ki menjen a pöcsgatyás apukához - síró gyerekkel - visszakérni pettyest.

Mindeközben bármit is csinálunk, sűrűn kenegethetjük magunkat valami krémmel, amellyel a faktorszám alapján két hétig pucéran aszfaltozhatnánk az ausztrál sivatagban, a valóságban azonban félóránként új réteg szükséges, hogy féken tartsa a helyi ultraviolát. Este meg lehet szorongva nézegetni az anyajegyeket. Csak és kizárólag Balatonakarattyán az ember strandolás közben megfigyelheti Nyilasi Tibort és barátait, amint lábteniszeznek, de ez önmagában még nem indokolja az évszak népszerűségét.

Ezzel szemben őszbe csavarodván hétvégéről-hétvégére smaragd fénnyel ragyog fel képernyőnkön a bajnoki évad. Se faktor, se BAZ megyei település, csak fennséges betonkaréjok ölelte gyep, és rajta tiszta lappal induló remények. Az idény eleje különleges időszak, ilyenkor mindenki derülátó, még a Liverpool drukkerek is. Az első pár hétben minden kifogás megteszi: nem álltunk össze, rövid volt a nyár, kemény volt az alapozás, nagy volt a mozgás, tavaly is rosszul kezdtünk, és persze augusztus végéig érkezhet még egy csatár

Az Unitednél annyira nincsen védő, hogy lassan komolyan felmerül Gary Neville? Az Arsenalból annyira nem hiányzik Robin van Persie, hogy idén még nem lőttek gólt? A Madrid két kör után annyi pontot veszített, hogy a tavalyi bajnokság már bukó volna? A Milan nyitásnak rögvest hasalt hazain a feljutó Sampdoria ellen? Ugyan már, hosszú még a szezon.

Ahol pedig jól kapták el a rajtot, ott rögvest csillagos égig szöknek az álmok. Látták már például idén a Chelsea? Az Eden Hazarddal felálló kékekre egyszerűen nem lehet ráismerni, mintha eddig automata váltó lett volna a Ferrariban. Gyűlnek a győzelmek, Torres rúgdalja a gólokat, Mata szinte fel se tűnik, nagy idők vannak eljövendők.

A Barca se nagyon torpant meg Guardiola távoztával, túl vannak egy gálanyitányon, és egy nyögvenyelős győzelmen a mumusnak számító Osasuna ellen. Messi négynél jár, Iniesta pedig showműsor üzemmódban táncol az Aranylabda felé.

Aztán eltelik pár nap, és a szuperkupa visszavágóján simán kaphatnának félidő alatt egy ötöst a magukra ébredő madridiaktól. Hogy aztán tíz emberrel tikitakázva majdnem egyenlítsenek a másodikban. Nem jobb ilyeneket nézni a fotelből, mint véresre rúgni térdeinket egy ötéveseknek tervezett, de csak Pars Krisztián fizikumával hajtható vizibiciklin?

És akkor a BL-ről még nem is ejtettünk szót. Már az előjáték katartikus volt, ha sikerült elcsípni az Udinese-Bragát, akkor pontosan tudják miről beszélünk. Tavaly ilyenkor mindenki azt mondta: Barca vagy Real, idén viszont gondban lenne az ember, ha négyre kéne szűkíteni a favoritokat.

A Juve egyelőre nincs köztük, ők örülnek, hogy végre visszakerültek a pixisbe, bár - idény eleji remények ugyebár - a szurkolók szeretnék sötét lónak látni a zebrát. Ami a belpolitikát illeti, a "decontélt" címvédő behúzta a kötelező elsőt, Torino új hőse - bár ezt még talán ott sem tudja mindenki - a tavaly udinei mezben kihuhogott Kwadwo Asamoah. Tekintve az angol “big four” anyagi lehetőségeit és meglévő középpályásait, teljességgel érthetetlen, hogy ez a fantasztikusan hasznos játékos miként kerülhetett rongyos 15 milláért Torinóba. Az Old Trafford meg tapsolhat Scholes apónak.

Persze még az is jobb, mint lángost izzadni. Kedves hölgyeim és uraim, kedves sporttársak. Búbánatba a fel-alá cipelt "valahol lyukas" gumimatraccal, szemétbe a rohadó gyékénnyel. Felejtsük el az UV indexet, júniusig nem kell más krém, csak a fog, meg a Richtofit. Viszlát szúnyogcsípés. Viszlát fagypontra légkondizott iroda. Viszlát allergiaszezon.

Vár ránk leghűségesebb barátunk, a kanapé, és világra nyíló ablakaink, a sportcsatornák. Szerbusz Zombori Sándor bajsza, jaj de hiányoztál! Mostantól egészen májusig csak bekapcsoljuk a készülék, és dől a manna, mint csapból az ivóvíz. Ezek az igazán nagy csodák. Jó nekünk.

2012.08.30. 19:10 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: ősz

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr994735189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása