HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Vége a baszk tündérmesének?

marcelo-bielsa1.jpegBielsa dührohamot kapott a félkész edzőközpont láttán, majd dulakodásba keveredett az építésvezetővel, amikor pedig klubja a kivitelező cégnek adott igazat, lemondott. Az Athletic Bilbao sztáredzője szerint az átépítés során nem tartották be a határidőket, és ami elkészült, az is selejt.

Az első hírekből még vicces botránynak tűnt az ügy. A szerződését frissen meghosszabbító, a Bilbaoért sztárcsapatokat visszautasító (pl. Inter) argentin tréner a nyár első edzésének megtartására készülvén azzal szembesült, hogy a munkálatok elhúzódása miatt lényegében egy építkezési területen kell gyakorolnia csapatával. Ezen, valamint az elvégzett munka minőségén felháborodva "Loco" Bielsa levadászta a helyszínen tartózkodó építésvezetőt, és előbb verbálisan, majd fizikálisan is kifejezte neki nemtetszését (az "őrült" becenevet sem osztják hiába.)

A vérmérsékletéről és megszállottságáról híres edző egészen hihetetlen nyilatkozatot tett az események után, szavai új dimenziókba emelik az elhivatottság fogalmát:

"A lezamai edzőközpont állapota sértés a játékosokra nézve, akikért én vagyok a felelős. Amikor az építésvezető ezt nem ismerte el, nagyon ideges lettem, és sértő dolgokat vágtam a fejéhez. Nem tisztelem őt, mert rossz munkát végzett."

"A klub az én terveim alapján kezdett a központ átalakításába. A munkálatok egyik ütemének július 2-ára kellett volna elkészülnie. Nagyjából 30 órát beszéltem az építkezés vezetőivel személyesen, hogy minden rendben menjen. Gyakorlatilag nem voltam szabadságon, Argentinából is naponta négy órát beszéltem velük telefonon. A jelenlegi állapotok között belefogni a felkészülésbe, ez megkérdőjelezné edzői hitelességemet."

"Tájékoztattak róla, hogy a tervezett munkálatok nagyjából felét sikerült csak időre befejezni, de nem is ettől lettem igazán mérges, hanem az elvégzett munka minőségétől. Úgy csináltak selejtet, hogy közben mindvégig tisztában voltak vele, milyen gyatra munkát végeznek. Amikor ezt megláttam, rettenetesen feldühödtem. Ilyen körülmények között kéne gyakorolnom egy 300 millió eurós kerettel ?!"

"Nekitámadtam az egyik helyszíni vezetőnek, és felelősségre vontam a hibákért. Megmondtam neki, hogy amit tettek, az nem a klub érdekeit szolgálta, hanem az építkezési vállalatét. Ami történt, az csalás, lopás, átverés. Aztán vitatkozni kezdtünk, sajnálom, hogy a végén tettlegességig fajult a dolog."

"Nem jelentett fel a rendőrségen, szerintem azért, mert a cég, vagy a klub nyomást gyakorolt rá, mivel nem akarták, hogy szélesebb nyilvánosságot kapjanak azok a dolgok, amelyekről beszámoltam."

Így szólt Marcelo Bielsa nyilatkozata az eseményeket követően, majd nem sokra rá érkezett egy hivatalos állásfoglalás az Athletic Bilbao részéről, melyben látványosan az építkezési cégnek adnak igazat. Minden kész, minden szép, és nagyon szégyellik magukat az otromba tréner miatt.

"Az Athletic Bilbao nem osztja Marcelo Bielsa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondott személyes és elfogult nézeteit az építkezésről. Sem a kivitelezés szakszerűségét illetően, sem a klub és az építő cég közt meglévő szerződés teljesítésével kapcsolatban."

"Szeretnénk kijelenteni, hogy az általunk megbízott cég mind a mai napig tökéletesen teljesítette a szerződésben foglaltakat. Éppen ezért szeretnénk bocsánatot kérni, ha a klub alkalmazottjának szavai esetleg károkat okoztak volna akár a cég, akár annak dolgozói számára."

Mielőtt végiggondolhattuk volna, mégis mi történhetett valójában, az edző súlyos lépéssel deklarálta, hogy szerinte kinek van igaza. Benyújtotta lemondását. Nem nyilatkozott, nem alázkodott, még annyit se mondott "jónapot", csak benyújtotta. Arról egyelőre semmi hír, hogy a klub vezetősége elfogadta-e az asztalán pihenő cetlit, mint ahogy az is kétséges, vajon Bielsa hajlandó volna-e visszavonni súlyosabb kijelentéseit, ha marasztalnák. Nem hinnénk. De már az se valószínű, hogy az építkező céggel és annak professzionalizmusával oly végtelenül elégedett elnökség beismerje, a lopást kiáltó edzőnek van igaza.

Részünkről akárhogy csűrjük-csavarjuk, nehéz elképzelni, hogy legyen bármennyire is "Loco", edzőnk pusztán hobbiból kezdte volna a művezető felkutatásával és felképelésével a szezont. Persze lehet, de kevésbé valószínű, mint a másik variáns, amelyben korrupt klubvezetők hunynak szemet kilopott malter és elvégzetlen feladatok fölött. Biztos csak mi vagyunk rosszul szocializálva.

Ha minden marad, ahogy van, akkor elég szomorú és szégyenteljes módon ér véget az utóbbi évek egyik legszebb története. A csak baszkokra építő csodacsapat, amelyik oda-vissza lefocizta a Manchestert, eljutott az Európa-liga és a spanyol kupa döntőjébe, és legfőképpen seregnyi tehetséges fiatallal és pompás futballal gazdagította a futballtérképet. Hogy az ügyben ki és mennyire sáros, azt eldönteni nincs elég információnk. Ahhoz viszont nem kell újabb sajtótájékoztató, hogy tudjuk ki járt igazán rosszul a történtekkel. Nem a kétes klubvezetés, se nem az ajánlatokkal bombázott edző, hanem a csapat, a szurkolók, és egy kicsit mindenki, aki szeretett volna hinni a tündérmesékben.

Mire pedig ezt a cikket megírtuk, a Man City be is jelentekezett a csapat legértékesebb játékosáért, Javi Martinezért.

2012.07.08. 13:20 futballsz'

11 komment

Címkék: athletic bilbao bielsa

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr414634684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zombika 2012.07.08. 17:29:33

Lol. A főnökségből kinek a kije az építési vállalkozó, hogy neki adtak igazat? Tiszta Magyarország.

Jokerpofa 2012.07.08. 21:35:44

@zombika: Vagy tiszta Spanyolország. Nem kéne mindig a magyarországozással jönni. máshol is vannak szemétgeci korrupt emberek.

lenszkij 2012.07.08. 22:17:58

szerencsétlenek, így elveszíteni a világ egyik legjobb edzőjét...sajnálom a csapatot is, az egyik legszimpatikusabb volt az elmúlt években, a kedvenc spanyol csapatom:)

Mizantrop 2012.07.08. 23:12:09

Két El Loco-t ismerek, mindkettő bőven rászolgált a megtisztelő névre: Bielsa és au uruguayi Abreu. Bielsa meg a világ egyik legnagyobb edzője, és hihetetlen egyéniség. Íme.

Thrasher 2012.07.08. 23:24:52

minden nacionalista ostoba, még ha nem személyről, hanem futballcsapatról van is szó.

bigthereal 2012.07.08. 23:26:02

@Thrasher: ez hogy jön ide, hülye gyerek...

brazileiro 2012.07.09. 00:37:49

@Theodoro:

Sőt, igazából a futballkorrupcióban mi sehol nem vagyunk Spanyolorstághoz képest. Gondoljunk csak Jesus Gilre, az Atletico Madrid későbbi elnökére, aki még Franco börtönéből is kivásárolta magát...

ifjú padavan 2012.07.09. 07:53:23

@brazileiro: Vagy éppen Bernabeura, aki a Francohoz fűződő barátságát kamatoztatva tette a világ legsikeresebb csapatáva az addig középcsapat Realt.

t.o.d. 2012.07.09. 08:05:59

Nos, az "A" verzió szerint ez a helyzet. A "B" (és itt majd talán kevéssé népszerű) verzió (amely fikció) az, hogy Bielsa mégiscsak kapott valahonnan egy "visszautasíthatatlan" ajánlatot, és így emelt fővel tud megpattanni Bilbaóból...

De mindegy, akármi is van, valaki itt nagy hazug, és nagy szarkeverő.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.07.09. 11:21:42

A Bielsa-ügytől függetlenül úgy látom, elég sokan törnek itt pálcát a Bilbao felett: vagy a nacionalizmus vagy a "spanyol léhűtő-faktor" miatt. Azért ez nem ilyen egyszerű... Aki nem csak előítéletekre szeretne építeni az Athletic-kel kapcsolatban, az olvasson tovább esetleg:

www.kulturtapas.com/2011/11/2-fordulo-idegenben-anoeta-san-mames.html

Káoszlovas 2012.07.10. 15:39:42

Nagyon sajnálom hogy a csapat vezetősége ennyire képtelen a gondolkodásra kirúgtak egy remek edzőt amilyenhez foghatót talán sosem találnak. Nagyon jó csapat az Athletic, remélem jövőre azért még tartják majd a formájukat
süti beállítások módosítása