HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Instant elemzés - Portugália - Spanyolország

Portugália – Spanyolország 0-0 (tizenegyesekkel 2-4)

sapin.jpgÉber olvasóink észrevehették, hogy a spanyol-francia negyeddöntőről nem értekeztünk, ami nagyrészt a franciák minősíthetetlen játékának volt betudható. Egyszerűen nem volt értelme taktikáról, vagy egyéni teljesítményekről értekezni, amikor karrierjük komoly lehetősége előtt álló játékosok egyszerűen nem küzdenek teljes odaadással a világ- és Európabajnok ellen. A spanyolokkal kapcsolatban pedig sok minden újat nem tudnánk mondani. A jelenlegi kezdőjükkel még az a maradék kis sebesség is kiveszett a játékukból, úgy is mondhatnánk, hogy egyfajta pozitív catenacciot játszanak. Nem mélyen visszahúzódva vonnak falat, hanem a középpályán szőnek áthatolhatatlan hálót – 6 emberből. Aztán majd csak lövünk egy gólt valahogy.

A portugál-spanyol felülmúlta várakozásainkat. Nem voltak esélytelenek a portugálok, sőt meg is mondtuk, hogy: Hősies teljesítménnyel és csipetnyi szerencsével juthatnak döntőbe. Megérdemelnék.” Már korábban is látszott rajtuk a csapategység, a szervezettség, a tudatosság. Nagyot meneteltek az elődöntőig.

 

És még így is meg tudtak lepni minket. Pokollá tették a spanyolok életét a rendes játékidőben, hibák tömkelegére kényszerítve a labdabiztonságukra oly hiú hispánokat. Előzetesen attól féltünk, hogy be fognak szorulni, hogy elveszítik majd a párharcokat, ám semmi ilyesmi nem történt. A fáradhatatlan Moutinho vezérletével hősiesen menedzselték a középpályás létszámhátrányt, így a Nani-Ronaldo tandem végig rettegésben tarthatta volna a védőket, ha a szélsők jobb napot fogtak ki volna. Az egyetlen dolog, ami kezdettől hibádzott, hogy nincs egy klasszis befejező csatáruk. Ez a deficit portugálok esetében hosszú időre nyúlik vissza, talán ez futballjuk egyik alapvető betegsége. A legtechnikásabb játékosokkal rendelkeznek, cseleznek mint a gép, látványosak, kreatívak, még passzolnak is, sőt betartják a taktikát stb., de egyszerűen nincs meg bennük az az igazi gyilkos ösztön. Valamiért tradícionálisan hiánycikk náluk a kegyetlen befejező ember, aki így vagy úgy, de a hálóba juttatja a labdát. Egy luzitánnak születő Trezeguet átírta volna a futballtörténelmüket. És ez még akkor is igaz, ha Ronaldo a Realban kazalszám lövi a gólokat, de ott annyira jó az egész csapat, hogy meccsenként hármat átlagolnak, amiből ezért könnyebb elvállalni egyet-egyet. Egy kiélezett Eb-elődöntőben viszont "A gólt" kellene tudni belőni, mondjuk a rendes játékidő utolsó percében egy kontra végén. De hagyjuk is Cét, mert volt ott egy csatár is. Bento tegnapi választása, Hugo Almeyda elképesztően gyenge megoldásokat választott a kapu előtt, bár tény, hogy ajtó-ablak helyzete nem adódott. A portugálok összteljesítményét illetően úgy is mondhatnánk, hogy a hősiesség megvolt, a csipetnyi szerencse hiányzott.

A spanyolok továbbra is érthetetlen dolgokat csinálnak, most épp Negredot állították kezdőbe, ami azért nagyon furcsa, mert van egy Fernando Torres a padon, de ha őt épp nem szeretjük, mert melírozza a haját, akkor még mindig ott egy Llorente, akit egyébként már be is követelt a spanyol kórus az egyik meccsen. Az öreg bajszos nem egy virtuóz figura, és a meccs után is főleg arról beszélt, hogy egyre jobban védekeznek, ami a következő sikerekhez vezetheti őket. Persze józan paraszti ésszel is tudja az ember: az edző dolga, hogy minél kisebb kockáztatással érjen el a csapata győzelmeket. Azt az egyet pedig szögezzünk le gyorsan és világosan, hogy ez a csapat - formációját tekintve - nem csatár nélkül játszik, ha úgy vesszük 4-3-2-1-es felállást alkalmaznak. Ahol a csatár (legyen az Negredo vagy Fabregas) mögött két tűzveszélyes játékos Iniesta és Silva variálnak. Az már egy teljesen másik kérdés, hogy ez a csapat annyira szervezetten tud játszani, hogy mindenki védekezik és mindenki támad, de a klasszikus megközelítés szerint ők sem találtak fel semmi újdonságot. A viszonylagos statikusságuk abból adódik, hogy a három védekező középpályás mindegyike „kényelmes” futballt játszik. Xavi, Xabi Alonso és Busquets is inkább osztogatni szeret, mintsem bemozogni az üres területre, védőket lecselezni stb. Ebben a felállásban általában a háromból egy játékos szükségszerűen amolyan ál-szélső (támadásban szélső, védekezésben belső középpályás), ami könnyen túlságosan "keskennyé" tehet egy csapatot. Nem véletlen, hogy a két szélső becserélése a két középső középpályás helyére ennyire mozgásba lendítette a Roját, kik a hosszabbításban már ellenállhatatlannak tűntek (mihez persze a portugálok elfáradása is bőven hozzájárult).

Újra döntősök tehát a spanyol hősök, és nem mondhatni, hogy érdemtelenül. Úgy lehetne összegezni, hogy nem igazán látványos a játékuk, a taktikai egyensúly sem tökéletes, de elképesztően jók egyénileg, dinamikusak, nyerik a párharcokat, ismerik egymást ezer éve és álmukból felkeltve is hoznak egy elképesztő magas színvonalat. Ugyanakkor a hegemóniáktól irtózók is reménykedhetnek, mert a portugálok rendre zavarba hozták őket, így pedig majd a németek is egy kicsit jobban hihetnek benne: igenis verhető ez a spanyol csapat.

2012.06.28. 20:45 futballsz'

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr94617593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása