HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Vörös és fekete

makana.jpgHihetetlen indulatokat szabadított el Luis Suarez súlyos büntetése, Liverpool őrjöng, a vörösök drukkerei fogcsikorgatva gyalázzák Evrát és az angol szövetséget, csak gondolkodni nem gondolkodik senki. Ha klubszínekről van szó,  az ostobaság nem ismer határokat. (Mielőtt nekünk esne a hazai poolos kommuna, ez a bejegyzés nem Suarez ártatlanságával, vagy bűnösségével foglalkozik, hanem a lényeges dolgokat elfedő vörös ködöt próbálná meg oszlatni. Meggyőződésünk, hogy Suarez ügyének éppen a klub által keltett indulatok  ártanak a legtöbbet, amelyek ellehetetlenítik a kérdés kulturális és kommunikációs problémaként való vizsgálatát.)

Mint ismeretes a Liverpool FC uruguayi támadóját nyolc mérkőzéses eltiltással sújtotta az FA, mert a Manchester United elleni meccsen rasszistának ítélt kifejezéssel bosszantotta a United francia védőjét. A szigorú ítéletre Suarez csapata egy meglepően feldúlt és kifejezetten otromba nyilvános levélben reagált, lényegében megrekedve a "Luisnak vannak fekete barátai" színvonalon. Az iromány, minden veszélye ellenére egy szempontból igen hasznos valami, mivel tökéletesen összefoglalja az érzelmektől vak szurkolók teljességgel tarthatatlan álláspontját, így a dühtől és elkeseredettségtől zilált érvelés ízekre szedésével egyszersmind milliónyi vérgőzös szurkolói kommentre is választ adhatunk. (Némiképp abban a reményben, hogy a hőbörgés csitultával, tán arról is vitáznak majd a felek, amiről valójában kellene.)

A liverpooli klub nyílt levele rögvest egy mélyponttal nyit, nevezetesen kétségbe vonja a vádat, arra hivatkozva, hogy azt kizárólag Evra szavai támasztották alá, rajta kívül senki más nem hallotta az inkriminált szavakat. "Rendkívül különösnek találjuk, hogy Luist kizárólag Patrice Evra szavaira alapozva bűnösnek találták, amikor a pályán senki más nem hallotta az állítólagos párbeszédet." Őszintén szólva értetlenül állunk a bekezdés előtt, mivel maga Suarez ismerte el, hogy "negrónak", más olvasatokban "negritónak" szólította a manchesterit. Ha valaki azon az alapon támadná a verdiktet, hogy a három éve Európában élő Luis nem volt tisztában a spanyol kifejezés kicsengésével az adott kulturális közegben, szívesen beszélgetnénk róla. Evra szavahihetőségének ilyetén módon való megkérdőjelezése viszont csak egy ócska fogás, ami nem méltó a klub múltjához.

Hát még az az arcátlan csúsztatás, amellyel Evrát notórious rágalmazónak próbálják beállítani, mondván, hogy jelen ügyben éppen annyira hiteltelenek az állításai, mint a hozzá kötődő korábbi - alaptalannak talált - esetekben. "Véleményünk szerint az ettől a bizonyos játékostól származó vád nem volt hiteles, illetve bizonyosan nem hitelesebb, mint a korábbi, alaptalannak talált vádaskodásainak esetében." Itt két korábbi malőrre utal a levél, szégyenletes módon elhallgatva, hogy Evra egyik esetben sem emelt panaszt, mindössze annyi köze volt a dologhoz, hogy mások szerint őt szidták (2006-ban egy néző, 2008-ban az United két segédedzője emelt vádat hasonló okokból.)

A szerecsenmosdatás legnagyobb részében Suarez csapata minden követ megmozgatva próbálja bebizonyítani, hogy az uruguayi nem rasszista. "Különösen fontos megállapítani, hogy írásos állásfoglalásában Patrice Evra maga mondja, hogy "nem gondolom, hogy Luis Suarez rasszista". Az FA bevezetője is elismeri, hogy Luis Suarez nem rasszista." Szóba kerül még a továbbiakban színesbőrű nagypapa, kampányokban való részvétel, és megannyi tarkabarka haver a csapattársak között. Ami igazán remek, csak éppen senki nem azzal vádolta meg a csatárt, hogy rasszista, hanem azzal, hogy raszzista kifejezést tett. A két dolog nyilvánvalóan nem ugyanaz. Ennyi erővel, amikor Luist eltiltották hollandiában, mert megharapta a PSV-s Bakkalt, az Ajax is kérhetett volna enyhítést arra hivatkozva, hogy Suarez bizonyíthatóan nem kutya. 

Ennyi bölcsesség után már szinte hiányozna egy jó kis összeesküvéselmélet, a remekmű természetesen nem okoz csalódást. "Nekünk úgy tűnik, hogy az FA már akkor elhatározta, hogy elmarasztalja Luis Suarezt, mielőtt november elején meghallgatták volna." Vagyis a hajrában a Pool még egyszer jól megsarkangyúzza a lovat, melyre fordítva pattant fel és nemes egyszerűséggel klub és a szövetség viszonyára butítja a végtelenül sokrétű és átfogó problémát. 

Zárásképpen pedig - már elnézést a kifejezésért, de - a liverpooli levelezők gyakorlatilag tökön szúrják magukat azzal a felvetéssel, hogyha Suarezt eltiltották, akkor Evrát is tiltsák el, mert a francia játékos is mélységesen sértő kifejezéseket vágott Luis fejéhez, csak éppen az uruguayi - "becsületére legyen mondva" - letagadta a meghallgatáson, hogy hallotta volna ezeket. Vagyis higgyünk neki, mert hazudott.

Így már minden világos.

 

ps: Mielőtt ujjal mutogatnánk az ostobákra, mifelénk még ügy se lesz az ilyesmiből.

(illusztráció: dirty tackle)

2011.12.22. 14:59 futballsz'

3 komment

Címkék: fa liverpool ügy manchester suarez evra rassszista

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr303485948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2011.12.23. 09:46:48

Kétségtelen tény, hogy Suarez számomra szimpatikus játékos, Evra pedig nem. Az is, hogy a rasszizmusnál kevés undorítóbb dolgot tudok elképzelni. Számomra egyetlen dolog fura. Az a játékos, aki pár éve gyakorlatilag kettétörte Eudardo lábát (de karrierjét mindenképpen), 3 meccses eltiltást kapott az FA-től. Suarez 8 meccsest. Lehet súlyozni.

Ági07 2012.01.05. 12:45:02

Nagyon jó írás!! Gratulálok hozzá!!

Jenkifoci 2012.01.05. 13:09:04

Teljesen egyetértek a szöveggel. Az eltiltás h osszával lehet vitatkozni, de őszintén: ha öt meccset kapott volna, nem ugyanez a siránkozás menne?
süti beállítások módosítása