HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

A világ legrosszabb edzője


Ausztriában egy pár napja mindenki a Paschingtól elzavart "vetkőzős" edzőről beszél, aki ingétől megszabadulva fejezte ki szerelmét az ellenfél csapata iránt. Szívünkben mindig jut hely őrülteknek, márpedig Adolf "Adi" Pinter az. Nem kicsit hibbant, mint minden zseni, hanem teljesen bolond, mint egy teljesen bolond. Viszont polihisztor, azaz élete során több területen is kudarcot kudarcra halmozott. Megbukott már trénerként, festőként, színészként, és politikusként egyaránt. Mítosza is csak azért van, mert saját maga megteremtette (nem mintha egyetlen szavát is komolyan lehetne venni). Ismerkedjünk hát meg a "Vörös Messiással", aki lenyűgözte Johnny Cash-t, elbűvölte Ernst Happelt és elismerésre ragadtattta Friedensreich Hundertwasser-t. Komolyan.

Adi életműve nehezen kitölthető fehér foltokból és harsány röhögést kiváltó képtelen öntömjénezésből áll. Ami biztos, 1948-ban született Grazban, a GAK színeiben cseperedett, felnővén pedig egy meg nem nevezett belga kiscsapathoz igazolt, majd játékosként örökre és nyom nélkül eltűnt a futballtérképről. A sehol nem dokumentált sikerekben gazdag pályafutás lezárultával lépett színre Pinter, az edző. Így, csupa kisbetűvel. A rideg statisztikák szerint az elmúlt 25 évben összesen négy csapat követte el azt a hibát, hogy kinevezze szakvezetőjének (a Bayreuth, az NK Croatia Sesvete, a Pasching és a GAK, utóbbi kétszer). Három alkalommal egy hónap után elzavarták, egyszer két hónapot bírt és mindössze első grazi regnálása élte túl a kerek esztendőt (alig). Ha ellenben saját honlapjáról tájékozódnánk, akkor eredményekben dúskáló pályája során 18 csapatnál alkalmazták, és olyan klubokat vezetett, mint az Olympique Marseille. Ásít némi különbség.

Mondjuk úgy, hősünk rugalmasan  bánik a valósággal. A Marseille-ből például annyi igaz, hogy erőnléti edzőként foglalkoztatták egy rövid ideig, majd jött Franz Beckenbauer, aki a csapat fizikális állapotát látva azonnal kirúgta. Ez az epizód a saját honlapon egy Pintert dicsérő idézet formájában jelenik meg, az őt a "kispadon követő" (!) német legenda szájából származtatva.

Kezdünk aggódni, hogy állításával ellentétben talán Ernst Happel sem volt apja helyett apja, csupán túl udvarias, hogy lerázza azt a zavart fiatalembert, aki ráakaszkodott a kölni akadémián. Mindenesetre a hetvenes évek végén, Belgiumban két rövidebb alkalommal is segítette "szellemi atyja és mentora" munkáját (a KRC Harelbeke és az FC Brugge csapatainál). Amúgy edzői pályafutása - leszámítva azt a pár alkalmat, amikor a kispad főnökeként alkothatott - gyakorlatilag követhetetlen. Karrierjének íve nem a felhők közt vész el, hanem a teljes érdektelenség több évtizedes bozótjában. Legtöbbször olyan sokadligás csapatok stábjában dolgozott, mint a német BV 08 Lüttringhausen, vagy a svéd I.F. Brynas, és lett légyen volt a szint bármily lent, előléptetése soha fel nem merült.

Mint már említettük, mindössze ötször engedték kormányhoz, és összesen 17 hónapig vallhatta füllentés nélkül szakvezetőnek magát. Szerződést soha, sehol nem újítottak vele. Először a német másodosztályú SpVgg Bayreuth-ot bízta kezére a sors (1986). Májusban érkezett, a feljutásról döntő rájátszásra igazolták friss impulzusnak. Júniusban távozott is (nem jött össze). Honlapjának rószaszín szemüvegén keresztül az egyértelmű kudarcból valahogy "sikeres bentmaradás" lett. Alig egy évvel később érkezett el a történelmi pillanat, hogy kinevezték gyerekkora óta imádott klubja, a Grazer AK élére. A szezon végén érkezve előbb bravúrosan nem esett ki a gárdával, majd egészen bíztatóan kezdte a következőt. Sajnos azonban a 19 fordulóban egy apróbb, 14 meccsen át tartó gödörbe csúsztak, egyetlen győzelem mellett 7 vereséget és hat döntetlent könyvelve el a sötét periódusban. Végül a négyig jutó Hans Krankl-lal felálló Wiener SC ellenében, hazai pályán elszenvedett 2-8 után villant a pallos, lezárva Adink életének legszebb szakaszát. Feltesszük Grazban mégiscsak lehetett valami nimbusza, mert esztendőre rá visszahívták "korábbi sikerei színhelyére". Hat meccsig tartott a felmelegített bizalom, a borzalomra nehéz szavakat találni. A "Vörös Messiás" nevet magára ragasztó  sarlatán mérlege egy győzelem mellett öt vereség, öt rúgott góllal szemben 22 kapott találat volt (ellenük gólt szerzők névsorában olyan gyöngyszemekkel, mint Mario Kempes a St Pöltenből (!), vagy a tiroli Peter Pacult). Ha akadt is grazi drukker, aki korábban messiásozott, eztán bizonyára egészen máshogy nevezte.

A bukás majd húsz évre kedvét szegte (mondjuk mi), de nincs igazunk, valójában az élet egyéb területein kamatoztatta fantasztikus képességeit. Például festőként:

Állítólag (tán sejtik is, hogy ki szerint) képei nem hiányozhatnak egyetlen világváros kiállítótermeiből sem, érdekes színhasználatát pedig maga a modern osztrák művészpápa, Hundertwasser is elismeréssel illette (ha csak úgy nem). Ennek fényében kicsit furcsa, hogy önnön lapján kívül széles egy interneten nem találni árva festményt sem tőle. Biztos nagyon szigorúan el vannak zárva.

Ha éppen nem ecsettel a kézben próbálta feledni a múltat, akkor színészként sőt rendezőként kanalizálta energiáit. Utóbbit semmiféle adat nem támasztja alá, leszámítva egyetlen fényképet (na hol láthattuk?), amelyen egy kamerával látható. Színészként már maradandóbb produkciók őrzik nevét az örökkévalóságnak. Nezetesen felbukkan a "Kaisermühlen Blues" című osztrák tévésorozat egyik epizódjában, illetve a "Barátom egy lipicai" ("Mein Freund ist ein Lipizaner") című - az IMDB-n 10-ből 1,7-re értékelt - lovas melodrámában ("Rudi" szerepében).

Hősünk végtelen sokoldalúságát bizonyítja, hogy mindezen eredmények mellett a politika mezején is jelentős tetteket vitt végbe. A kaotikus osztrák belpolitikai fejlemények fura összjátékaként 1994-ben a zöldeket tömörítő VGÖ élére került. Vezetésével a zilált állapotú, de addig parlamenti pártnak a szavazatok 0,29%-át sikerült megszereznie a választásokon. (Még a máskor oly közlékeny adatforrásunk is mélyen hallgat a történtekről.)

Vissza a pályára. Egészen pontosan Horvátországba, ahol a frissen feljutott NK Croatia Sesvete-nél gondoltak újra a mesterre. Hogy mi okból tették, azt nem tudni, de mire lejárt az első buszbérlete, már mehetett is haza. További érdekes tény, a kieső helyen végző csapatból az év végén kilenc játékost tartóztattak le bundázásért.

És már el is érkeztünk Paschinghoz, mindjárt vetkőzünk. A pár éve még Marcel Ketelaerral és Josef Schicklgruberrel felálló Paschingnál, hol ma Orosz Péter a csatár, a Union St Florian elleni 1-3 (október 8.) után köszönték meg a bizalmat a román szakvezetőnek, Sandu Borsnak, és nevezték ki helyére emberünket. Pinter, akit így a vége felé legszívesebben "lepinyőznénk", nagy rössel látott munkához, hangzatos nyilatkozatokat tett és debütálásként virított egy otthoni nulla-nullát az USV Allerheiligen ellen (ezek a megunhatatlan német nevek). Ezt egy kis visszaesés követte (0-1 DSV Leoben), majd stagnálás, két iksz képében. Így állt a széna a számára emocionális cunamival felérő grazi túra előtt: a csapat kieső helyen és vele még nyeretlen, ugyanakkor ereiben GAK vér csörgedez, szíve pedig GAK szív, hát csak nem tépheti ki magából. Meg sem próbálunk belelátni mi játszódhatott le az ezertehetségű géniusz fejében, hát még a világ legapróbb rezdüléseire hangolt lelkében, hogy miként küzdött meg egymással értelem és érzelem, a kifejlet viszont ismert. Már a mérkőzés előtt meglepetést ígért volt klubja szurkolóinak, annyit elárulva, hogy emlékezni fognak az ajándékra. Most az egyszer igazat beszélt.

Már az is egy kissé különösnek hatott, amint inge hátán "GAK" emblémával sétált be a pályára (a Superfund Pasching trénereként, ugyebár). De eztán jött csak a java, a melegítés alatt ugyanis kigyalogolt a leláton gyülekező hazai szurkolók elé, kiknek először csak "graziasított" ingét mutogatta büszkén, majd egy váratlan fordulattal letépte magáról a ruhadarabot, felfedve a bőrére festett, vérvörös "GAK" feliratot. Nagy meglepetést talán nem okoz, hogy 25 perc után már 4-0 állt a táblán, és nem a Superfund javára. Végül hatnál állt meg a számláló, ami eggyel kevesebb mint ahány meccset Pinter kibírt a paschingi kispadon. (A performansz természetesen kirúgást eredményezett.) Utólag azzal védekezett, hogy a klub is tudott az akcióról, sőt ők adtak pénzt stencilre, mi több a titkár segített a felfestésben. Ha ő mondja.  

Ps:Szerteágazó tevékenységei közül érdemtelenül kihagytuk írói és "mentális edzői" pályafutását.

2011.11.17. 16:43 futballsz'

2 komment

Címkék: ausztria színes adolf pinter adi adolf adi pinter pasching gak

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr923390202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danesdzsu2 2011.11.23. 23:24:50

Lesz még belőle magyar miniszterelnök:D
süti beállítások módosítása