HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Felmosták velük

Mintha legalább két emberrel kevesebb lett volna a Juventus, mint a Bayern München, és így is volt. Előbb egy képpel illusztráljuk az öszbenyomást, aztán kifejtjük. (A felfújható kesztyűk Matrit és Quagliarellát jelképezik).

tyson vs inflatabox550.jpg

A mérkőzés előtt is várható volt, hogy azon múlhat a végeredmény, melyik csapat nyeri a párharcok többségét, így szerezve meg fölényt középpályán. Hát, aki a látta a meccset, annak nyilván nem kérdés, hogy ez a németeknek sikerült jobban. Az első perces Alaba gól sok mindent befolyásolt. Buffon megérzéseire hagyatkozott, és a Vidal lábán történő minimális irányváltás hatására elindult a másik sarok irányába, így nem védhette a labdát. Számunkra több kérdés is felmerül, például, hogy Gigi miért nem volt pár méterrel előrébb egy ilyen távoli lövésnél, de talán ennél fontosabb Pirlo labdaeladása, ami előszele volt annak, mi vár rá ezen az estén.

Buffon védelmében tegyük hozzá, hogy ennél gonoszabbul irányváltós labdát még az életben nem láttunk:

Amire talán érdemes felhívni a figyelmet, az a gólt követő 15 perc alakulása, hiszen a Juventus egyértelműen pozitívan reagált a korán bekapott gólra, és ekkor tulajdonképpen ura volt a meccsnek. Veszélyes támadásokat indítottak, és a középpályát is kézben tartották. Amilyen estéje azonban a Zebráknak volt, egy bayernes sérülés mindent keresztülhúzott.

Amikor a 16. percben Kroos megsérült, nem a München szurkolói fogták a fejüket, hanem juvésok, Robben érkezését látva. "Csak a baloldalon ne támadjanak!" - mantrázza az imát hosszú évek óta minden zebra, a holland szélső beállásától pedig várható módon darabjaira hullott a Juventus.

A torinóiak képtelenek voltak feltartóztatni a széleken a Bayernt, Riberynek a maga oldalán még legalább brillíroznia kellett az érvényesüléshez, de a Marchisio mögött eleve fedetlen, ráadásul önmagában is gyöngécske Peluso mintha pályán se lett volna Robbennel szemben. A széljátékra jellemző adat, hogy a meccs legjobbja, Franck Ribery 91-szer ért labdához, folyamatosan rettegésben tartotta a védőket. A másik oldalon Phillip Lahm 86 labdaérintése is azt mutatja, hogy nem annyira a védekezés okozta számára a legfőbb feladatot.

Elsősorban a féloldalasság és a minősíthetetlen csatárjáték miatt volt annyira hatásos a bajorok letámadása, hogy az olaszok a félpályán sem tudtak átmenni. A legfőbb problémát az okozta, hogy két támadójuk ezen a szinten már képtelen bármilyen hatást kiváltani, a dühöt és a szánalmat leszámítva (csapatszínektől függően). A 'sznob Juvés szekciója már a meccs előtt hitetlenkedve, balsejtelmekkel telve vakargatta a fejét. Nehéz volt elhinni, tényleg komolyan gondolja Conte, hogy egy Matri és egy Quagliarella jelentik majd a nívót a Bayern ellen. Nem is voltak ők mások a meccsen, mint két ember mínusz. De ne pécézzük csak őket, további posztokon is jelentős technikai és fizikai lemaradásban van a Serie A büszkesége.

A védelemtől felfele az egyetlen modern játékosuk Arturo Vidal, aki ezen a meccsen is hozta az elvárt futómennyiséget és küzdelmet (8 szerelés, 5 labdalopás). Andrea Pirlo funkcionálisan csődöt mondott, mindössze 56-szor ért labdához, 37-szer próbált passzolni, melyekből mindössze 26 volt sikeres. 4 hosszú passzából egy sem volt jó, és 7 keresztlabdájából is mindössze 2 ment társhoz. Persze nem biztos, hogy őt kell hibáztatni, egyszerűen sem ideje, sem területe nem volt irányítani, mivel Vidalt és Lichtsteinert leszámítva valamennyi Juvés felszívódott, ha labdakihozatalra került volna a sor. Marchisio például sokat köszönhet Matrinak, hogy nem jut energiánk megérdemelt vesszőzésére.

Ahogy Conte kétcsatáros játékhoz való ragaszkodásából (noha Vucinics és Giovinco nem voltak százasak), úgy a reménytelenül kudarcba fulladó körömpasszolgatásból is az jött le, hogy ennek a Juvének nincs B-terve. Még a tavalyihoz képest is sokkal egysíkúbbak lettek taktikailag, kikoptak a csapatból a formáció váltást megkönnyítő játékosok, mint Giaccherini vagy Pepe, az új igazolások közül pedig csak Pogba nevezhető egyértelmű sikernek. Talán már azt is bánja Conte, hogy dinamikájában Vidal mellett leginkább eurokonform Asamoah-t kényelmesen begyúrta a szélre, és még csak meg sem próbálta a belső középpályán hasznosítani.

Ezt a Bayern letámadást és iramot egyszerűen nem lehet kis körömpasszokkal kijátszani, majd felállni a támadóharmadban. Itt bizony át kell rúgni a siserehadat, és a csatárok által megtartott vagy visszafejelt labdákkal kell területet szerezni, vagy kontrázni. Kár, hogy még egy fél Drogbányi csatára sincs a Juvénak (Vucinic csúcsformában talán közelíti a szintet), amit tetéz, hogy igazán gyors szélsőjük sincs, mert ha van ugye egy Ronaldo, akkor Lahm máris kevesebbet fickándozik elöl.

Az eset nyilvánvaló tanulsága pedig minden torinói szimpatizáns számára az kell legyen, hogy ez biza más kávéház. A száműzetésből megtérő Juve most szembesült először az igazi BL-lel, és az élmény bizony fájt. A meccs végi nyilatkozatok is mutatják, hogy alapvetően lenyűgözte őket a Bayern játéka, és gyakorlatilag elismerik, a németek jobbak. De persze azért nem adják fel. Nem kétséges, hogy a visszavágó hozhat némileg más játékot, de ezt már csak a Bayern ronthatja el.

Végezetül tegyük még hozzá, hogy a meccsen ismét kiderült az is, milyen furcsa játék a foci. Ott volt például Kroos sérülése, ami a Bayernnek jött jól, aztán ugye hiába a nagyjából 80 perc sulifoci, a München mindössze egy mázlis és egy szabálytalan góllal nyerte a meccset. Ráadásul míg az nyilvánvaló volt, hogy Vidal nem hozza le sárga nélkül,  Lichtsteiner teljesen igaztalanul kapta meg az eltiltást jelentő sajátját. És még volt egy elmaradó piros is Riberynek egy undorító szabálytalanságért.

A másik ágon Carlo Ancelotti újra bebizonyította, hogy mennyire szerencsés edző. Végtére is ezért szerződtették. Volt egy lesgól, volt egy megpattanós, becsorgós gól az utolsó percben, megsérült Messi és Mascherano. Már csak azért is „pofátlan” a dolog, mert Messi 2006 óta nem sérült meg meccsen, a Barcának meg már nem maradt hadra fogható védője, kivéve a tini Bartrát, aki ránk egyébként jó benyomást tett.

Sokakkal ellentétben szerintünk lehet esélye a Párizsnak a továbbjutásra, mert mint korábbi írásunkban mondtuk olyan a Barca Messi nélkül, mint a spagetti szósz nélkül (bár ezt akkor a spanyol válogatottra értettük). Ezen kívül egy csapat, ahol Thiago Silva és Ibrahimovic játszik, az bármire képes lehet, kiváló mérkőzés lesz jövő szerdán a Nou Campban. A katalánoknak újra elő kell venniük azt a szenvedélyes, mindent elsöprő játékot, amit a Milan ellen mutattak.

 

2013.04.03. 11:57 futballsz'

2 komment

Címkék: barcelona bl bayern juve psg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr535190466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szafe 2013.04.03. 12:54:42

Azért az a "blitzkrig" (gól az első percben) nagyon elvitte a meccset. A Bayern jobb volt , de a továbbjutás még nyílt. Barca? Lejet hogy mos jött el Fabregas ideje...

Asidotus 2013.04.05. 15:20:15

@szafe:
ha egyetlen gólt lő a Bayern Torinóban, arra a Juvénak néggyel kell felelnie. Ki van zárva a továbbjutás. Még a nagy Barcelonánál is megremegtek a lábak, amikor ugyanilyen eredménnyel jött a Milan, pedig ott a hátrányban lévő csapat elméletileg egy osztállyal jobb. Itt viszont erről szó sincs, még fordítottan sem lenne lefutott a párharc, ha a Juve nyert volna otthon 2:0-ra.
süti beállítások módosítása