HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Amikor az elítélt sikkasztó sztereotipizál

bognar3.jpgErkölcsileg nulla, szakmailag szintén, és ha ez mind nem volna elég, még kártékony is: valaki takarítsa már el a színről Bognár Györgyöt.

Amíg csak magát és az őt alkalmazó Nemzeti Sportot tette hétről-hétre nevetségessé, gondoltuk ám legyen, minden futballnak olyan megmondóembere van, amilyet megérdemel. Nekünk ez a Toulonig ívelő pályájú utólag világklasszis jutott, hát istenem.

Sebaj, hogy a BVSC játékos-edzőjeként főszerepet vállalt minden idők (egyik) legkínosabb nemzetközi búcsújában, sebaj, hogy jogerősen elítélték tizenmillió forint elsikkasztásáért, sebaj, hogy egy évnél tovább csak a bajai padon tudott megmaradni (egészen kettőig), sebaj. Gyurkánk hétről hétre a legnagyobb nyilvánosság előtt onthatja magából a tutit, például, hogy nincs rosszabb légiós Magyarországon Coulibalynál (az előző szezon gólkirálya), vagy pusztítóbb edző Paulo Sousánál.

Az a tiráda viszont, amit a hétvégén sikerült kinyomnia arcának záróizmán, messze túlmutat a megszokott önalázáson. Történt ugyanis, hogy a fontos közfeladatai mellett az enbékettes Csákvári TK jónevű csapatát is dirigáló szakember a Paks II elleni vereség után olyan elánnal esett neki a női játékvezetőknek, mint annó a soproni kasszának, ha egyedül hagyták vele.

"Először is leszögezném, hogy nem Gaál Gyöngyi játékvezetőn múlt a vereségünk, amit a mérkőzés után mondtam, azt azért tettem, mert úgy vélem, női lelkülettel nem lehet profi osztályban bajnoki mérkőzést jól vezetni"

"Én támogatom a nők szerepvállalását a labdarúgásban, de van egy szint, amely felett nem lenne szabad vezetniük. Az U19-es korosztályú bajnokság jelenti azt a határt, ameddig érdemes lenne vezetniük, a játék keménysége miatt ott már bajban lehetnek az ítéletek meghozatalakor. De van női futball is, női játékvezetők tehát vezessenek női mérkőzéseket!”

Bognár gondolatai valószínűleg túl sokat jártak a három cseresznyén az elmúlt években, így maradhatott le róla, hogy a nyugati csoportnál hangyányival fizikálisabb angol és német másodban is fújhatnak-lengethetnek hölgyek, de van női bíró a szintén elég brusztos amerikai kosárligában, az NBA-ben, vagy éppen a ketrecharcosok meglehetősen véres vetélkedésében, az MMA-ban is.

Ami  a konkrétumokat illeti, nem láttuk a meccset. Lehet, hogy Gyöngyi szarul fújt, még az is lehet, hogy túl nagy volt neki a feladat. Na és akkor mi van? Kapásból mondhatnánk tucatnyi rettenetesen ténykedő hímet a magyar bajnokság elmúlt étvizedeiből, félrészegen fütyörészőket, elhízottan vánszorgókat, látáskárosultakat, ideggyengéket, csalókat. Következik-e ebből, hogy a férfinép en bloc nem alkalmas játékvezetőnek?

Most tényleg pont Bognár Györgynek kell elmagyaráznunk, hogy a sztereotipizálás mennyire csúnya dolog? Vajon mit mondana saját magáról?  Aki egy tökamatőr walesi csapat ellen kiesik 3-1-es előnyről indulva, az nem való edzőnek? Aki egyszer lopott, az mindig lopni fog? Aki elmebetegség határáig kaszinó-függő, arra sose bízzunk többet 30 forintnál? Aki brutálisan újra-és-újra pofára ejti magát éktelen hülyeségeket fröcsögve az éterbe, az örökre kussoljon inkább? Hogy van ez?

Angliában egy bekapcsolva felejtett mikrofon és némi hímsoviniszta poénkodás miatt a Sky Sport legendás kommentátora, Andy Gray az állásával fizetett. Paul Jewell véresre magyarázkodhatta magát egyetlen félreérthető mondat miatt. Nálunk meg odagurul a kisgömböc a mikrofonhoz a nullhárom után, letol egy olyan szexista sztereotípiákon alapuló beszédet, ami egy tálibnak is a becsületére válna, aztán nem történik semmi.

Várja a csapat, várja a lap, várja a stúdió másnap épp úgy, mint eddig.

Mi meg várhatjuk, hogy javuljon a sportág megítélése, hogy az anyukák hordják a skacokat edzésre, hogy legyen végre tömegbázis, hogy a magyar focistáról ne valami utolsó tapló paraszt jusson egyből az emberek eszébe. Várhatjuk.

2012.10.05. 09:24 futballsz'

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr734821037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2012.10.05. 13:34:48

Csak mint a többi megmondóember, nem különb ő sem sajnos.
Nem akarok okoskodni, a bírókkal foglalkozni :), de fogok: bajai, így, bocs.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.06. 10:51:01

Most komolyan, egy olyan országban várnál valami hangyaf.sznyi kultúrát egy fociban ténykedő senkitől ahol a parlamentben következmény nélkül fel lehetett böfögni, asszony szülj és kussolj karrier helyett mert az a dolgod és az urad akkor majd nem fog agyonb.szni négy kevert után?
süti beállítások módosítása