HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Talán ha a magyar nők otthon maradnak és szülnek még egy balhátvédet

balhatved.jpgEgervárinak igaza van, ezen a szinten megbocsáthatlan egyéni hibák miatt veszítettük el a mérkőzést, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ő lenne az az egyén. "Olyan hibákat követtünk el védekezésben, amelyeket nem lett volna szabad" nyafogta csalódottan, de vajon Elek követte el a nagyobb baklövést, vagy az, aki odarakta? És egyébként is, mi a viharnak kellett agyonvariálni a kezdőt, ha állítólag éppen az összeszokottság lett volna legfőbb előnyünk az (állítólag) szedett-vedett hollandokkal szemben? Milyen építkezés az, ahol egyetlen tégla kiesése miatt fel kell törni az alapozást?

A kedd esti paskolás a szövetségi kapitány fogyatékosságairól szólt. Taktikai korlátoltsága, rossz helyzetértékelése és válogatási elveinek önkényessége mind, mind benne foglaltanak a csúfosan sima vereségben. Kezdjük rögtön azzal, hogy ilyen kínosan amatőr ötletekkel spékelt kezdőcsapatot hajnali háromkor szokás összedobni, részegen a kocsmapultnál. "A' izét hátrahúzzuk balba, a Józsi meg a norvég mennek előre... Imikém, figyelsz?"

Józanul az ember bizonyosan nem forgatja fel a komplett - és (állítólag) összeállt - védelmét a legerősebb csoporttárs ellen. Ha kiesik egy balhátvéd, akkor betesz egy balhátvédet, ha pedig egy középpályás, akkor egy középpályást. Ennyi. Csak egy megmámorosodott elmének juthat eszébe, hogy a saját posztján is véleményes képességű Elek majd pont a számára tökidegen balhátsó helyén nyújt világklasszis teljesítményt. Vagy Lipták Zoltán bárhol. Utóbbi amúgy azért kerülhetett csapatba, mert a Juhász mellé korábban (állítólag) nagyon sikeresen beépített Korcsmárra egy sorral feljebb volt szükség. És miért? Mert Eleket hátravezényelték. Szép.

Aki nem tudta követni a szöveges feladványt: egyetlen védő esett ki a szokásos kezdőből, mi pedig változtattunk három helyen.

Innen több irányba ágazhat a kritika. Folytathatnának azon a nyomon, hogy miért pont akkor kellett kiszedni Vargát jobbhátvédből, amikor Laczkó bevizesedése a túloldalon egy szem Vanczákra redukálta a keret mélységét? Vagy azzal az izgalmas kérdéssel, vajon mennyiben a kapitány felelőssége, hogy képtelen posztazonos cserét találni a bal- és jobb-bunkó szerepére, mintegy két éve. Ide a rozsdás bökőt, hogy Eleknél azért poroszkál még néhány megfelelőbb helyettes magyar útlevéllel. Akik egy kifejelendő labdánál tudják, merre a partvonal.

Mindeközben pedig szól a mantra napestig, hogy ebben a csapatban "nincsenek pótolhatatlan játékosok". Tényleg nincsenek, azért kellett volna a keddi kezdőből Korcsmárnak és Vargának négy helyett játszania, azért szűnik meg a csatárjáték Priskinnel, ha Szalai éppen formahanyatlik, vagy kiadó a jobb szél, amíg Rudolf csapatot keres.

A helyzet az, hogy a kedd esti fiaskó aggasztó pontja nem is az eredmény - végül is legutóbb 4-0-ra égtünk itthon, az ásító nullához képest a büszke egyes akár látványos fejlődésnek is nevezhető -, hanem a csapat. Pontosabban, hogy az a csapat futott ki a pályára, amelyik, és főként, hogy miért. Számunkra egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy Egervári csapatépítési elvei nem kompatibilisek a valósággal. Mondhatni, luxus nekünk egy ilyen kapitány. Amíg tartott a Dzsudzsi-mánia, nem volt nagy kunszt letolni a közvélemény torkán, hogy Huszti kiírta magát a válogatottból. És Tőzsér Dániel? Tán obszcén képeket küldözgetett az egervari@sanyimail.hu-ra? Mégis miként juthatott a kapitány eszébe hamarabb behívni Gyömbér Gábort? Vagy éppen Elek Ákost, akiben annyira nem bízik, hogy inkább egy középhátvédet játszat a helyén.

Tőzsér Belgiumból a Serie A-ba költözve a második bajnokira kezdőbe került, Gyömbérnek Pápáról Fradira váltva sikerült hasonló bravúr, míg Eleknek az Eskisehirsporból (fél szezon, 31 perc a pályán) Diósgyőrig kellett kullognia stabil játéklehetőségért. Nem kell ahhoz "C" licenc, hogy kiválasszuk közülük a legjobbat. Persze mi ehhez  nem értünk, nyilván sokkalta fontosabb, hogy jó legyen a hangulat Telkiben, és vacsora közben mindenki hangosan röhögjön Sanyi bácsi poénjain. Mi meg közben emésztgethetjük, hogy összesen hat játékosunk edződik a négy legnevesebb bajnokságban, és ebből kettőről is le tudtunk mondani.

Cserébe viszont "egy olyan közösség jött össze a válogatottnál...", nagyszerű, és amúgy milyen a csapat? Tényleg van saját karakter, vagy két sérülés meg némi formaingadozás hazavágja az egész koncepciót. És egyáltalán, megengedhetjük magunknak, hogy ne a védekezésből induljon ki a filozófia? Mielőtt még bárki ezzel jönne, a világ legjobb csapatai nem azért álltak rá mostanában a támadófutballra, mert az olyan hatékony, hanem azért, mert alapból mindenki bekkel ellenük, így a kontrajátékkal nem mennek semmire. Na de mi? Komolyan gondolhatja bárki, hogy nálunk jobb csapatok ellen van más reális esély, mint megszállottan rombolni, meg néha kilőni egy-egy gyilkos kontrát? És főleg, minek? Miért álltatjuk magunkat a támadójáték hangsúlyozásával, amikor egy szimpla beívelésből négy védőnk közt bólint gólt a magányos támadó? Amit amúgy az andorrai is megtehett volna, ha nem bicikliszerelő.

Hogy világos legyen, nem a formációról beszélünk, hanem a csapat védekezéshez fűződő viszonyáról. Mi ott süllyednénk el szégyenünkben, ha az általunk pályára engedett válogatottban mindenki egykedvűen hátat fordítana egy szabadrúgásnak. Nézzük a felvételt, és nem hisszük el. Mintha az egész társaság megsértődött volna, hogy a beígértekkel ellentétben mégsem volt olyan szar a holland védelem. Bezzeg a miénk.

Egervári egyetlen szerencséje, hogy a hollandok ránkmérte vereségnél nagyobb csalódásokat is megéltünk már, így nem csak az eredmény mindegy, de az se nagyon érdekel senkit, hogy ki és miket nyilatkozott a meccs után, vagy éppen előtte. Legfeljebb minket. Bízunk benne, hogy az észtek, majd a törökök ellen a kapitány úr fémjelezte koncepció csattanós választ ad felvetéseinkre. Csak aztán nehogy arccal előre.

 

Ui:

katieprice-mic--278x368.jpgEzt a nem éppen sznobhoz illő képet azért tettük ide, hogy elolvassák az utolsó utáni bekezdést, a kommentátorról. Menczer Tamás úgy végezte dolgát, mintha valakit nagyon ki szeretett volna elégíteni a mikrofonjával. Rendben van, nem kell rögvest agyagba döngölni a fiúkat, de azért egy ilyen meccs, ilyen második félidejében kizárólag a pozitívumokra koncentrálni, ignorálva valamennyi aggasztó jelet és látványos kapitányi baklövést, az már több a szimplán kínosnál.

Kedvencünk az a nívódíjas mondat, amellyel - nem kis bravúr - sikerült Elek Ákos óvodás módon középre fejelt (ön)gólpasszát is felmentően megfogalmazni. Konkrétan így: "rosszul érkezett a labda a fejéhez."

Az a gonosz labda. Hát hallottak már ilyet?

2012.09.13. 22:03 futballsz'

25 komment

Címkék: magyar válogatott Magyarország Hollandia Egervári VB-selejtező

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr244772609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2012.09.13. 22:54:10

És tényleg az az aggasztó, hogy a tavalyi selejtezőkön még volt egy kis jele a koncepciónak. Ez mostanra tökéletesen eltűnt. Ha Sanyi bá nem nyer Észtországban akkor sajnos mennie kell.

Kopi3.14 2012.09.13. 23:17:49

nálunk minden a legnagyobb rendben, mindenki a helyén, a kapufa a hibás. Az a hülye akác.

villamos alóli kacaj 2012.09.13. 23:34:34

' oszt mé' nem állította be magát a jónapot?
Hisz bekket jáccik! Abban is ő a legjobb, nem? Mondom: neem? Neeeeem !!???

Morgó Muki 2012.09.13. 23:37:43

Menczer Tamás nálam egy másik mondatával "nyert": A védelem jól működik csak az a 2 fránya gól ne lett volna. Mindezt 1:2-nél.

arany_ember 2012.09.14. 00:01:23

Már az EB-n is hígfosást kaptam a palitól
De hát mindegy, nincs több jó kommentátorunk, csak ő meg az ifj. Knézy...
És mi annak idején Gulyáslacit szidtuk...

Minarikede 2012.09.14. 01:03:01

-Sanyibá! Milyen volt a csapat ma?
-Fos.
-Hátha az észtek ellen összeáll.
-Ja, akkor lehet akár szar is.

Amúgy meg ehhez a teljesítményhez a riporter fel tudott nőni. hehehe

shwarcz bácsi 2012.09.14. 01:15:00

nyugi, mindig van lejjebb. innen is...

brazileiro 2012.09.14. 03:08:04

Nem. A nyertes mondatot Menczer Tamás a 87. percben mondta. Szó szerint így hangzott:

"Előrébb tartunk a csapatépítésben, mint a hollandok".

Nem vicc. Tényleg ezt mondta.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2012.09.14. 03:11:17

A Gulyást nem szidtuk, csak röhögtünk rajta, hogy mennyire nem értett a focihoz, mennyire bamba volt néha, és hogy minden gólhelyzetnél gyorsan bemondta, hanyadik percben járt a meccs ("Talapa, harmincnyolcadik perc, Talapa, óriási helyzet...").

:)

2012.09.14. 05:12:37

a fiúk ennyit tudnak, lehet itt akárki a kapitány,
inkább arról kellene beszélni, hogy miért támogatják ezt a szart a mi adónkból

cselcsabi · http://cselcsabi.nolblog.hu/ 2012.09.14. 05:56:38

Nálam Menczer csúcsmondata ez volt:

"... egyik szabadrúgást harcoljuk ki a másik után...!!!

Amúgy Varga Józsit nem szabad jobb bekkbe tenni.
Az ő helye a középpályán van.
Az Egervárié pedig a Gyirmótban, vagy a Gép- és Felvonóban.

becike4 2012.09.14. 06:09:47

Még szerencse,hogy az istenkirály Tésztás Gyurka kiment elemezni a hollandokat.

playoff szakáll 2012.09.14. 07:08:43

Tavasszal mekkora lesz az arca mindegyiknek!

"Ősszel, a hazai holland meccs után sokan lesajnáltak minket, de jelenleg is versenyben vagyunk a csoport 2. helyéért, és bízunk benne, hogy a most következő két meccs után is versenyben leszünk."

Csak egy rövid, a hülye célokról:

Annak idején az egyetemi matekfelvételimen 15 pont volt a maximum, az előkészítő tanársegéd időről időre elmondta, hogy ha nehéz is, a maximumra készüljünk, és összejöhet 11 pont, de ha arra megyünk, hogy összeszedünk 10 pontot, abból lesz 6.
Ennyit arról, hogy a selejtezőcsoport 2. helyét tűzték ki célul. Csodálkzunk, hogy max. a 3. jön össze mindig?

metal · http://electric.blog.hu 2012.09.14. 07:56:44

Akkor lesz itt foci, ha mindenkit (játékost, edzőt, ..... tényleg mindenkit), aki részt vett az elmúlt 30 év szerencsétlenkedésében, elzavarják melegebb éghajlatra. Addig amíg a bukott edzők körbe-körbe járnak a kispadokon, amíg a magyar játékosok még a olasz harmadosztályban is csak kispadoznak, addig nem lesz itt semmi. Megnézni se érdemes, max. akkor ha röhögni akar egyet az ember.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2012.09.14. 08:19:35

Ha nem működik a csapat, akkor elküldik a kapitányt, hoznak egy újat, de a játékosok maradnak. Szarból pedig nem fonsz ostort vagy ha fonsz is, nem pattintgathatsz vele..

Stoney Hill Billy 2012.09.14. 08:21:17

Egervári alkalmatlan, menni fog, sajnos csak a törökök elleni meccs után (hacsak nem szerzünk 6 pontot addig...)
Menczer képes volt iet is mondani, kb:
"Az a jó, hogy nem hosszú előreíveléssel dolgoznak a fiúk. Vagy ha mégis, az legalább jó helyre megy"
addig kb a 30. labdát fülelték le a rutintalan holland védők, vagy pattant el Priskintől 8 méterre...

nu pagagyí 2012.09.14. 08:28:41

A focivezérkar szerint az EB-selejtező sorozat volt a főpróba. Ez a mostani már az előadás volt. Jó estét, jó szurkolást!

csárli hárper 2012.09.14. 08:45:00

még az a szerencse, hogy előrébb tartunk a csapatépítésben mint a hollandok...

Drago Brutic 2012.09.14. 09:01:56

Most én leszek kisebbségi, de nem értem ezt a felfokozott Egervári ellenességet. Hibázott egyszer, kész. Elment az a meccs, amitől amúgy sem várhattunk sokat. Fejetlenül próbálkoztak? Igen. Csakhogy elfelejtettük már, hogy az előző kapitányok milyen impotens csapatokat raktak össze azért, hogy legalább a zakót elkerüljük?! Elöl egyedül Torghelle Sanyival, ami egy vicc volt. Ez a csapat az elmúlt selejtezőkből kihozta a legtöbbet, ráadásul képes volt helyzetekbe kerülni, gólokat lőni. Elég egy meccs, hogy elkezdődjön a lincshangulat? Sajnos ez megy az elmúlt 30 évben. Azt hiszitek, hogy a szövetségi kapitányon múlik egy Hollandia elleni meccs? Szerintem nem. AZ már elkezdődik az utánpótlás nevelésben 8 éves korban. Amikor a korosztályos edzők kiválasztják az Elek, Lipták féléket, akik csak azért futnak be, mert két fejjel magasabbak a társaiknál. Vagy akkor, amikor a játékosság helyett már 10-12 évesen az izomjátékot erőltetik. Hát ilyen játékosok lesznek az eredmény. Szemben a hollandokkal, akiknek megtanították ezt a játékot. Hollandiát mi belátható időn belül ne győzzük le, ezt meg kell érteni. És tovább kéne lépni.

Ringlósztár 2012.09.14. 09:03:24

Fiam focizik, 13 éves, de már most is arról szól a történet, hogy minden csapat körül van 2-3 élősködő és nem az a fontos, mit szeretnének a gyerekek vagy a szülők, hanem, hogy ezeknek az élősködőknek mi jut az eszébe.

Kutchek (törölt) 2012.09.14. 09:17:15

Ha meg lesz az új stadion akkor biztosan nyerni fogunk:))))

Drago Brutic 2012.09.14. 09:18:17

@Ringlósztár:
Ez pontosan így van! Mi már abba is hagytuk. És az élősködőkön kívül van néhány szülő, aki mindent megtesz azért, hogy a csimotája bekerüljön. Megy a seggnylás, nyomulás, mint minden szinten, aminek következtében virágzik a kontraszelekció. Az élősködők pedig azon a szakmai, intellektuális és morális szinten vannak, hogy itt soha nem lesz 11 focista, aki eséllyel kiállhat a hollandok ellen.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.09.14. 17:14:47

Amikor kb. a 84. perc táján kiesett Menczer száján hogy "vannak ebben a csapatban kvalitások" zokogtam fel hangosan. Obersovszky lehet a közmédiában az égő fáklya amit követni kell és hát jelentem, sikerült...

Skodakék Fábia 2012.09.17. 11:21:40

nem tudom hogy az íráson röhögök jobban vagy a kommenteken :)))
minden tiszteletem annak a 20ezer fanatikusnak akik pénzt adtak ezért a puskásban
én meg söröztem egyet otthon

Kúrcsány Ferenc 2014.09.14. 13:42:40

Én küldtem mailt az egervari@sanyimail.hu címre de visszajött, hogy nincs ilyen cím.
süti beállítások módosítása