HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Általános volt a csalás a Premier League-ben?

lundekvam.jpg"Egy ideig szinte minden héten csináltuk, elég szép pénzt kerestünk vele" Claus Lundekvam, a Southampton egykori csapatkapitánya fogadási csalásokról mesél. A védő szerint az angol bajnokságban általános dolog (volt) a fogadási csalás, az eredményen kívül szinte minden megbundáztak, amit lehetett. Lundekvam, aki 1996 és 2008 között több, mint 400 meccsen lépett pályára a "Szentek" színeiben, a norvég NRK rádiónak adott nyilatkozatában igen aggasztó képet festett a fogadási események illegális befolyásolásának gyakorlatáról a Premier League-ben.

"Ez nem egy olyan dolog, amire büszke vagyok. Egy ideig szinte minden héten csináltuk, elég szép pénzt kerestünk vele. Az ellenfél kapitányával megállapodtunk, mondjuk abban, hogy melyik csapat végzi el az első bedobást,  az első szögletet, ki kezdi a mérkőzést, lesz-e sárga lap vagy büntető. Ezek voltak azok a dolgok, amelyeket befolyásolni tudtunk."

Lundekvam ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy az végeredmény bármikor tárgya lett volna az ilyen megállapodásoknak. "Az eredmény sosem volt téma, ez olyasmi, amiben soha sem vettem volna részt. Bár amit tettünk, az törvénybe ütközik, de számunkra ez inkább szórakozás volt."

"Tudom, hogy más kluboknál is csinálták. Mi labdarúgók egy buborékban élünk. A fogadás, az izgalom, része volt az életstílusunknak, mindenre fogadtunk, amire csak lehetett."

A 38 éves egykori védő szavai természetesen nem maradtak következmények nélkül. Az egykori játékostársak hevesen cáfolnak, míg a FIFA sietve bejelentette, hogy vizsgálatot indít az elhangzottakkal kapcsolatban.

Különösen érdekes az ügyben Matt Le Tissier nyilatkozata. A Southampton szurkolói által nemes egyszerűséggel csak "Le God"-nak becézett klublegenda ugyanis három éve megjelent önéletrajzában maga is említ egy hasonló esetet. Le Tissier 1995-ben (a Lundekvam érkezése előtti szezonban) egy Wimbledon elleni meccsen az első bedobást végző csapat kilétét próbálta meg befolyásolni tudatosan, ám végül sikertelenül (a középkezdés után kirúgni szándékozott labdával saját csapattársát találta telibe). Akkor - három éve - így kommentálta tettét: "Ezt a történetet figyelmeztetésnek tettem a könyvbe mások számára, hogy ne legyenek olyan hülyék, mint én voltam, és ne keveredjenek ilyesmibe."

Most, hogy a kirobbanó botrány kapcsán ismét előkerült a történet, Le Tissier kategorikusan tagadta, hogy általános lett volna a jelenség.

"Azt az egyetlen esetet leszámítva, amelyet a könyvemben említettem, soha, semmilyen fogadási csalásban nem vettem részt. Elképzelésem sem volt azokról a dolgokról, amiket Lundekvam állít." 

A kilencvenes évek másik southamptoni közönségkedvence, az öngóljairól és kiállításairól híres csupaszív favágó, Francis Benali, aki 8 évig volt Lundekvam csapattársa, szintén cáfolta egykori kollégája szavait. Szerinte a norvég jól ismert "személyes problémái" (alkoholizmus, drogok, családon belüli dulakodás, válás) állnak a megdöbbentő nyilatkozat hátterében.

"Kategorikusan kijelentem, hogy semmit sem tudtam azokról a fogadási visszaélésekről, amelyeket Claus említ. Az öltöző egy nagyon zárt világ, ha a dolog annyira elterjedt lett volna, mint ahogy azt egykori társam állítja, akkor arról úgy is hallanom kellett volna, hogy magam sosem vettem részt ilyesmiben. Tisztában vagyok állításainak súlyosságával, és nagyon meg vagyok lepve."

"Mivel a múltban sem tudtam ilyen ügyekről, így azt se tudom megmondani, hogy manapság mi lehet a helyzet. Ismertes milyen problémákkal küzdött Claus az utóbbi időkben, talán ezért jött elő ezzel a történettel. A dolog úgy lett tálalva, mintha mind benne lettünk volna, mintha mind tudtunk volna róla. Ez nem igaz."

Benali szerint a botrány különösen rosszul jött a Premier League-re készülő, az elsőosztályba frissen feljutott FC Southampton számára.

"Ezért is akkora meglepetés ez az egész. Az időzítés sem éppen megfelelő, egyetlen klub, egyetlen város, egyetlen akkori játékos sem szeretné, ha ilyen történetekben említenék a nevét. Az ilyen vád foltot hagy a személyiségeden, méghozzá elég csúnyát, különösen, hogy nem is igaz."

Jelenleg itt tartunk. Egyik oldalon egy alkoholista, drogos és garázda vádaskodó, a másikon pedig felháborodott legendák, akik kikérik maguknak, ők soha, semmi ilyesmiről még csak nem is hallottak. Leszámítva, amikor egyikük, vagy másikuk éppen maga is részt vett benne. Minderről pedig az a FIFA vizsgálódik, aki a hihetetlen hatékonysággal kezelt illegális mez- és alsónadrág reklámokat kivéve minden más ügyben hosszú évek alapos munkájával jut el odáig, hogy végül nem állapít meg semmit. Persze nem zárható ki, hogy egyszer még kiderül az igazság, de az esemény odds-a elég magas.

(forrás: The Guardian)

2012.07.12. 14:08 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: anglia bajnokság bunda epl Southampton Lundekvam Le Tissier Benali

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr694648184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása