HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Instant elemzés – 11. nap

ukrain.jpg"A német-dán meccsen a Futballsznob is tiszteletét tette, és megállapította, hogy mindaz a szenny, ami folyik a magyar médiából, az teljességgel felháborító."

 

Hűséges olvasóink bizonyára elvonási tünetekkel szembesültek az elmúlt napokban, higgyék el nekünk fájt a legjobban. A szerkesztőség egyik fele újra a balesetin végezte, a másik pedig Lvov sikátoraiban veszett el. Jöjjön hát a nagy felzárkóztatás.

Éppen az olasz csoport második körénél akadt el a szavunk, amiről majd később szólnánk, de annyit elöljáróban, hogy szerintünk ez a csoport volt az igazi halál.

 

Aztán megérkeztünk Lvovba, pont akkor, amikor az ukránok tízezrével gyülekeztek a Szvobodi Proszpekten (kvázi főtér), hogy kiszurkolják Seváék sikerét. Az óriási zuháré reményt adott, hogy nem maradunk le a kezdésről, így mi is láthattuk, ahogy a franciák erőt demonstrálnak. Legalábbis nekünk úgy tűnt. Sok mindent nem láttunk ugyanis a kivetítőből a tengernyi ukrán zászló mögül.

 

Aztán az esti meccs (angol-svéd) meghozta az Eb legparádésabb csatáját. A második félidő különösen emlékezetes marad, de Carroll első félidős fejese valószínűleg örökre beég minden valamirevaló futballszerető agyába. Az a meredek beadás, az a súlypontemelkedés, az a tökéletesen megfejelt labda! Szenzációs jelenet volt! Carroll_goal_sweden.jpg

 

És akkor mit mondjunk Welbeck góljáról, ami meg egyszerűen lángra lobbantotta az angolok harci kedvét,  várhatóan nagyon komolyan számolni kell majd velük a továbbiakban. A svédek balszerencsések voltak, az Eb legjobb meccsén búcsúztak.

 

Aztán jött az Eb szégyenfoltja, az A csoport. Nem csak a lengyel szurkolók minősíthetetlen viselkedése, de a csapatok teljesítménye is eléggé keserű szájízt hagyott maga után. Végül úgy is mondhatjuk, hogy gellert kapott az Eb, hiszen az oroszok és a lengyelek továbbjutása talán kívánatosabb lett volna pusztán futballszakmai okokból. Végül az oroszok nagy csalódást keltettek az utolsó meccsen, fény derült arra a hiányosságukra, hogy teljesen hiányzik belőlük a robbanékonyság, ha nem tudnak kontrázni, gyakorlatilag elfogy a tudományuk. Természetesen jobb csapat, mint a görög, de nem mondhatni, hogy érdemtelenül estek ki. A görögökre pedig mit lehet mondani?! Ismét példát mutattak. Példát mutattak arról, hogy miként éljünk azzal a kevéssel, ami van, hogyan foglalkozzunk a jövővel, ne pedig azzal, hogy mi volt 3 napja, példát igazi csapatszellemből, hitből.

 

Hogy aztán másnap a hollandok ebből mit sem tanultak, az az élet által ajándékozott gyönyörű allegória volt. Végtelen tehetség eltékozlása, nulla csapatszellem, hitetlenség. Folytatódott, amit már eddig is írtunk, hogy a portugálok tényleg nagyon komolyan gondolják ezt az Eb dolgot, és végre Cristiano Ronaldo is megajándékozott minket egy Aranylabda-közeli produkcióval. Taktikailag egy nagyon fontos előnnyel rendelkeznek. Ronaldo és Nani Tibi olyan komoly támadópotenciállal bír, hogy elég nekik 3 igazán támadószellemű játékost pályán tartani, ami 3 védekező jellegű középpályást tesz lehetővé. Éppen ezért alaptalan Ronaldo szidása, hiszen rengeteg olyan játékhelyzetet kell megoldania, ahol két védő van a nyakán. A Real Madridban például van mellette még egy Özil, aki elvonja a védők figyelmét, ezért könnyebb dolga van.

 

A német-dán meccsen a Futballsznob is tiszteletét tette, és megállapította, hogy mindaz a szenny, ami folyik a magyar médiából az teljességgel felháborító. Eleve döbbenetes, hogy az ingyenélő firkászok nem a futballról írnak és a körülötte lévő eseményekről, hanem arról, hogy mennyit kellett várniuk a vonatra. Persze tudjuk, hogy fontos a bennünk élő rosszindulatot megszólaltatni, de talán előre léphetnénk egyet ebből a barbár, civilizálatlan gondolkodásból. Ukrajna egy szegény ország. Az egy főre jutó GDP-je 7000 USD (összehasonlításképp a magyar körülbelül 19000 USD). Rosszak az utak, nagyobb a bűnözés, kevesebb a higiénia, igen, minden ilyesmit lehet tudni már előre. Ehhez képest viszont 10-szer jobbnak érződik az egész. Nagy az igyekezet, mindenhol van wifi (nettó hazugság az ellenkezője), gyönyörűek a stadionok (amiből nekünk egy sincs), a környékük nem lepukkant, a szurkolók szállítása kis túlzással gördülékeny. A város tiszta, igen katonák mindenhol vannak, de nem barátságtalanok, (nem lóbálják a gumibotot sem... pff) és főleg egy szót sem szólnak a turistákhoz, legyen az tök részeg éneklő német horda, vagy gumiruhában öntudatlanul földön fekvő dán, esetleg éjszaka utcán hangoskodó magyar. Arra vigyáznak, hogy mindenki jól érezze magát. A határon a meccsjegyet látva gyakorlatilag épphogy csak a bordó szőnyeget nem gördítik a szurkoló lábai elé. Persze, aki amerikai birkaságra és sterilségre vágyik, azt itt nem kapja meg. Lehet arról írni, hogy rugalmatlanok, hogy tumultus van a buszon vagy drága a szállás. Persze lehet, de inkább arról kéne, hogy mindezek ellenére milyen jól tudja érezni magát ott az ember. Ne feledjük az ukránok csak tanulják ezt a fene nagy szabadságot. Érdekes például látni, ahogy a helyiek videóra veszik a szurkolók stadion felé tartó vonulását.

 

Visszatérve a német-dánra, lehetett látni a németek elképesztő magabiztosságát, Schweinsteiger uralmát a középpályán, Hummels hiba nélküli védekezését, vagy éppen Khedira munkabírását. És az a szép ezen az Eb-n, hogy még így is jöhetett volna egy apró balszerencse, és a dánok mentek volna tovább. Például az a tizenegyes gyanús eset Bendtner helyzeténél.

 

Összességében elmondható, hogy rettentő kiegyensúlyozott az Eb, gyakorlatilag folyamatos matekozásra kényszerül az ember: pörögnek az agyakban az egymás elleni eremények, minitabellák, gólarányok.

 

Végül továbbmentek a németek és a portugálok a halálcsoportból, ami tökéletesen igazságos kimenetel. Ez a két csapat vélhetően az elődöntőben is szerepelni fog, hiszen nehéz elképzelni, hogy a görögök vagy a csehek megfricskázzák őket.

 

 

Olaszország – Írország 2-0

 

És akkor elérkeztünk a tegnaphoz, ahol eljött az igazság napja. Az olaszok az elmúlt napokban a biscottót vízionálták (magyarul: keksz), azaz, hogy úgyis 2-2 lesz a spanyol-dán, kevés az esély. Végül nem így alakult. Az olaszok visszatértek a kaptafához, és gyakorlatilag kiszenvedték a győzelmet. „Biztos sok új szurkolót szereznek maguknak” - mondtuk a meccs egy pontján és tény, hogy ezen a napon az írek voltak azok, akik futballozni próbáltak. A maguk esetlen módján, tegyük hozzá gyorsan, hiszen rettenetesen korlátozott az, amit elővezettek. Még akár a torna leggyengébb csapata címmel is megajándékozhatjuk őket. Rendkívül lassúak, nem képesek kontrázni, az egyetlen amit tudnak, az a rombolás. A fizikumra épített játék, sok magas labda, párharcok. Ezek voltak azok a hozzávalók, amelyekkel gyakorlatilag megbénult az olasz támadójáték. A zöldek elérték, hogy az olaszok hosszú időszakokra beszoruljanak a saját térfelükre, mivel a középpályán senki nem volt, aki lendületet tudott volna vinni a játékba (Motta támadóközéppályásként teljesen hatástalan volt). Cassano szerencsés gólja teljesen érdemtelenül jött és utána sem érdemelte ki a squadra azzurra a győzelmet. Az egyedüli jó pont a hiba nélküli védekezés volt, de ennek külön kiemelése az ír csapat túlzott dicsérete volna. Balotelli hozza a félkarú rabló emberi megvalósulását. Igazi szerencsejáték a szerepeltetése. Általában csak ölik bele a zsetonokat, most meg a semmiből felvillant a három cseresznye.

 

A zöldek elleni produktumon persze nem érdemes sokat rágódni, hiszen jön a negyeddöntő és az olaszok simán visszatérhetnek a 3 védős felállásra, pihent Maggióval és Giaccherinivel (bár Chiellini sérülése ennek a formációnak nem jött jól). Még akár az ukránokat is kaphatnák, ami a 2006-os vébén egyszer már jól csúszott nekik, rosszabb esetben viszont  jönnek a franciák, és kezükben a repülőjegyek hazafelé.

 

Spanyolország - Horvátország 1-0

 

A csoport másik meccse egészen hihetetlen volt. A horvátok újra bizonyították, hogy mennyire kiváló csapatot alkotnak. Slaven Bilic parádés edzőnek tűnik, a maximumot hozta ki ebből a társaságból. Rakitic helyzeténél fordulhatott volna a futballtörténelem, de nem tudta lefejelni a földre a labdát, ami majdnem biztosan gólt eredményezett volna. Egyébként teljesen megfojtották a spanyolokat, akik alig tudtak eljutni a kapuig, bár természetesen ők voltak a jobb csapat. Hihetetlen, ahogy a meccs 85 percét a kezükben tartják a kilencvenből, egyszerűen félelmetes mennyire az uralmuk alá tudják vonni a pályát. Az ellenfélnek az az öt perc marad, amikor egy-két kontrát végig lehet futtatni. De ez nagyon nehéz műfaj. Külön szeretnénk kitérni Luka Modricra, aki ezen a meccsen egészen parádésan játszott, folyamatosan oldotta meg a nehezebbnél nehezebb helyzeteket a középpályán, és egy csodálatos külsős asszisztot varázsolt Rakitic fejére.

 

A horvátok teljesítményének tükrében (és viszonyítva azt a hollandokéhoz) nem kérdés, hogy a "C" legalább annyira volt a leggyilkosabb csoport, mint a németeké ("B"). Ha pedig arra gondolunk, hogy Jesus Navas két perccel a lefújás előtt szerzett góljáig bármelyik két csapat továbbléphetett volna a háromból, hát mi még ilyen Eb-t nem láttunk.

 

Ami a spanyolokat illeti, nyilván javulni fognak még, de szükségük is lesz rá, mert a negyeddöntőben valószínűleg jönnek a vérszemet kapó angolok.

 

2012.06.19. 15:14 futballsz'

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr804598271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása