HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

A nagy elemzés – Premier League

Folytatjuk a nagy bajnokságok vesézését, irány Anglia! Angliában már nyár óta tiszta volt a kép. A Manchester City annyira felbikázta a keretét, hogy simán kellett hoznia az idei bajnokságot, míg a többi sztárcsapat csak a csodában reménykedhetett (meg a BL hely megszerzé-sében).

És majdnem lett is csoda! Igazából semmin nem múlott a dolog. A United ugyanannyi pontott szerzett, mint a City, ráadásul a 89 szerzett pitykével majdnem az összes eddigi Premier League-et behúzták volna. Az EPL 20 éves történetében mindössze hat csapatnak sikerült több pontot gyűjtenie, mint idén a Unitednak. De a Manu egy kicsit még várhat, csak úgy illik, hogy a bajnokkal kezdjük az elemzést.

A City történelmi sikert aratott, drámai körülmények között. Itt főleg a mondat második felén van a hangsúly, hiszen pont a győzelem hősiessége az, ami a jövőre nézve rengeteget jelenthet. Ez a közös, katarktikus élmény végleg csapattá kovácsolhatja a hirtelenjében összerántott garnitúrát, ráadásul a szurkolókkal közös ünneplés még némi érzelmi kötődést is csiholhat a fiúkban. A legfontosabb következtetés mindenképpen ez, hiszen a „miért ők és miért nem a United?” kérdését nagyjából annyira érdemes elemezgetni, mint a pénzfeldobást.

A győztes ünnepélyes bemutatását ott kell kezdeni, hogy van egy Mancio. Az olasz edző pontosan ugyanazt a se íze, se bűze csapatjátékot honosította meg Manchesterben, amit Milánóban már pontosan ismert mindenki. Alapvetően az agyonátkozott, taktikailag túlbiztosított olasz futballiskoláról van szó, amiért a taljánokat mindeni rühelli, de az angoloknak valamiért szabad (lásd Chelsea). Mindig legyen elegendő ember a labda mögött, középpályán többnyire két abszolút védekező ember, az utolsó harminc méteren pedig alapvetően a játékosok kreativitására van bízva a támadások befejezése. Ez a felfogás akkor szép, amikor a csapatunk riválisai alapvetően jobbak nálunk, így meglepetéseket tudunk vele okozni (ilyen például az írek EB-re való kijutása Trappattonival). Amikor viszont nálunk van a világ legnagyobb pénztárcája, akkor egy kicsit hiányérzete van az egyszeri külső szemlélőnek, a szurkolóknak meg legalább akkora meló végignézni a győzelmeket, mint a csapatnak kibrusztolni a pályán. Persze nyilván sokszor kijön a lépés, de négyet vágni a West Brom’-nak azért nem okoz akkora eufóriát. A bajnoki címet az egyéni kvalitások hozták meg. Kiváló kapus (Hart), ősmasszív, elnyűhetetlen védők (Kompany, Lescott, Richards), kiváló szélsőhátvédek (Clichy, Kolarov, Richards), a világ egyik legjobb all-round középpályása (Yaya Toure), a világ egyik legjobb kis varázslója (Silva), szédületes csatárkínálat (Tevez, Aguero, Balotelli, Dzeko), és akkor még csak a keret felszínét kapargattuk meg. Mancini pedig valahogy mindig kihoz a csapatából annyit, ami a győzelemhez elég. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy ilyen, agyament játékosokkal és kényes sztárokkal tűzdelt öltözőt egyben tudott tartani, méghozzá úgy, hogy közben az ő konfliktuskezelő módszerei sem tűnnek valami rettenetesen következetesnek. A Tevez és Balotelli főszerepléssel futó szappanopera idei szezonja hepienddel zárult, kiváncsian várjuk meddig fut a sorozat.

A United-szurkolók most biztos nagyon csalódottak. Az egész szezon nem úgy sikerült ahogy várták, volt egy megmagyarázhatatlan BL-kiesés, volt rengeteg védelmi megingás, hazai pályás bukták, középpályás gyengélkedés. Nézzük sorjában. Az idei évben Fergusonnak gyakorlatilag egy teljesen új csapatot kellett építenie a tavalyi BL-döntő és bajnoki cím után. Van der Sar visszavonulásával a legfontosabb posztra kellett új embert találni, a választás pedig arra a De Geára esett, aki eleinte inkább tűnt „wunder szar”-nak, mint a tapsifüles kapuslegenda örökösének. A BL-kiesés egy részét tulajdonképpen az ő számlájára lehet írni. Aztán csak tetézte a bajokat, hogy a védelem legfőbb bástyája, Nemanja Vidic a szezon elején súlyos térdsérüléssel végleg kidőlt. Középső középpályán Anderson, Fletcher és a szépreményű Cleverley hosszú sérülésével szintén létszám- és minőségbeli gondok jelentkeztek. Egyedül még talán a csatárfronton volt vállalható a helyzet, bár ott is voltak komoly lemarjulások a legfontosabb pillanatokban (Ashley Young például). Tehát Fergie-nek nem volt könnyű dolga, de ha jobban a felszín alá nézünk akkor ismét elképesztő nagyot alkotott az öreg. Még mindig ne felejtsük el, hogy a fent leírt prolémáktól sújtva is ugyanannyi pontot szerzett, mint a sztárgárda a város túlfelén. Ha a csapat drukkereit nem keserítené a hajszálnyival elbukott bajnoki cím, igazából volna miért szeretniük a skótot. Úgy tűnik, hogy sikerült megfordítania egy becsődölésre álló 21 éves spanyol kapusprojektet, hiszen De Gea a szezon végére jelentős formajavuláson ment át, és hosszú távon erőssége lehet a csapatnak. Aztán beépített négy másik fiatalt, akik meghatározók lehetnek jövőre: Phil Jones (20), Chris Smalling (22), Tom Cleverley (22) és Danny Welbeck (21). Ashley Young leigazolása szintén bejött, ő is sokat hozhat jövőre, Wayne Rooney pedig ismét kiváló szezont futott. Nyilvánvaló, hogy ez az idén megépített gerinc jövőre kamatozni fog Vidic visszatérésével, és néhány célzott igazolással. Nem valószínű, hogy a United sejkesen kiköltekezne, de Fergie biztos odacsap az asztalra, hiszen nem szokta jó néven venni, ha nem az övé a bajnokcsapat. Középső középpályán elképesztő űr tátong, oda muszáj egy nagyobb hús (mondjuk Alex Song), és egy játékügyes futballista (mondjuk Wesley Sneijder). Vannak még hibapontok, de ez kulcskérdés. A meglévő középpályások nem teszik lehetővé a nagy trófeák elnyerését. Persze itt megint Fergusonra nézünk, és megemeljük kalapunkat. Idén még cseréje se volt középpályán, aztán mégis majdnem odaértek.

Az Arsenalról rengetegszer írtunk kissé malíciózusan (itt a legemlékezetesebb, meg itt), íme egy idézet: „Ez az év purgatórium Wenger számára, ha megtanul a jelenlegi középszar garnitúrával szenvedve győzni, akkor erkölcsileg és szakmailag is mennybe mehet, ha viszont továbbra sem képes kiszakadni az álmok birodalmából, akkor várják a bugyrok.”

Akkor most elmondhatjuk, hogy erkölcsileg és szakmailag is mennybe ment. A tavalyi negyedik hely (68 pont) után, idén harmadikok lettek (70 pont), ráadásul egy rettenetes kezdést követően, amikor mindenki már-már a Wenger-éra végéről beszélt. Ne feledjük, hogy a szezon elején távozott Fabregas, Nasri és Clichy is. Az Ezüst Rókát tehát nem érdekli, hogy mi mindennek mondják el, vagy hogy milyen mélységeket vízionálnak neki, ő teszi a dolgát. A kapusposztot kivéve kiváló játékosokat igazol és/vagy nevel ki. Biztosak vagyunk benne, hogy idén is lesz tülekedés a nagyobb cafatokért. Sagna, Vermaelen, Koscielny, Song és a gólkirály Van Persie, ők a harmadik hely fő letéteményesei.

A Tottenham Hotspurről napestig lehetne beszélni. Egészen január-februárig mindenki olyanokat mondott, hogy akár még a bajnoki címbe is beleszólhatnak, de mindenképpen ők játszák a legszebb focit Angliában. Aztán jöttek a zakók, jött a „Harry for England!” mozgalom, és mi lett a vége? Se dobogó a Hotspurnek, se szövetségi kapitányság Harrynek. Bár soha nem értettünk egyet azzal, hogy ők játszák a legszebb focit a szigeten, de a ilyen mértékű összezuhanást mi sem vártunk. Elképesztő, hogy mennyire elfelejtettek nyerni. A február 26. és április 26. közötti két hónapban dermesztő volt a mérlegük: 1 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség. Még az volt a szerencse, hogy időben kiderült: Redknappből nem lesz kapitány. Ha szakmai szemmel szeretnénk elemezni, akkor ennél sokkal többre nem számíthattak a szezon elején, talán a dobogó elérhető lett volna, de így is 7 ponttal többet szereztek, mint tavaly. Kár, hogy Chelsea BL-győzelmével a hajukra kenhetik a negyedik helyet. Schweini tizenegyesénél bizony nem csak a bajorok sírtak, hatalmas gyomrost kapott a Spurs projekt. Erősen kérdéses miként fejlődik majd a csapat még egy év nemzetközi árnyékban, pedig a keret kezd egyre versenyképesebb lenni. Hiányosságok persze még akadnak, meg ballasztok is szép számmal (Bentley, Jenas, Giovani), meglátjuk.

Külön említést érdemel a Newcastle United, amely megelőzte a Chelseat - mint első komoly tett -, továbbá 19 ponttal többet gyűjtött mint tavaly. A szarkák projektje abszolút tanítanivaló. Tudatos munkával építik a keretet, több igazolásuk is nagyon bejött. Demba Ba és Papiss Demba Cisse góljaikkal megédesítették a Premier League-et, de említhetnénk a kiváló Ben Arfa, Cabaye, Tiote triót a középpályáról, vagy a Premier League egyik legjobb védőjét Coloccini személyében. Még nem tudjuk megemészteni, hogy Alan Pardewból hogy lett egyszerre ilyen sikeres edző, egyelőre azt gondoljuk, hogy meg lesz még a böjtje.

A Chelsea szezonját sokáig beárnyékolta a Villas Boas-féle vakvágány, de a müncheni este fényében túl sok rosszat már nem lehet mondani róla. A keret kissé szedett-vedett volt, igazi átmeneti szezonnak tűnt az idei sokáig. A régi játékosok már nem igazán voltak motiválhatók, az újak egy része pedig teljesen kilátástalan volt, vagy egyszerűen csak közepes. A BL-re aztán meglehetősen rástartoltak, és végül a felejthető szezonból csináltak örökre felejthetetlent. Ha kiörülte magát a vezérkar, az érdemek elismerése mellett jövőre lehet tovább alakítani a keretet. Mindenféleképpen valamiféle arculatváltás kell, hiszen Terry, Lampard vagy Drogba unott fejét már láttuk eleget.

Sorrendben nem itt következik, hiszen az Everton megelőzte őket, de az idei nagy vesztes egyértelműen a Liverpool. Egyre csak zsugorodik a klub, hiába van egész versenyképes állományuk, egyszerűen képtelenek zsinórban meccseket nyerni. A Dalglish-féle projekt abszolút nem vált be, manapság ennél már több kell. Szemléletváltásra van szükség, és belső középpályásra. Viszont a balsiker nyomán jöhetnek a héják és elkapkodhatják a húsosabb falatokat, mi például rácsapnánk Aggerre vagy Skrtelre, akik kiváló belső védők.

A többi csapatról már csak vázlatosan szólunk, bár a legnagyobb elismeréseket itt kellene kiosztani, ha egy kicsit is normálisabban működne a világ. Vegyük észre, hogy idén kitűnő volt a középmezőny. Az Everton például bámulatos teljesítményt tett le az asztalra. A keretük úgy is egyre erősödik, hogy az elmúlt három évben mínusz(!) 17 millió fontot költöttek új játékosokra. David Moyes számunkra ott van a Premier League legjobb három edzője között.

A Fulham abszolút hozta a tőle elvárhatót. Végig stabil középcsapatként üzemeltek, nekik az Everton volt a közvetlen vetélytárs a keretek erejét figyelve, tőlük alig 4 ponttal maradtak le. Számunkra említésre méltó, hogy ezt a szép nyugodt bennmaradást Martin Jol vezényelte le, akit tutira vettünk, hogy lapátra tesznek a szezon közben. A WBA-val Roy Hodgsonnal szállította a bennmaradást, sőt egy kicsit többet is. A 10. hely mindenképpen az év abszolult értékben mérve legjobb teljesítményei között van, kár hogy Zolika lesérült a szezon elején.

A feljutó Swansea és Norwich talán a bajnokság két legkellemesebb meglepetése. Ez az a két csapat, amelyiknek a bajnoki címet kéne kapnia, ha mondjuk az egy elköltött fontra jutó pontszámot nézzük. Egészen elképesztő, amit elértek. A Norwichból gyakorlatilag senkit nem ismerünk még most se, egyedül egy Morison nevű csatár rémlik, az is csak azért, mert nem szokványosan van leírva. A játékosok közül jópáran konkrétan már a harmadosztályban is Norwichosok voltak. Az egészen döbbenetes Minarik Edézés Paul Lambert nevéhez köthető, ő ül a Norwich padján 2009 óta. Akkor megnyerte velük a League One-t, majd rögtön második lett a Championshipban, most pedig tanárian maradt benn az első osztályban. A keret pedig alig változott időközben. Az imént említett Morison volt a legnagyobb igazolásuk tavaly. Ő a Millwalltól érkezett 2,8 millió fontért. A házi gólkirályuk az a 31 éves Grant Holt, aki már a League One-ban is a legtöbb góljukat lőtte. Higgyék el, ez egy igazi, mesébe illő történet, egy olyan ami miatt érdemes hinni abban, hogy nem minden a pénz és nem minden a hatalom. Hogy egy jó edző igenis képes csodákat elérni csapatával. Fontos dolgok ezek.

Ami a Swansea-t illeti, ugyanez pepitában, annyi különbséggel, hogy nekik egy évvel több kellett, hogy ideérjenek a harmadból. Hogy a kerethez mennyit tett hozzá az edző, talán érzékelteti: a jelenlegi cséká Garry Monk hét évvel ezelőtt, a negyedosztályban is fix kezdőnek számított a csapatban. Írjuk hát le a szakember nevét csupa nagybetűvel: BRENDAN RODGERS.

Simán maradtak benn végül, de kisebb csalódás a Stoke City, és az O'Neillel újraéledő Sunderland helyezése. A Stoke egész szezonban menetelt az Európa Ligában, így náluk ez magyarázat lehet a kissé gyengébb helyezésre. A Sunderland O'Neillel támadt fel, érdekes lesz figyelni, hogy jövőre mire lesznek képesek, hiszen a keret ereje alapján akár a 7-8. helyre is odaérhetnének.

A Wigan Athletic egészen elképesztő hajrát mutatott be (különdíj!), így a szinte tuti kiesőnek tartott csapat (ősszel például volt egy nyolcmeccses vereségszéria) végül az utolsó fordulóban már hátradőlve nézhette az alatta zajló élet-halál harcot, de hogy ehhez mi kellett... Álljon itt az örökre emlékezetes eredménysor:

2012. március 24.: Liverpool – Wigan 1-2
2012. március 31.: Wigan – Stoke 2-0
2012. április 7.: Chelsea – Wigan 2-1 (óriás csalással kaptak ki)
2012. április 11.: Wigan – Manchester United 1-0
2012. április 16.: Arsenal – Wigan 1-2
2012. április 21.: Fulham – Wigan 2-1
2012. április 28.: Wigan – Newcastle United 4-0
2012. május 7.: Blackburn Rovers – Wigan 0-1
2012. május 13.: Wigan – Wolverhampton 3-2

Az Aston Villa totális katasztrófa volt idén. Az O'Neill-éra alkonyán kezdődött a lecsúszás, amit végül majdnem sikerült egy kieséssel megkoronázni. Valahogy bennmaradtak, de egy edzőcsere mindenképpen érik. Nagyon rossz lehet Villa drukkernek lenni. A QPR is kínkeservesen maradt bent. A januári pánikigazolások talán lendítettek valamelyest, Djibril Cisse például 8 meccsen 6 gólt rúgott, de ennél több kell jövőre, kérdéses, hogy mindez Mark Hughes-zal sikerülhet-e.

Kiesett a Bolton, ami számunkra meglepő, hiszen Owen Coyle-t kiváló edzőnek tartjuk. Valószínű, hogy egyszerűen csak nem volt elég a keret. A Blackburn esetében pedig biztosan. Pedig annyira nem is rossz csapatok ezek, csak hát túl nagy a verseny. A Wolverhampton reménytelen volt.

Drámai, történelmi, sorsfordító szezonon vagyunk túl a Premier League-ben. A Manchester City berobbant a világ élvonalába, mellbedobással megelőzték a városi riválist, és ezzel lekerülhetnek róluk a láncok. Ha nem csak reklámokból ismerős csapatok érdekelnek valaki, akkor Manchesteren kívül is volt élet, sőt több csapat is hatalmas elismerést érdemel, elsősorban a Newcastle United, a Norwich City és a Swansea.

 

2012.05.25. 20:35 futballsz'

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr184546523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkutya 2012.05.25. 21:17:11

Sagna helyett sokkal inkább Artetát nevezném meg, mint egyik fő letéteményesét a 3. helynek, ne feledjük,h Sagna több hónapot kihagyott.

Amúgy penge poszt, bár sokkal komolyabb purgatóriumra számítottam a részed/részetekről Arsenal témakörben, mivel rendszeresen olvasom a blogot, s hát... Noh, tudjuk. :)
süti beállítások módosítása