HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Avanti Napoli!

 

Lavezzi, Cavani, Hamsik, Nápoly, értük dobban a szívünk mától. A Manchester City elleni heroikus, mámorító diadal óta jobb hely lett a futballvilág. Hihetjük, hogy továbbra is helye van benne a legendáknak, amilyen ez az egyéniségekből, szenvedélyből, büszkeségből, lendületből és istenáldotta tehetségből gyúrt csapat, kinek játékosai egytől-egyig mintha a világ legjobb focis regényéből elevenedtek volna pályára. Azt se tudjuk hirtelen, kit imádjunk jobban. Legszívesebben magunkra tetováltatnánk Hamsikot, amint Cavani képét varrja Lavezzire. Amig élünk, nem felejtjük a tegnap estét. A többire ott a Mastercard.

Amit a Napoli három támadója tud, azt nem tudja senki. A gerilla harcmodor, mellyel e trió képes pár másodperc alatt bejátszani a pályát széltében és hosszában, saját térfél közepétől egészen az ellenfél kapujáig, hát ilyet még nem pipált a világ (legalább is, amióta figyeljük). Gyorsak, pengék és látnak, ez a közös alap, melyhez mindenki hozzáteszi a maga specialitását. A tarajos tót jobban védekezik és otthonosan irányít, Lavezzi lábain úgy tűnik el a labda hirtelen a védők elől, mint valami alagútban, hogy aztán egy pillanat múlva bukkanjon elő messze mögöttük és Cavani, ó "El Matador", ki úgy veri be a helyzeteket, mint ács a kilógó szögfejet. (Közben néha üt egy-egy olyan keresztlabdát, hogy szivárványt húz a levegőben.)

"Il trio delle meraviglie" - avagy, a csodálatos hármas -  mögött a világklasszis kategóriához meccsről-meccsre közelebb araszoló nyurga Inler és a körülményes szervezőből fáradhatatlan buldoggá átalakuló Gargano vették fel a fizikális kesztyűt a City sápasztó középpályájával szemben. Milnerről, De Jongról, Yaya Touréról és David Silváról beszélünk, többet nem is kell mondanunk. (Utóbbi persze feltűnt mindenhol, de valakinek mindig sikerült eloltani a tüzet.)

Balszélen "bikamarjú" Dossena ingáz, akinek olyan mozgása van, hogy tényleg zakatol (még Angliában is kiröhögték), jobbon pedig a csak sprintben közlekedő Maggio láttán sóhajthattunk fel sokadszorra, vajh mennyivel lenne még ennél is nagyobb isten, ha nem tékozolja ifjú éveit a másodosztályra.

És ki tartotta vállain mindezt a felépítményt? Egy nyolcvanas évekből teleportált tenyeres-talpas védelem, melynek együttes piaci értékéből Mancini legfeljebb sálat venne magának. Campagnaro még inkább az alulértékelt kategória, de Cannavarót már csak a neve emeli a megbízható középszer fölé, Aronica meg egyenesen akkora favágó, hogy bábuját - egy helyi szokás szerint - valami szögletesebb kaviccsal kötelesek helyettesíteni a gombfocizó nápolyi gyerekek. És ebben nincs semmi bántás, sőt éppen ezért szeretjük őt a legjobban. Lehetne-e az ő személyes győzelménél jobb jelképet találni a futball mindennel dacoló, demokratikus természetére? Legfeljebb szebbet.

És most nézzék meg ezt a bő összefoglalót nápolyi kommentátorral. Avanti Napoli!

 

 

2011.11.23. 10:55 futballsz'

1 komment

Címkék: bl manchester city napoli lavezzi hamsik cavani

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr453405492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maldini-közeli 2011.11.24. 10:27:47

gerilla harcmodor, ezt jól eltaláltad!
süti beállítások módosítása