HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

8 rettenetes veszteség, ha nem lennének a VB-n magyar riporterek

leukoplast.jpgKiiktatnád az atmoszférából Mezei Dánielt, hát elment a józan eszed?! Futótűzként terjed a hír: kussoltatható a kommentátor. DE arról senki sem tájékoztat, mit veszíthetsz. Rengeteget. Elmondjuk nyolc pontban, ami azért nyolc, mert valójában végtelen.

 



1: Poénok


A labdarúgás nem állt kétszer sorba, amikor a humorérzéket osztogatták. Vér, verejték, könnyek, katarzis, na és a rekeszizmokkal mi lesz? Néhány hasra esés és tökön rúgás, ennyi jutna az igényes humor kedvelőinek, ha nem ülne ott a mikrofonnál a riporter, aki bohócot reggelizett. Kommentátoraink számára az élet egy nagy doboz bonmot, amit a közvetítés alatt kedvesen megosztanak velünk. Arról már nem ők tehetnek, hogy amitől milliók kacagnak gurgulázva a padlón fetrengve, az néhány finnyáskodó sznob számára émelyítően gejl, gyanúsan lejárt, undorítóan sztereotip tölteléket rejt vagy bevonja valami testnedvszerű szexista máz. Persze nem lehet mindenkit boldoggá tenni, amikor egyeseknek még az otépé reklámok sem tetszenek.

2: Időutazás

A jó riporter számára nemhogy a holnap, de a ma sem létezik. Hát van, aki ne azért ülne le a készülék elé, hogy megismerkedhessen az ütköző felek futballtörténelmének elmúlt 100-150 esztendejével? A kezdősípszó jeladás az időgép beindítására, hogy aztán a fűzős labdák hőskorából rajtolva kétszer negyvenöt perc alatta elérhessünk a máig. Az igazi klasszisok úgy időzítenek, hogy a ráadás feszült perceit pont kitöltse a megelőző kilencven eseményeinek summázása.

3: Magyar vonatkozás

Elmondhatatlanul sokat hozzátesz még egy jó meccs élvezetéhez is, ha tudjuk, hogy a balhátvéd 12 évesen majdnem gólt lőtt a benelux kertészválogatottnak, amelyben pályára lépett Kovács Ervin egyik volt csapattársa.

4: Emóciók

Milyen szerencsések is vagyunk, hogy a mi kommentátoraink nem hagyják magukat gúzsba kötni az objektivitás béklyójától! Szárnyaljatok fiúk, csak így tovább, lobogtassátok az igazság fáklyáját, drukkoljatok bátran és nyíltan az országnak, amelyről két hete még azt hittétek, hogy egy ruhamárka. Álljatok bele szívvel-lélekkel, üvöltsétek világgá, amit más nem mer, hogy csal az a rohadék bíró, direkt csal, mert mi tudjuk, hogy nincsenek véletlenek, csak nagy összeesküvések és kis nemzetek.

5: Józanság

Nem igaz, hogy az egyik riporter azért közvetít olyan kiábrándultan, mert fürdőgatyás fiúkra számított, a másik meg képtelen feldolgozni, hogy a vébén nem óriási csigának öltözött tornatanárok vetélkednek hatalmas hungarocell káposztákat görgetve. A magyar kommentátor  s z e n t   k ö t e l e s s é g e  megvédeni az embereket, nehogy egy arra érdemtelen meccset túlságosan élvezzenek. Még az kéne, hogy Tibort Szegedről pont egy közepes iramú Brazil-Chilén vigye el az infarktus, az ő ihletett kommentálásuk miatt. Hihetetlen erőfeszítés, amit értünk tesznek. Lehetetlenség szavakba önteni, mi kell ahhoz, hogy valaki a  fantasztikus hangulat és a bitang nagy tét közepette is képes legyen apatikusan végigfanyalogni kilencven percet, meg az esetleges hosszabbítást. A helyszínen!

6: Pszichológia

Az valami egészen fantasztikus a mi riportereinkben, hogy sosem szűnnek meg kutatni, mi zajlik a fejekben. Legtöbbször persze egyszerűen csak tudják, legyen az a fej edzőn, játékoson, bírón, partjelzőn vagy egy pirosra festett kétszáz kilós kolumbiai drukkeren. Borzongató belegondolni, hol tarthatna a magyar lélekgyógyászat, ha ezt a rengeteg tehetséget nem szipkázná el folyton a Telesport. Azt se tudnánk, mi fán terem a depresszió, a skizofrénia pedig egy fagylalt neve lenne a visegrádi cukrászdában. Eper, puncs, skizofrénia, csokoládé.

7: Számadatok

Riportereink második anyanyelve a statisztika, esetleg az első. A legkiválóbbak képesek a közvetítés alatt eszükbe jutó valamennyi gondolatot számsorokra és aránypárokra fordítani. Beleértve a nézők üdvözlését, az elköszönést és egy hosszabb anekdotát, aminek semmi köze a meccshez, csak valahogy beugrott, amikor azt gugliztuk, hány baloldali szögletet kapott Honduras gaboni bíráskodás mellett olyan csapatok ellen, amelyekben háromnál több Gonzalez szerepelt. Bár egyesek statisztofíliája már-már betegesnek tűnhet, valójában tökéletesen kiegészítik egymást az előző mérkőzésen előadó töriszakos kollégával.

8: Emberség

Amellett, hogy ezek a különleges szakemberek gondoskodnak futballtörténelmi és matematikai ismereteink bővítéséről, megóvnak a felesleges infarktustól, értesítenek a lelkek legapróbb rezdüléseiről, nívós tréfákkal színesítik az üresjáratokat, lángoló lélekkel képviselik az örök igazságot.... Szóval mindeközben még arra is figyelnek, hogy megvillantsák előttünk a szpíker emberi arcát. Mert igazi profik, és pontosan tudják, hogy másként képtelenség volna azonosulni a tehetség és hozzáértés ilyen szintű koncentrációjával. Ami kívülről mulatságos nyelvbotlásnak, kacagtató ostobaságnak vagy szánalmas erőlködésnek tűnik, az valójában a legapróbb részletéig megtervezett gesztus, hogy ne csak csodálni tudjuk őket, hanem szeretni is. Lehet-e pusztán véletlen, hogy valaki egy támadáson belül háromszor is másként ejti egyazon játékos nevét? Pályára képzeli, aki nincs ott, gólt üvölt, amikor mellé száll? Kommentálhatna-e világbajnoki mérkőzést, aki megnyilvánulásai alapján annyira hülye a focihoz, hogy a feleséged is Rinus Michelsnek tűnik hozzá képest, pedig a drága öt percenként megkérdezi, hogy "Annak drukkolunk, aki a konyha felé támad?". Hát van, aki elhiszi, hogy ilyet tényleg lehet?

 Az babráljon a hangmenüvel.

 

 

2014.07.04. 12:29 futballsz'

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr536456905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2014.07.05. 12:55:05

Engem inkább az érdekelne mikor fogják végre megreformálni a focit?

☉ ☾ 2014.07.05. 13:12:38

Ezek az idióta kommentátorok akár meccs nélkül is elkiabálnák a sületlenségeiket, sőt időnként a meccs szinte zavarja is őket az aktuális sztorik elmondásában.

Sikertelen, végigpofázott támadás után Gundel: "De most lássuk mi folyik a pályán" - ilyenkor kaphatna egy SMS-t, hogy "menj haza, lehozzuk a szerkesztőségből".

DarrellEReviS24 2014.07.05. 13:20:24

Én azt sem értem ki jelölte ki az utazó keretet ezekből,kb egy szinten vannak a focinkkal...volt olyan meccs amit inkább offoltam egy dokucsatornálval,mert már nem birtam elviselni a produkciót.

igazi hős 2014.07.05. 13:51:58

Remek írás, remélem kevés idióta ír majd ide, akinek irónia egy ország, ahol ceruzákat gyártanak.
Az a baj, hogy csak nekünk fájnak ezek a tehetségtelenek, lassan, de biztosan ők lesznek az etalon. Egy Vitray vagy Knézy ma nem kaphatna munkát az MTV-nél, nehogy túl népszerűen legyenek és a végén még elfelejtik, hogy kinek kell pitizniük. Ez a jelenlegi garnitúrával nem történhet meg, ha bármelyiket kirúgják, mehet vissza vidéki kultúrház vezetőnek. (Kivéve a Gundelt, aki egyéb területe egész jó, csak a focit kéne nagyon elkerülnie.)

Danny89 2014.07.05. 13:54:33

A nevét nem tudom, de engem a Brazília-Kolumbia riportere (talán Menczer Tamás) idegesít. Olyan sablonbaromságokat mesél full mereven, hogy zavaró. Nameg pontatlan is. pl. Guarinnal összekeverni Rodriguezt meglehetős tehetségre vall, ráadásul nem is egyszer tette ezt fontos pillanatokban. De csak egy példa ez. Alapvetően idegesít, nem tehetek róla. Egyetlen pozitívuma, hogy őszintén örül a góloknál, nem csak egy "gól" felkiáltást kapunk, mint Mezeinél.

☉ ☾ 2014.07.05. 14:03:43

A klasszikus kommentátor iskola vizsgája a rádiós meccsközvetítés volt. Egy spanyol meccsközvetítés közben ezt az iskolát hallod.

Ott nem lehetett mellé beszélni, kamuzni, felolvasni az anyakönyvi kivonatot kétszer, ott életben kellett tartani a figyelmet.

Ezek a maiak üresfejű félkegyelműek.

patkányarcúáginéni 2014.07.05. 14:54:05

Gundel-gundi szófosása a legidegesítőbb. Mondat végén felviszi a hangsúlyt, ezzel eléri, hogy folymatossá váljon a beszédözön. Az éppen zajló meccs csak zavarja, fontosabbak a közhelyei, statisztikái, adatai. A Játék Határok Nélkül című elmebetegség feküdt neki igazán, ahová pofátlanul benyomult és azóta is rutinosan ezt teszi, a csapból is ő folyik, mindenhez ért ez a hadari kortalan átlaghivatalnok küllemmel megáldott alak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.07.05. 15:13:41

Látszik, hogy az érzelmek hevesek. És mivel semmiből sem létezik tökéletes, a kommentátorok sem lehetnek azok. Ebbe belebetegedni csak kevesen fognak, de akik mégis, azok panaszát őszintén átérzem. Én nagyon pontosan tudom, hogy milyen, amikor az ember ostobaságok vérforraló és az agyamba tőr módjára fúródó sorozatát kénytelen hallgatni. De azért ezek a panaszok elég szubjektívek és körvonalazatlanok. A szubjektívség egy blogban természetes, a körvonalazatlanság pedig csak annyit jelez, hogy nem szoktuk tudni, hogy valaki pontosan miért is idegesít bennünket annyira, de már ott tartunk, hogy téglával puhítanánk az arcvonásait, ha az interaktív tévézés már elért volna erre a piacképes fokozatra.

Mezei Dániel nekem is régóta problémám, Gundi viszont nálam teljesen rendben van. A többiek meg valahol közöttük. A statisztikák nekem sokszor érdekesek, a megbánásig unalmas negyeddöntőt pedig az ember úgyis csak enerváltan nézi, valami mással próbálva elfoglalni az agyát.

A viccekkel pedig az a baj, hogy az illetőnek hiába próbálnánk bebizonyítani, hogy ez bizony összehúzta a szánkat, hiszen ő azt hiszi, hogy jó vicc volt. A humorérzék olyan, mint a zenei hallás, és tudjuk, hogy mennyi ember próbálkozik a tévében színpadon elhitetni velünk, hogy ő az egyikhez ért.

Összesen talán három minőségi sportkommentátor működik manapság a tévékben, de sokaknak ők sem tetszenek. Ők tegyék azt, amit néha én: vegyék a tévét félhangosra, és ha odafigyelsz, hallod, ha pedig nem, akkor nem fúródik az agyadba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.07.05. 15:26:32

@igazi hős: Vitrayt és Knézyt a maguk idejében folyamatosan ekézték. Jók voltak, de ők is hibáztak és ők sem tetszettek mindenkinek. A múlt nosztalgiája minden régit meg tud szépíteni.

@☉ ☾: Szepesi legendás rádiós kommentátor és riporter volt. De amikor már olyan is előfordult, hogy a tévén nézhettük és a rádión hallgattuk, látszott, hogy ő is kanyargósan mesél, néha nehezen érve utol magát. Ezt azok, akik a meccseken kint voltak, nyilván ősidők óta tudták. Ezzel együtt lett legenda. Azért, mert ő úgy csinálta, ahogy csinálta. A népszerűség titkát néha nehéz megfejteni, csekély apróságokon múlik.

@Danny89: Azért 40-50 méterről nézni a meccset nem olyan, mint a tévében, ahol néha a játékos fogtöméseit is meg lehet számolni. Ők nem a tévét nézik, de néha mégis kénytelenek oda is lenézni, aztán megint fel, és ezt csinálni két órán át. Így aztán igazán nem lehetetlen, hogy eltévesszenek egy-egy játékost, főleg a kapu előtti piranházásban. Amíg egy naponta milliókat kereső válogatott játékostól kerékbe törés nélkül elfogadjuk, ha nyolc méterről, egyedül, nem képes eltalálni a kaput, meg húsz méterről lelövöldözik az összes szarkafészket, addig a kommentátortól se várjunk hibátlan munkát.

altona 2014.07.05. 16:03:02

@Androsz: szepesi egy rohatt szarházi volt világ életében

☉ ☾ 2014.07.05. 16:55:12

@Androsz: Azért a cikket elolvashattad volna.

Elég körvonalazott példákkal világít rá a problémákra.

A körvonalazottság pedig csak annyit jelez, hogy TUDJUK, hogy valaki pontosan miért is idegesít bennünket annyira, de azért NEM tartunk ott, hogy téglával puhítanánk az arcvonásait, ha az interaktív tévézés már elért volna erre a piacképes fokozatra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.07.05. 20:32:41

@☉ ☾: A körvonalazottságról más érzetünk támadt, de ha szeretnéd, visszavonom. :-)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.07.05. 22:58:08

Egyik kiküldött fasz sem bír utánanézni, hogyan kell kiejteni a játékosok és szövetségi kapitányok nevét, ezért van, hogy Deschamps még mindig mindegyik baromnál "desamp", gondolom, ezeknek a Champs-Élysées is "samp elizé".
De szerencsétlen Sylvain Wiltord is "szilvián viltord" volt mindegyik fasznál "szilven viltor" helyett, az sem zavarta egyiket sem, hogy más sorrendben vannak a betűk a névben (a most kint lévő legnagyobb faszkalap ValDIVia nevét is két meccsen is folyamatosan ValVIDiának ejtette).

A magyar riportereknél David Luiz is dávid luiz a helyes david luizs helyett. Stb.
A mostani Hollandia-Costa Rica meccsen is Borges borzsesznek ejti a barom, pedig a spanyolban nincs zs (borhesz). Ahogy z sincs, sz van.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.07.05. 23:04:20

@igazi hős:
Knézynek akkor se kellett volna, méretes fasz volt, nagyon szarul közvetített. Érdemes megnézni a róla szóló Index-fórumot, amit még életében írtak.

@Danny89:
Örül a lófaszt, hallott spanyol tévéközvetítést, és utánozza. Pózoló fasz.

@Androsz:
Szepesi azért lett legenda, mert az Aranycsapat meccseit közvetítette, nem azért, ahogy közvetített.

dagadtos 2014.07.06. 02:18:21

@Mr. Közbiztonság Szilárd: A hülye riportereknél már csak a folyton kiejtésekkel nyomuló és okoskodó szuperművelt mindentudók idegesítettek mindig jobban. Mintha valaha is hallottam volna bármilyen magyar sportoló nevét helyesen ejteni külföldi közvetítésekben... senki nem foglalkozik ezzel azért annyira a mi esetünkben sem. Persze-persze, nézzenek utána, de túlzásba vinni nem kell.

És nem mellesleg: hu.forvo.com/word/david_luiz/#pt

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.07.06. 03:42:37

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "Szepesi azért lett legenda, mert az Aranycsapat meccseit közvetítette, nem azért, ahogy közvetített."

Azért azt megnézném egy Még Aranyabb Csapat mellett is, ahogy Komlósi Gábor vagy Kopeczky Lajos legendává nemesül. Vagy Mezei Dániel.

Körülményes volna magyarázatba bocsátkozni egy külföldi sportriporter okítására a legendás Damjanich, Aulich, Dessewffy csatársor neveiről. Szerintem más nevek kiejtésében se legyünk túl magabiztosak. Borges sem borhesz, csak úgy szimplán, és egész Latin-Amerika kikérné magának, mellesleg összeveszve azon, hogy pontosan hogyan is kell ejteni, merthogy emitt így, amott úgy. És más nyelvekben is vannak jövevénynevek, amelyek ottani kiejtéséről gőzünk sem lehet. Ne ezen görcsölj.

Morrison 2014.07.06. 22:01:46

Gundel annyit pofázik meccs alatt és nem a meccsről, hogy frászt kapok. Be nem áll a szája. Ez nem 'A Dal' döntője, vagy a "Játék határok nélkül" ! És még ebből a brazil VB csapatból messze ő a legjobb...Katasztrófa. (Mezei még nem találta meg a sportját. Eddig semmi nem jött össze neki)
süti beállítások módosítása