HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Fordítva ülünk a döglött lovon

4yYwjGw.gif

Jöhet ide Heynckes vagy bárki, túrót sem ér, amíg nem igazolunk mellé európai közönséget.

Ha csak a nagyot álmodáson múlna a magyar futball sorsa, olyan jók lennénk, hogy magunkkal játszanánk VB döntőt. A kétévente aktuális Waterloo után mindenki tudja mi a baj, és ki a hibás. Természetesen mindig valaki más. A játékos nem kapta meg a képzést, az edző nem kap elég elismerést, a gyerekek meg foci helyett inkább azokba a plázákba járnak, amelyeket a pályák helyére épített a rendszerváltás. Ha pedig az újságírókat vagy a nézőket kérdezik, akkor edzőstül, játékosostul, MLSZ-estül úgy szar az egész, ahogy van.

Minket ez most mind nem érdekel.

Mi ugyanis szakítva a reciklált spanyolviasszal, inkább a közvélemény, illetve a közvéleményt alakítók felelősségéről beszélnénk. Mégiscsak úgy fair, hogyha nem csak a szakmától várunk el önvizsgálatot. Főleg, hogy nincs is különösebb erkölcsi alapunk a számonkéréshez, mivel nem kapunk rosszabb futballt annál, mint amit érdemlünk. Sőt, ebben a mostani történetben mi vagyunk az ostoba tahók, akik fröcsögve pocskondiázunk egy csapatot, amely egyértelműen felülteljesített a selejtezők során. Valamennyi európai harmadik közt miénk a legértéktelenebb keret, még úgy is, hogy a ruszkik Dzsudzsák árát komolytalan magasságokba panamázták. Nincs olyan csoportjában dobogós, aki kevesebbet érne, mint mi. Akkor mégis mire fel az a hatalmas csalódottság?

Mikor vesszük már észre, hogy a magyar futball hiteltelenségében, a játékosok, edzők és vezetők fejében uralkodó zavarban vastagon benne van az úri közönség, és az őt kiszolgáló média sportághoz való hozzáállása? Nem akarunk itt gandhizni, de ideje volna végre magunkba nézni. Ugyanis teljesen el vagyunk tévedve.

Magyarországon a foci a nemzet pszichiátriája. Nálunk a futballtól azt várja a tömeg, hogy elégtételt nyújtson történelmi igazságtalanságokért, és persze az összes személyes sérelemért, amit a szurkoló életében elszenvedett. A meccsre járók jelentős hányada kapásból el sem tudja képzelni, hogy Trianon ne legyen része a lelátói élménynek, a széles nagyközönség meg nem különb hazaárulózik, ha éppen Románia gurít hármat a dermedt meggypirosnak. Hát persze, hogy be voltak szarva a fiúk Bukarestben. Eleve nem nagyon szoktuk megverni az oláhokat sehol, hát még idegenben, és akkor ehhez még pluszban vissza kellene szerezniük Erdélyt.

Miért kell rendre úgy állni meccsekhez, mintha a történelemmel játszanánk visszavágót? A legtöbb játékosunknak már a labda is elég gondot okoz, mi meg itt stresszeljük őket a patologikus rögeszméinkkel. Ahelyett, hogy elborult elmével ez egekig spannoljuk az elvárásokat, nacionalista vehemenciával követelve három pontot és román fejeket, nem lett volna célszerűbb azt kommunikálni a csapat felé, hogy egy csúnya döntetlenre is baromi büszkék lennénk? De ilyesmi persze fel sem merülhet, hiszen ősi ellenség. Oké, éljünk továbbra is a 19. században, de akkor ne csodálkozzunk, hogy a focink is olyan.

És akkor mindehhez még hozzájön legalább ekkora súllyal, hogy hatvan éve volt egy csomó nagyon tehetséges bácsink, akik elbuktak egy vb döntőt. Szomorú, de még ennél is szomorúbb máig azon keseregni, hogy az egész másképp alakul, ha akkor megverjük az NSZK-t.

Azon túl, hogy a magyar közönség betegesen frusztrált, még ráadásul egyáltalán nem is ért a focihoz (tisztelet a kivételnek). Amire az sem lehet mentség, hogy pannon nyelven legutóbb Apáczai Csere János írt értékelhető színvonalon a sportágról. A nagy átlag körülbelül annyit tud a taktikáról, hogy harcolni kell, ha pedig még azt is mellé bírja mondani, hogy "szélen vezetett támadás", már szakértő is valamelyik sporttévében.

Lehetne azon vitatkozni, hogy az igénytelenség szülte-e a mindent alulmúló honi futballmédiát, vagy fordítva, ám a tyúktojás problémánál sokkal fontosabb, hogy idegenül nem beszélő felebarátaink akkor se művelhetnék magukat, ha akarnák. Elég sok sajtótermék van, amely miatt megérdemelnék az újságos standok, hogy felborogassuk őket, de mind közül utcahosszal első a Nemzeti Sport. Lehet vonogatni a vállakat, de ez a mi tükrünk. Ez a seggnyaló bulvárlap, az aktuális széljárások minden rezdülését szolgaian lekövető nyelvcsapásokkal, és a nullánál is kevesebb szakmai nívóval. Vagy a közvetítéseink, amikor egy kisknézyre gerjed az ország, aki - ha rajta múlna - keresztbe rakná fel a kapukat a pályára. De legalább van benne szenvedély. És az jó, mert az mindent eltakar, legyünk bármilyen hülyék vagy hozzá nem értők. Kit érdeklenek olyan taktikai finomságok, hogy ostobaság volt két csatárral felállni, amikor a szpíker feltörő nemzeti lelke kitölti az étert?

P'csába már a szenvedéllyel. Csak buták leszünk tőle és vakok. Például össznépileg kardunkba dőlünk egy 8-1 után, mintha mással még sosem esett volna meg ez a szégyen. És egyetlen okostojásnak sem jön fel, hogy alig két éve egy Arsenal nevű ócska kis gárda is kapott egy nyolcast. Pedig ott nem volt egyetlen osztálynyi különbség sem a két csapat közt, nemhogy magyarhollandnyi.

Az egy-nyolcért ugyanúgy nulla pont jár, mint a null-egyért. Ha győzünk az nagyon jó, de nem leszünk tőle különbek senkinél, ha pedig vesztünk, olyan is volt már. Koncentráljunk a magunk dolgára. Tanítsuk meg a gyereket focizni, ne üvöltözzünk a kölyökmeccseken, fojtsuk el a fajelméleteinket a stadionban, ne várjuk gólokban kompenzációt az eltologatott határokért, a Nemzeti Sport helyett költsünk nyelvtanfolyamra és csavarjuk le a hangot, ha az m1 közvetít.

Nőjünk végre fel.

2013.11.08. 21:33 futballsz'

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr965621309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2013.11.09. 10:57:25

Minden vb/eb sorsolás után megállapítom, hogy semmi esélyünk x y csapat ellen. Minden meccs előtt tudom, hogy itt nem nyerhetünk. Mégis addig a pár percig amíg meg nem kapjuk az első, majd a második gólt a kis szurkoló a fejemben átveszi az irányítást és bízik. És drukkol. És izgul. És reménykedik.

Nyilván én is tudom, hogy ki fogunk kapni, nyilván tudom, hogy ha Vanczák van a "védelem tengelyében" akkor legalább -1ről indulunk, de mindig van egy makacs hülyegyerek a fejemben, aki azt szajkózza már napokkal a meccs előtt, hogy Dzsudzsi majd talál egy gólt és a többit kivédekezzük a hollandok ellen Hollandiában :)

Nincs olyan szurkoló a világon, aki ne győzelmet várna minden meccsen. Nyilván van olyan, aki "komolyan" győzelmet vár és róluk szól ez a cikk, de ilyenek mindig és mindenhol vannak/lesznek. Az pedig szerintem irreális elképzelés, hogy a Sport majd "Itt úgysem nyerhetünk" címlappal fog kijönni.

Annyit pedig ti is megtehetnétek a foci felemelkedéséért, hogy gyakrabban írtok :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.10. 05:59:11

Mutyifoci.

Egy nem mukodo orszag nem mukodo focija.

Johet barki, az a kb szazfos csoport aki a focibol nagyon nagyon jol meg el es az a par ezres csoport aki a focibol csak jol megel az ellehetetleniti a tudas alapu teljesitmeny orientalt kezdemenyezeseket. A maltai vereseg napjan fel kellett volna oszlatni az mlsz t es ot evig nem venni reszt semmi fifa szervezesu tornan, elkezdeni valamit ami mukodik.

Barkit hoznak nem tud felmutatni teljesitmenyt mert a rendszer nem arra van kitalalva.

lobaszopiatej 2013.11.15. 11:02:51

Amíg "mencsükmegafradit" (+ a többit) a hozzáálás, önkormi úgyis beletolja a (köz-)pénzt ha a csőd szélén van az egész akkor is, addig itt nem lesz verseny, ergo teljesítmény sem.

De a standionépítés sem a focit fejleszti hanem csak a foci nézését (már annak aki kijár). Mindezt jórészt közpénzen, válság kellős közepén.

webmestar 2013.11.15. 11:12:08

"Lényeg a szenvedély. Ez az, amit soha, senki nem képes benne megváltoztatni. Szenvedély nélkül a foci halott. Nem más, mint huszonkét meglett férfi, aki csak ide-oda rohangál a pázsiton, és közben rugdal egy labdát. Kurvára idétlen játék, de tényleg. Valódi eseménnyé a nézők teszik"

John King

webmestar 2013.11.15. 11:19:09

A szenvedélyt amúgy sem lehet kiölni, az élet egész területén jelen van. Én amikor focizok, akkor is ugyanolyan elánnal tolom a legkisebb szar meccset, mint ha VB döntő lenne. Így élvezem. Persze az értékelésnél higgadtnak kell maradni, ez tiszta sor. De kicsit olyan, amikor azt írod, hogy "picsába a szenvedéllyel", mint ha odaállnál a feleséged elé és azt mondanád neki: "Kicsim, tudod, hogy nem vagy egy álomnő, van nálad ezerszer jobb és szebb, objektívan nézve legalábbis nem vagy egy szépségkirálynő, de nyugi, nem foglak elhagyni, mert már közös számlánk van és itt vannak a gyerekek is, szóval szeretlek, de csak az eszemmel, higgadtan, picsába a szenvedéllyel. Így legalább nem fog elvakítani minket a lila köd. Hát nem örülsz, drágám?"

webmestar 2013.11.15. 11:22:46

A média hülyítésével viszont abszolút egyetértek.

Papp.Zoltán 2013.11.15. 11:31:07

"Jöhet ide Heynckes vagy bárki, túrót sem ér, amíg nem igazolunk mellé európai közönséget."

Amíg halvány fogalmad sincsen arról, hogy milyen a szurkolói élet Magyarország vagy a mélyen tisztelt nyugaton addig szerintem ne irkáljál róla, mert csak magadat járatod le.

Hírek:

-Rapid Wien vezetője a bajnoki serleglről szívta fel a kokaint
- A Real Madrid két szurkolói csoportja csapott össze egy bárba, rengeteg sérült. A bunyóból vesztesen kijövő szurkolói csoport feloszlott.
- A BL döntő előtt a Bayern és Dortmundi szurkolók verekedtek össze. (videót youtubon találsz)

A sort még napestig folytathatnám. Ha sikerült volna elhagynod a tipikus liberális fröcsögést a szurkolói társadalomról egy egész jó posztot tudtál volna írni.

Partjelző 2013.11.15. 11:43:42

A román meccs előtt csak egy ország követelte a "gyáva" Egerváritól, hogy meg ne próbáljon védekezni és mindenképpen két csatárral játsszon.
Mára kiderült "ostobaság volt két csatárral felállni"...
No, ennyit erről a posztról...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.11.15. 11:43:52

Szerintem inkább a kedves szerző ül fordítva a lovon, már ami a szurkolást illeti. (A többiben nagyjából egyetértünk.)

A trianonozás és egyéb felhánytorgatott dolgok többnyire csak pótcselekvések. Persze biztos van, aki tényleg csak ezért megy ki válogatott meccsre, de ilyen árak mellett nem lehetnek sokan.

Mert amikor valóban történik valami lelkesítő a pályán, akkor a szurkolók a csapattal foglalkoznak. Amikor meg nem, akkor nem. És sajnos többnyire a B tervet követjük.

Ami viszont tényleg a mi sarunk: elfelejtettünk felhőtlenül örülni az apró sikereknek. És most nem arról beszélek, amikor Liechtensteint két góllal kiütjük felkészülési meccsen, hanem amikor tétmeccsen elérünk egy jó eredményt, de már a lefújás előtt azon matekozunk, hogy mire lesz ez jó az összesítésben.

Legalább egy napig vagy csak egy este erejéig meg kéne próbáljuk elfelejteni a szélesebb kontextust és csak szimplán örülni, hogy helytálltunk. Aztán másnap jöhet a számolgatás is.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.11.15. 13:17:38

@Partjelző: ezt most nem teljesen értjük, mi sosem követeltük Sanyibától, hogy rohanjon bele a késbe, sőt konzekvensen azt hangoztattuk, hogy defenzíven kéne játszanunk, mert a védelemben csak mennyiséggel pótolhatjuk a minőséget.

Azt a nyilvánvaló felismerést, hogy "ostobaság volt két csatárral felállni" a riporterektől kérjük számon, akik szakmai észrevételek helyett csak hisztizni tudnak.

languszta 2013.11.16. 16:44:32

A Nemzeti Sport tényleg teljesen rossz irànyvonal, mert ők is ebből a vacak magsar fociból élnek. Mi a frncrt kell a magyar bohóciligáról minden nap 5-6 oldalt írniuk, szégyelje magát minden szakíró, mert ők is igen jól megélnek ebből a nagy semmiből. A magyar foci csak annyit érdemelne, hogy feketénfehéren az eredményeketkéne közölni. Amatőr focihoz amatőr cikkeket. Lehetne helyette írni a sikersportágakról pl. Plusz kevesebb ingyenélò szakértő meg labdarúgó rovat vezető lenne. Persze akkor mi lenne megint a Fideszes munkahelyteremtési programmal, mert a magyar focibólnagyon sokan igen jól megélnek.
süti beállítások módosítása