HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Gyorsabban, magasabbra, erősebben, de leginkább a pipába

200px-London-2012-olympics-football-logo.gifEgy futballsznob számára furcsa jelenség az olimpia, egyszerre megtelik a képernyő csupa különös sportággal, például sprintelnek, miközben sehol egy kiugratás, vagy birkóznak, pedig nincs is szöglet. És akkor még nem is beszéltünk az olyan paródiákról, amikor vízben úszva, meg kézzel pattogtatva próbálnak focizni, horribile dictu: egy gyűrűre. Még szerencse, hogy a rekortánon izzadó férficsomagok és  szinkronúszó medencében rángatózó fejnehéz balett-táncosok árnyékában azért a labdarúgás is képviselteti magát a játékokon.

Még akkor is, ha az olimpiai torna futballban nagyjából a válogatott megmérettetések "ligakupájának" számít. Csomó fiatal, aki végre megmutathatja, és néhány öreg, aki leginkább túlélné. Illetve többnyire nem a legerősebb nemzetek fekszenek rá, hanem azok, amelyeknek nagyobb trófeákra nincs reális esélyük. Ennek persze jelentős előnyei is vannak, főként a semleges nézők számára. Mi kifejezetten szeretjük, mert a játék egy kicsit naívabb, ezáltal őszintébb, az esélyek pedig kiegyenlítettebbek. Hogy mást ne mondjunk az Emirátusok megszorongathatja Uruguayt, Gabon ikszelhet Svájc ellen vagy Japán megverheti Spanyolországot.

De most már lássuk mi történt a pályákon, hisz a torna elkezdődött, méghozzá oly in medias, hogy a negyede már le is ment. (Jegyezzük meg, ritka barátságtalan gesztusnak tartjuk, hogy miközben a lebonyolítás miatt egyszerre három meccset kellett volna figyelnie az érdeklődőnek, az összefogalókat kíméletlenebbül lövik le a netről, mint Igaly Diána az elé hajigált étkészletet.)

"A" csoport:

Ebben  négyesben található a torna egyik legnagyobb favoritja, valamint a leggyengébbk tűnő és a legfurcsább gárdája is. Előbbi kettő, Uruguay és az Emirátusok egymás ellen bizonyíthatták a papírformát, miből azonban az első félidőben nem sok látszott. Az olajosok meglepően, sőt megdöbbentően jól járatták a labdát, ráadásul egy szép gólt is sikerült összehozniuk Matar higgadtan grundfocis befejezésének köszönhetően. Az Egyesült Arabok csapatában több igen tehetségesnek tűnő játékos is akadt, akiket általában Abdul Rahmannak hívnak, impozáns funksoul frizurával. Az uruknál egy félidőre besült az arzenál, se Cavani, se Suarez nem tudott sokat hozzá tenni a görcsös akaráshoz, aztán a második játékrész elején egy mészölyösen megnyomott negyedóra elég is volt, hogy helyreálljon a világrend. Előbb Gaston Ramirez tekert be erővel egy szabadot parádésan, majd a manchesteri publikum által végig fütyült Suarez ügyeskedett össze egy lövőhelyzetet Lodeironak, aki nem hibáz. Innentől a dél-amerikaiak leginkább a hármast várták, nagy izgalmak pedig egy Khalil helyzetet leszámítva már nem akadtak. Csoport másik meccsén a a futballtérképen nehezen elhelyezhető "nagybritek" sokáig vezettek a harapósan játszó szenegáliak ellen, aztán pont mikor odakapcsoltunk, az afrikaiakok lefuttattak egy nagyszerű kontrát, a vége pedig maradt egy-egy. Mérkőzés érdekessége még, hogy utána a szigetországiak nyavalyogtak, hogy túl fizikális volt az ellen. Valahogy nem tudunk együttérezni.

Gyönyörű szabad 1:41-nél:


"B"

Erre a csoportra túl sok szót nem vesztegetnénk, mivel az égisze alatt rendezett meccseket elég hézagosan sikerült megtekintenünk. A Mexikó - Dél-Koreából pár perc is elég volt, hogy magára hagyjuk, mint üvöltő null-nullt, és lám. A Svájc-Gabon ennél lényegesen izgalmasabbra sikerült. A mérkőzésen a helvétek szereztek vezetést, méghozzá egy tizenegyesből, mely előtt a nigériai származású svájci csatárt, Innocent Emegharát sikerült buktatni a gaboni származású gaboninak, Henri Ndong-nak. Mint az áldozat neve is mutatja, szó sem lehetett műesésről (innocent=ártatlan). Mielőtt még elütötték volna a félidőt, Gabon egyenlített is Aubemeyang révén, majd a másodikban már nem változott, noha a végén egy bicskást lezavartak akkumulált pirossal műesésért. Természetesen nem Innocent rosszalkodott, hanem Buff. A csoport emígyen patt.

"C"

Ha választani kellene egy mecset, amit a legkevésbé láttunk, akkor az vitán felül a Fehéroroszország-Újzéland. Csak az eredményt tudjuk (1-0), és hogy a kiwik túlkóros védője, Ryen Nelsen szerint nem érdemeltek vereséget. Csak hát az a fránya kapushiba. Ha megnézzük a videót, O'Keeffe megmozdulása tényleg nem mutat valami jól. Ami a Brazil-Egyiptomot illeti, ebből már azért lényegesen több jutott, bár fél szemmel - nem tagadjuk - szorítottunk a Videotonnak is. Neymarék úgy kezdtek, ahogy azt mindenki várta, ripsz-ropsz bepakoltak egy hármast, aztán brazilosan idő előtt szabadságra mentek, amire végül majdnem ráfáztak. A szambások egyértelműen az olimpia favoritjai, a kezdőcsapatukra pillantva szinte fel sem tűnik, hogy nem a nagyválogatottukkal játszanak a tornán. A hátvédsor bitang erős: Rafael (Man. U.), Juan (fiatal verzió, Inter), Thiago Silva (PSG), Marcelo (Real Madrid), utóbbi kettő túlidős. A középpályás sor se annyival gyengébb: Sandro (Tottenham), Romulo (Vasco), Oscar (Chelsea), elöl pedig a Milan által hevesen csábított Damiao (Internacional), a mindenki által hevesen csábított Neymar (Santos), és Hulk (Porto, túlk.). Ahogy most kinéz, a 2014-es hazai vébén kifutó csapat se lesz nagyon különböző. Ebből mondjuk a második félidőben nem sok látszott, a háromnull tudatában ugyanis az illusztris hátsó alakzat két egyiptomi találatot is lelkesen végigasszisztált. Nagy veszélyben azért nem forgott a három pont sorsa, Gharbiyya gólját követően csak Mano fiainak akadt lehetősége változtatni az eredményen. Hogy a pad bősége se maradjék említetlen, csereként láthattuk Ganso-t és Pato úrfit is.


"D"

Eddig a legjobb meccseket hozó csoport mind közül. A Marokkó-Hondurason volt minden, mi szem-szájnak, izgalmak, fordítás, parádés gólok és kiállítás. Marokkó meggyőzően kezdett és némi elpuskázásokat követően egy Barrada kapáslövéssel meg is szerezte a vezetést, amire a "La Bicolor" a második félidő derekán (egészen pontosan a térdétől a derekáig) két góllal válaszolt. Jerry Bengston (56, 65) volt a honduraszi hős (másodjára büntetőből). Mielőtt azonban még lejegyezhettük volna, hogy Jerry a New England Revolution játékosa, a marokkói Labyad káprázatos egyenlítést löbbölt a közép-amerikaiak kapujába. Újabb fordításra viszont már nem futotta az észak-afrikai lendületből, mivel Bergdich idióta módon kiállíttatta magát (vége 2-2).



És a végére a csemege, Japán-Spanyolország. A három friss EB-győztessel: Matával, Javi Martinezzel és Jordi Albával felvonuló armada - mondjuk előbbi kettő szinte nem is lépett pályára azon a tornán -  kötelezőnek látszott, hogy legyőzze a mifelénk futball tekintetében genetikailag hendikeppesnek tartott ázsiaiakat. Az előzetes esélylatolgatás tikitakát jósolt és öngyilkos tempóban szaladgáló ifjú szamurájokat, aztán mindenki nagy meglepetésére előbbi elmaradt. A félelmetes futómennyiséget nagyon okosan pályára tevő japánok szétszaggatták a se-hús-se-hal spanyol válogatottat, bár az igazsághoz feltétlenül tartozik, hogy Inigo Martinezt az első félidő végén kiállították egy teljesen megérdemelt pirossal, ziccer meghiúsításáért. Ekkor már tíz perce vezettek a kékek egy szögletből fejelt góllal, de sokkal nagyobb előnnyel is mehettek volna szünetre, ha csak a felét belövik helyzeteiknek.

A folytatásban aztán az égegyadta világon semmi sem változott, a japán csatárok letámadása rettenetesen nem ízlett a spanyol védőknek, Albáék csak De Geának és az ellen ifjonti szertelenségének köszönhetik, hogy nem lett súlyos alázás a dologból. A spanyolok ezzel a teljesítménnyel a leminősítés határán - a meccs végi kéz nem fogással erkölcsileg már túl is rajta -, Japánnal viszont számolni kell, és nem csak az olimpián, hanem úgy en bloc, a jövőben. Ázsia németjei évtizedek szívós munkájával mára odáig jutottak a képzésben, hogy korosztályos legjobbjaiknak szinte megváltott jegyük van a Bundesligába, minél jobb ajánlólevél kevés létezik manapság. Ami a tornát illeti, borzasztóan előreszaladva és egytelen meccs alapján felelelőtlenül prognosztizálva, ezennel Nippon fiait is beemeljük a négy legnagyobb esélyes közé. Úgyis mint: Brazilia, Uruguay, Spanyolország (mégicsak) és Japán (a valószínűség csökkenő sorrendjében).


Folyt. köv. vasárnap.

2012.07.28. 13:00 futballsz'

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr894682331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása