HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Aczélt kivégezték, mert nem játszatta az eltiltott védőt

Miként lehet, hogy sem az ügyészségnek, sem az MLSZ-nek, sem a sajtónak nem tűnt fel, hogy az Aczél Zoltánt érő legsúlyosabb vád egyszerűen és tényszerűen nem igaz?! Miként tehetik tönkre valakinek az életét, nagyrészt egy olyan vádra alapozva, amit egy perc alapfokú google-használattal magunk is meg tudunk cáfolni. Hát hol élünk?

Mint ismeretes, a szakembert két mérkőzés befolyásolásával vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A Kispest elleni kupameccsen (2009. 04. 21.) tervezett bundában való közreműködés a feltételezett bűn, míg a ZTE elleni bajnokin (2009. 05. 23.) - a nyomozók szerint -  ténylegesen megvalósult fogadási csalás történt, a tréner érdemi közreműködésével. Ahogy az ügyészség fogalmaz: "Azcél Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze." Na mit gondolnak, vajon a zalaiak ellen hány poszton változtatott kezdőcsapatán az örökre ellehetetlenített szakember: egy, azaz egyetlen egy. Igen, jól értik, a legsúlyosabb vád azon alapszik, hogy az előző fordulóban piros lapot kapó Hegedűs Gyula helyén Andruskó Attila kezdett az ominózus mérkőzésen. Amiből két dolog következik, vagy már az előző meccset is eladták, meg az előzőt, meg az előzőt, meg az előzőt, ugyanis ha megnézik a táblázatot, akkor önök is láthatják, hogy gyakorlatilag alig változott Aczél kezdője a szezon során, vagy olyan dologgal vádolják, amit nem követett el. Anélkül, hogy szakértőnek tartanánk magunkat, kissé aggasztónak találjuk, hogy valakit letartóztathatnak és börtönbe csukhatnak, két magát menteni próbáló, és vélhetően vádalkura törekvő játékos vallomása alapján. Akár a tények ellenére is. Merthogy Sütő László és Horváth Gábor szavait leszámítva semmilyen egyéb bizonyítékról nem hallottunk az ügyben, leszámítva az eltiltott védő kényszerű helyettesítését. Ha ez elég gyanú, akkor kérdeznénk, mégis mit kellett volna tennie? Állt volna fel tíz emberrel?

A másik főszereplője az undorító történetnek az MLSZ. A Sznob mindeddig bizalommal volt a megújult hazai szövetség iránt, ám az Aczél Zoltán meghurcolásában és tönkretételében önként vállalt vezető szerep teljességgel hiteltelenné tette szemünkben a testületet. Az, hogy a hazai rendőrség a nehezebben megoldható ügyekben - mint amilyen például a bundázás - nyomozás helyett előbb letartóztat és aztán próbálja meg kicsikarni az eljárást indokló vallomást, megszoktuk. De, hogy a szövetségnek vajon mi okból kellett serényen, a bírósági ítélethozatalt megelőzve örökre hazavágnia egy edző karrierjét, az részint rejtély, részint nem látunk a felháborodástól. Idézünk a fegyelmi bizottság elnökétől Retteghy Istvántól, és önök se fognak:

"Emberileg megértem a szakembert, mert amíg nincs ítélet, munka és pénz nélkül marad. És még ha kiderül is egyszer, hogy ártatlan, aligha bíznak rá többé csapatot. A fegyelmi bizottság elnökeként viszont mélységesen egyetértek azzal, hogy egy gyanúba keveredett szakember ne dolgozzon."

Nyilván akkor is így gondolná, ha ő volna a helyében. Ilyen cinikus közönnyel megértené ha egy magát mentő, mondjuk sikkasztásal gyanúsított alkalmazott vallomása alapján bilincsben vinnék el a munkahelyéről, az életben többet nem gyakorolhatná a hivatását, börtön lebegne a feje felett és a címlapok azt harsognák, hogy Retteghy úr egy bűnöző. 

Mivel Magyarországon vagyunk, csak így a vége felé említenénk az ártatlanság vélelmét. Bár tudvalevőleg nem erőssége nemzetünknek a koncepció, még így is furcsa, hogy egy szinte bizonyíthatatlan, állítólag tervezett, de meg nem valósuló csalás (Kispest elleni kupameccs), valamint egyetlen eltiltott játékos helyettesítése alapján a Magyar Labdarúgó Szövetség egy pillanatnyi mérlegelés nélkül kivégezte a megvádolt szakembert, még az első fegyelmi tárgyalás megtartása előtt. (Erre ma délután kerül sor.) Mint Borbély úrtól megtudhattuk, az MLSZ-nek joga volt előbb felfüggeszteni és aztán tárgyalni, ő a jogász, elhisszük neki. De miért volt rá szükség? Miért vették el sietve Aczéltól a hivatását, a kenyerét, a becsületét, miért csavarták úgy a gumiszabályt, hogy hamarabb is bűnösnek állíthassák be, amikor ennek az ellenkezőjét is nyugodt szívvel megtehették volna. Borbély úr indoklását csak azok olvassák el, akik meg bírják állni, hogy ne üssék ököllel a monitort. A Pepsifoci ártatlanság vélelméről szóló kérdésére ugyanis ezzel a minősíthetetlen, tendenciózus és becsületsértő csúsztatással válaszolt a szövetség jogásza:

"Halált okozó ittas járművezetés esetén felmerül, hogy a gyanúsított jogosítványát be kell vonni?" 

Az edző, akit magukat mentő vádlottak szavai alapján tartóztattak le, hátha megijed és bevall valamit, amit valószínűleg akkor sem tudnának rábizonyítani, ha tényleg elkövette volna, a jogi- és sajtóosztály vezetője szerint éppen annyira feltételezhetően bűnös, mint egy hullazsák mellett tántorgó részeg sofőr. Mivel Borbély és Retteghy urak számunkra megszűntek embernek lenni, csak magunknak mormogjuk, hogy a példa minden ocsmánysága mellett még alapvetően hibás is. Ugyanis amit Aczéllal műveltek, az annak felelne meg, ha az említett sofőrt előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádjával tartóztatnák le, még a helyszínelők kiérkezése előtt.

A meghurcolás közreműködőitől az alábbi üzenettel búcsúznánk, egy régi könyvből való:

"Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük" (Máté 7:12)

2011.12.20. 10:07 futballsz'

5 komment

Címkék: magyar borbély mlsz ügy haladás siófok nb1 kispest honvéd aczél bunda mk retteghy

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr623477614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2012.02.23. 08:57:37

Azért ti is egy kicsit hamar ítéltek.
Egyelőre egy MLSZ állásfoglalás van, ami arról szól, hogy bármi is volt az elévült.

A nyomozati anyagról és annak pillanatnyi állásáról semmit nem tudunk.

Én kizártnak tartom hogy a főügyészség megalapozatlanul vádol bárkit is (minden letartóztatást eddig komoly nyomozás előzött meg és mindenki vallott).

Persze ez nem jelenti nyilván azt sem hogy Aczél bűnös (de azt sem hogy nem).

Vszeg Aczél akkora pert akaszt mindenki nyakába - ha tisztázni tudja magát -, hogy élete végéig ne kelljen dolgoznia (az más kérdés, hogy nyerhet-e).

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2012.02.23. 09:12:35

A nyomozati anyag titkos, a Központi Nyomozó Főügyészség vádja viszont nyilvános (link a posztban), ennek alapján pedig röhejes/sírnivaló az egész. Az MLSZ-nek pedig végképp semmi oka nem volt az ítélet előtt kicsinálni Aczélt, mégis megtették, mert meg akarták tenni. Embertelenül semmibe véve az ártatlanság vélelmét és az alapvető erkölcsi normákat.

Ha bűnös, bűnhődjön, de egy ilyen súlyú ügyben ennyire cinikusan kockáztatni egy kolléga pályfutását a megbélyegzéssel egyenértékű megelőlegezett felfüggesztéssel, az egyszerűen vérlázító. Hát még úgy, hogy most kiderült, semmi joguk nem volt hozzászólni az ügyhöz. Ennyit a fegyelmi bizottság szakmai és emberi hitelességéről.

mizie 2012.02.23. 09:27:37

@futballsz': Igen, az MLSZ-ről elfelejtettem írni. És őszintén nem értem, hogy eddig mi alapján bíztatok bennük. Retteghy már évek óta szívat mindenkit és kb a saját kedve szerint büntetget ha éppen úgy tartja kedve.

andrebbe 2012.02.23. 09:43:28

viszont ujra kifejezetten jot szorakoztam ezen>>> "éppen annyira feltételezhetően bűnös, mint egy hullazsák mellett tántorgó részeg sofőr."
süti beállítások módosítása