HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Futball a térkép peremén (fényképes)

Vietnamtól Laoszig, Mianmartól Kambodzsáig: focipálya az egész világ. Van, aki utazás közben templomokat fényképez, mi focit.

sm-burma-bagan-falu-3-crop.jpg

Kevés unalmasabb dolog van a világon, mint mások amatőr fotóit nézegetni historikus műemlékekről és egzotikus tájakról. Hacsak nincs a képen valami foci, mert úgy egészen más. Régóta szeretnénk megosztani ezt a pár képet, még Délkelet-ázsiai emigrációnk idejéből. Nem vagyunk különösebben tehetségesek a kamerával, de a lényeg talán átjön: hogy a világ végén időzve miért szerettük meg még jobban a labdarúgást.

Galéria:

 

A futballtérkép peremén

Európa a labdarúgás bölcsője, Dél-Amerikában vált belőle művészet, és biztos Afrikára is lehetne mondani valami frappánsat. Délkelet-Ázsia ezzel szemben a világfutball legmarginálisabb régiója. Ismert játékosa egyáltalán nincs, a nagyobb tornákon legfeljebb sportruházati termékek formájában képviselteti magát. Eseményei a kutyát sem érdeklik, az AFF Suzuki kupáról annyit se írnak, mint egy bolgár osztályozóról, hiába visz az utcára - mondjuk - kétmillió vietet. És ez így is van jól, mert a profi futball színvonala e vidéken bizony rettenetes.

Ami persze nem jelenti azt, hogy errefelé ne imádnák a focit, sőt. Ha egy településen van áram, akkor ott biztos, hogy nézik az angol bajnokságot, a városokban pedig nincs az a hajnalban kezdődő BL rangadó, amit valami úton-módon ne varázsolnának képernyőre. És ami igazán gyönyörű, hogy itt még bőven él az "én tévém a te tévéd is" hagyománya. Egy mianmari kisvárosban több idődbe telik emeletes épületet találni, mint egy családot, aki beinvitál a Chelsea-Man. United második félidejére. A nagyi alszik a sarokban, egy kukkot sem beszéltek egymás nyelvén, a közvetítést pedig demokratikusan nem érti senki, mivel thai. Mégis úgy tökéletes az egész, ahogy van.

sm-burma-manu.jpg

Emellett, érthető módon, mezek terén is igen erősek, lévén azt is a környéken varrták, amiben te képzeled magad Messinek. Csak egy kicsit olcsóbb, főleg, hogy senkit nem érdekel, hamis-e az árú, netán a minőségi ellenőrzés dobta vissza, mert interes címer került a Milan mezre. Utóbbiban amúgy egy mezítlábas villanyszerelő mászott oszlopra megregulázni az ablakunk előtt húzódó kábelcsordát.

A legszebb és legfontosabb azonban, hogy nem csak nézik meg hordják a focit, de főleg játsszák. Mindenki, mindenhol.

sm-hanoi-red-river-blog.jpg

Például, amikor az embert Hanoiba sodorja az élet, azt hiszi leköltözött a futballtérképről. Erre kiderül, hogy az önszerveződő amatőr csapatok és bajnokságok Mekkájába csöppent, amely önmagában is megérne egy bejegyzést. Ezt még tarthatná valami kommunista sajátosságnak, de aztán utazzék bármerre, országon belül vagy kívül, Laoszba, Thaiföldre, Kambodzsába vagy Mianmarba, spontán mód labdázó embereket lát. Barátokat a kolostor udvarán, csónakkormányosokat a parti utcán, gyerekeket mindenfelé. Nem lehet olyan helyre vetődni, ahol ne botolna előbb-utóbb kapufákba az ember. Város, falu, rizsföld, dzsungel vagy éppen tengerpart, egyre megy. Hol büszkén csillogó gyári, hol házilag hegesztett, hol bambuszból tákolt, hol meg csak két élére tett tégla az ezeréves templom teraszán.

sm-phu-quoc-palya-blog.jpg

Eszkábált kapuk a senki földjén: nincs látvány, amitől jobban meg lehetne érezni, miért ez a legcsodálatosabb játék a világon. Úgy hirdeti a futball végtelen dicsőségét, ahogy hívőnek az isten nagyságát egy szimpla fakereszt az erdőszélen. Ahol kapu, ott foci, ahol foci, ott boldogság.

 

sm-laosz-vang-vieng-blog.jpg

 

PS: Indonéziában sajnos nem jártunk, a Fülöp-szigetek pedig tragikus módon a kosárlabda áldozatául esett.

2015.05.01. 11:34 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: grund fényképek Délkelet-Ázsia

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr787371154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása