HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Futballpornó: Matt Le Tissier egy percben

Nincs még egy pályafutás, ami ennyire az istenkirály gólokról szólna.

10-_matthew_le_tissier_-_panini_southampton_1990.pngNyilván sokaknak közismert, akinek esetleg mégsem: a kilencvenes évek közepén zenitelő Matthew Le Tissier egy csúnya, nagy és lusta játékos volt, a modern labdarúgó antitézise. A Premier League formátumra update-elt angol bajnokság egyik utolsó amatőr lelke, aki nem futott, nem védekezett, és edzésre menet simán bevert pár kolbászos-tojásos muffint a mekiben. Egyetlen dologhoz volt tehetsége, hogy gólokat rúgjon. Eszetlenül nagy gólokat. Az EPL huszadik születésnapján megválasztott 10 legszebb gól listáján csak ő szerepel két találattal. Soha nem nyert semmit, viszont hosszú éveken át egyedül tartotta bent a Southamptont, húsz meg huszonöt gólos szezonokkal, támadó középpályásként. A szurkolók úgy hívták: Le God.


(Alternatív link)


Olyanok ezek a gólok, mintha egy kisgyerek fantáziájában járnánk. Ahelyett, hogy túlmagyaráznánk a látványt, csak néhány érdekességet említenénk, például hogy a második (átemelős) találatnál Peter Schmeichelből csinált bohócot, vagy hogy a 0:52-nél látható bomba ballal esett. A teljesen valószínűtlen lövések mögött - elmondása szerint - az a különleges technikai képessége állt, hogy teljesen kifordított belsővel is olyan erővel tudta megrúgni a labdát, mint mások csüddel. Neki egyébként a válogatásban harmadik (Blackburn elleni) gól a kedvence, mert az "teljesen tudatos volt, edzésen sokat gyakoroltuk", amúgy az utolsó (Newcastle elleni) szólóját bírná a legjobban, de a saját ízlésének kicsit snassz, hogy a befejezés pattogósra sikerült.

Nem csak a góljaiban, az egész figurában van valami meseszerű. Guernsey szigetén született, a Csatorna-szigeteknek nevezett formáció második legnagyobb (értsd 78 négyzetkilométeres) tagján, Normandia partjainál. A terület nem angol, de a brit korona alá tartozik, saját közigazgatással és pénznemmel. Származásának köszönhetően maga dönthette el, hogy melyik válogatottban szeretne játszani (angol, skót, walesi, é-ír vagy francia). Bár utóbbiak sokat próbálkoztak nála, ő kizárólag az angolra hajtott. Sajnos a szerelem nem volt kölcsönös, mindösszesen nyolcszor lehetett része az élményben. Mindezt úgy, hogy 89 és 98 között két szezonban nem rúgott tíz felett, háromszor viszont eljutott húszig vagy fölé.

Persze a dolog némileg érthetőbb, ha a védekezésről vallott filozófiáját tekintjük: "Valami számomra is ismeretlen oknál fogva, amint nincs nálunk a labda, teljesen érdektelenné válik számomra az egész". Igazi edzők rémálma, vagy ahogy azt Sir Ferguson oly tökéletesen megfogalmazta: "Nem szeretném a csapatomban látni, de az ellenfélében sem". 

Sokak szerint lényegesen nagyobb pályát futhatott volna be, ha nem tart ki örökkön a Southampton mellett. Vitték is volna ezerfelé, de neki fontosabb volt, hogy szeressék, és főként, hogy úgy játszhasson, ahogy szeret. Nem voltak sztárallűrjei, kicsapongásai néhány Malibu-kólából álltak, és olykor meglepte magát egy akciós vödörrel a KFC-ben. Heti fizetése már akkoriban sem számított különlegesnek, nem gyűjtötte a sportautókat, nem énekelt karácsonyi számokat, nem keveredett botrányokba. Gyakorlatilag a Soton összes edzője meg akarta változtatni, ilyenkor csendben leült a padra, aztán amikor becserélték, rúgott egy olyan duplát, mint az utolsó kettő a videón.

Az egész országban imádták, Southamptonban pedig egyenesen vallásos tisztelet övezte, amitől ő speciel általában zavarba jött, és szorgosan szabadkozott a lelkiismeretükben sértett hívőknek a beceneve miatt.

Hitt benne, hogy a Sotonból is befuthat válogatott karriert, de végül egyetlen tornára sem jutott el. A 98-as vébé előtt Glenn Hoddle berakta az angol "B" csapatba, ahol rúgott egy mesterhármast az Oroszoknak, de így is szó nélkül otthon hagyták. Elmondása szerint ezen a ponton adta fel végképp a nagyobb ambícióit. Még lehúzott pár szezont, de egyre többet volt sérült és egyre kevesebb kedve volt a dologhoz. Addig még azért kitartott, hogy 2001-ben ő lője az utolsó gólt a "The Dell"-ben, a Southampton 103 év után lebontott stadionjában. Egy három-kettes győzelmet érő találatot az Arsenal ellen, ballal, dropliból, a pipába. Másnál díszhelyen mutogatnák, ha viszont tőle minden ilyet betettünk volna, még mindig azt a videót nézné.

2015.02.08. 11:21 futballsz'

2 komment

Címkék: videó angol gólok Premier League Le Tissier EPL Matt Le Tissier Le God

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr327147003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrednek 2015.02.09. 11:15:52

Ahogy néztem a videót miért jutott eszembe Törőcsik?

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2015.02.09. 16:56:44

Itt pedig Le Tissier Mozart Divertimentojával kombinálva: www.youtube.com/watch?v=JwKGF6pbihY
süti beállítások módosítása