HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Átváltozás

Amikor egy reggel a magyar futballrajongó nyugtalan álmából felébredt, szörnyű gondolatok közt találta magát ágyában. A sokkoló felismerés, mint egy hatalmas, kerek, félelmesen csillogó idegen űrhajó bukkant fel horizontján: Mi magyarok nem vagyunk valami tehetséges nép futball szempontjából.

Nem teremtettünk futballra, sőt épp ellenkezőleg, állapította meg a plafont bámulva. Ezt az országot egyoldalú, reménytelen és vak szerelem fűzi a labdarúgáshoz. Folyamatosan kapjuk a kosarakat, mi meg egyre azzal áltatjuk magunkat, hogy az a rengeteg "nem" valójában jól titkolt "igen". De miért? Csak mert volt egyszer egy Aranycsapat? Néha a sivatag is kivirágzik, mégsem nevezzük termőföldnek. Egyébként is gyanús, hogy régmúlt sikereinket főként a magyarosított kisebbségeknek köszönhetjük, meg annak, hogy akkoriban öt számottevő válogatott akadt a világban. Puskás Öcsiben a sváb kromoszómák dolgoztak, a mi génállományunkat sajnos egyértelműen suta mozgáskoordináció és primitív játékintelligencia jellemzi. Lovas életmódtól deformált rüsztünkkel tiszta bravúr, ha egyeneset tudunk rúgni a labdába. Ez pillanatok alatt ki is derült, amint nagyobb lett a nemzetközi verseny. Huszonkilenc éve jártunk világbajnokságon. Eb-n meg negyvenhárom éve. Az utolsó valóban nemzetközi sztárunk negyvenöt éve törte el a lábát, és huszonöt éve nem tudunk nagyobbat mutatni egy Détárinál. Aki azért nem volt egy Litmanen. Ez bizony Albánia és Ciprus szintje. Kínos fehér folt vagyunk az UEFA térképén, meddő, mint az ugar, és fölösleges, mint a vakbél.

Felkelt, és egy túlcukrozott kávé mellett összehúzott egy illusztrációt:

terkep_foci_szegenyhaz.jpg

Nem lehetnénk ekkora nullák, ha lenne bármi érzékünk is a dologhoz, summázta a lehangoló látványt magának. A legszomorúbb, hogy az ábra még nekünk kedvez, olyan mintha Izlanddal egy szinten lennénk, miközben nekik a négy nagy bajnokságból háromban van játékosuk, plusz egy csatáruk az Ajaxban. És persze ne feledjük Gudjohnsent, az ő pályájához képest a mi Döménké egy vicc volt. Mindezt háromszázezres lélekszámból hozták össze, meglehetős hidegben. Hát ennyit arról, hogy a mennyiségen múlik, hogy minden azért van, mert nálunk nem fociznak elegen.

Meg persze a másik népszerű magyarázat, hogy rosszak az edzőink, hogy a képzés minősége a felelős. De akkor mi van például George Weah-val, aki felnőtt koráig Libériában nevelkedett, és csak huszonkét évesen igazolt Európába? Annyival jobb utánpótlás működött volna a Young Survivors Claratown vagy a Bongrange Company csapatainál? Ezt senki sem gondolhatja komolyan. Ráadásul manapság a nyugati klubok gyerekként elviszik az ügyesebbjét, még tőlünk is, csak épp a mieinkkel valahogy sosem jutnak semmire. Kölcsön itt, kölcsön ott, aztán jöhetnek vissza lógó orral Diósgyőrbe.

Lehetne még itt ürügyeket keresni, de a helyzet teljesen egyértelmű. A vízilabda, a kajak-kenu vagy a feltalálás megy nekünk, a foci meg nem. Minden, amit a különleges tehetségünkről hittünk, orbitális tévedés volt. Minden, amit erre a hitre építettünk, mehet a kukába. Évtizedek óta siránkozunk, hogy az istennek sem sikerül megtalálni a tehetségeket, hibáztattuk már ezért a kommunistákat, a rendszerváltást, a plázákat és a számítógépet, csak épp erre az egyre nem gondoltunk: hogy nincsenek.

Eszébe jutott, amikor edzőképzésre járt, ahol minden második mondat a kiválasztásról szólt. A tömegesítés, a Bozsik-program, az egész elcseszett stratégia úgy tekint az utánpótlásra, mintha aranyat bányászna. Csak azért integrálunk minél több kölköt a rendszerbe, hogy aztán a nagy részét leselejtezzük. Valaki megmondhatná végre a szakembereknek, hogy ne keressenek tovább. Hamarabb lesz lottóötösük, minthogy kineveljenek valakit, aki talán eljut Lengyelországig.

Hülyíthetjük magunkat, de ha tényleg futballnemzet akarunk lenni, akkor kénytelenek leszünk más célokat találni, mint az eredményesség. Talán építhetnénk inkább arra, hogy ennyi csalódás után még mindig úgy odavagyunk a labdarúgásért. Szeressük a futballt magáért a futballért, és próbáljunk valahogy ezzel a szemlélettel közelíteni a gyerekekhez.

Focizni akkor is az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, ha sosem lesz belőlünk Van Basten, de még csak egy Tököli Attila sem. Ehhez persze először el kell sajátítani az alapokat, amire lényegesen többen lennének képesek, ha a magyar edzők nem a tehetséget néznék, hanem a srácokat.

Lelki szemei előtt felsejlett a jövő. Egy országot látott, ahol milliók fociztak boldogan, mert tudtak. Fiúk-lányok, kicsik és nagyok, kövérek és madárcsontúak, ügyetlenek és kevésbé ügyetlenek. Nem, nem úgy mint a profik, de látszott rajtuk, valaki megtanította nekik, hogyan kell passzolni belsővel, milyen egy normális kényszerítő vagy miként kell felvenni a védekező alapállást. Játszottak kispályán és játszottak nagyon. Igen, nagyon, mert ebben az új világban olyanok előtt is nyitva állt a valódi futball, akiktől soha senki nem remélte, hogy egyszer majd rajtuk feszül a meggypiros. Talán még ők maguk sem. Egyszerűen csak meg akartak tanulni focizni, ahogy az emberek megtanulnak síelni vagy teniszezni: a játék öröméért. A közösségért. Azért a semmihez sem hasonlítható érzésért, amikor néha-néha sikerül úgy eltalálni a labdát, hogy a gól olyan természetesen következik belőle, mint mondat végén a pont. Elmosolyodott, most először ezen a különös reggelen.

Aztán felébredt, ezúttal tényleg, és az egészből nem emlékezett semmire.

 

(Utólagos megjegyzés: a bejegyzés természetesen erre a klasszikusra utal.)

2015.01.15. 19:17 futballsz'

13 komment

Címkék: magyar futball Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr117025655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.16. 12:38:43

És ugyanekkor e tehetségtelen bagázs tagjai a legjobban fizetett sportolók itthon, mások meg hoznak eredményeket és alig tudnak megélni belőle, meg nem egyszer maguk veszik a sportszereiket...

♔bаtyu♔ 2015.01.16. 12:58:57

Ez a szegény országok "űrkutatása". Lényegében kidobott száz milliárdok. Ma már se focista, se szurkoló.

Ezt a pénzt a tömegsportra kellene adni.

Bafana 2015.01.16. 14:15:06

Érdekes párhuzam az Aranycsapat és a sivatag egyszeri kivirágzása közt. Kár, hogy sántít.
1938-ban is volt egy nagy csapat, ami VB döntőt játszott, csak arról már kevesebbet beszélnek. Sőt, a 80-as évekig nem kellett szégyenkeznünk a focink miatt.
A bevándorlást, ki a amagyar témát kár volt ideerőltetned.
A magyar foci szerintem az edzők miatt szar, óriási benne a beltenyészet, az uram-bátyámizmus. Ennek az egyik fő felelőse pedig Mezey György. Hiányoznak a "nagy koponyák", mint más sportágakban. Mocsai Lajostól Kemény Dénesen át Fábiánné Kati néniig. De a fociba is voltak Barótik, Bukovik, Sebesek, tehát nem a génekben van a hiba.

ebella 2015.01.16. 15:24:24

@Bafana: Én is azt gondolom, hogy az edzői kart elfoglalta egy tehetségtelen de nagy hatalmú banda. Hogy ezt miért hagyja az MLSZ vezetése, mikor látszik, hogy ez így csőd évtizedek óta, azt nem értem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.16. 15:30:24

@Bafana: Ezért tetszik nekem Dárdai hozzáállása és munkája.
Csodát nem várok tőle és nem igazán érdekel a Magyar foci de tetszik ahogy csinálja.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2015.01.16. 16:01:51

@Bafana: Lóránt – Lipovics; Lantos – Lendenmayer; Budai – Bednarik; Puskás – Purczeld; Palotás – Poteleczky; Hidegkuti – Kaltenbrunner; Kocsis - Wagner, a padon pedig Sebes – Scharenpeck. Most így hirtelen.

A nyolcvanas évekig nem kellett szégyenkeznünk? Legutóbb a hatvanhatos vébén szerepeltünk úgy, mint egy - ha nem is esélyes - de világszinten is figyelemreméltó csapat. A 70-es és a 74-es vébére ki sem jutottunk, 78, 82, 86 kiestünk a csoportkörben, úgy hogy az összesen 9 db lejátszott meccsen csak Kanadát és el Salvadort tudtuk megverni. Az eddig rendezett 15 Európa-bajnokságból kettőn(!) voltunk ott (64, 72).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.16. 19:50:53

@futballsz': Hallottam olyan sztorit,hogy egy kicsit el lett csalva a 78-as vb-n a magyarok ellen az argentín meccs.

Az írás eleje kicsit lenéző és idegesítő de a végére egész jó lett.

superpippo 2015.01.17. 12:29:59

Na pont az ilyen vitaindító cikkek hiányoznak honunkból, ami nem csak fröcsög vagy talpat nyal hanem van mondanivalója és provokál. Egyértelmû, hogy sok területen lehet hibát találni, de a lényeg az lenne hogy a siránkozó, múltat visszasíró generáció kikopjon és lehessen minden viszonyítás nélkül élvezni egy nb1-es, nb2-es meccset, azért ami. le a téttel, le az elvárásokkal, le a nacionalizmussal!

Bafana 2015.01.18. 07:25:35

@futballsz': Te mindenkit így nyilvántartasz? Gondolom a 19-es zs. terror résztvevőit is így ismered Kohntól Kleinig. Vagy az ávós szadista bribékeket és komcsikat Rosenfeldtől Singerig. Ezt a témát tényleg kár ideerőltetni.
A magyar foci pedig nem csak a VB szereplésekből áll. Olimpiai sikerek is voltak 68-ban és 72-ben, de BEK, KEK, UEFA, VVK, KK sikerek és nagy menetelések is szintén. Mondandóm lényege az volt, hogy a magyar foci csak és kizárólag az utolsó 30-40 évben züllött le, tehát a genetikának ehhez semmi köze.

Bafana 2015.01.18. 07:31:03

@futballsz': A gondolkodásod alapján az angol foci is mekkora selejt. 1966 óta csak egyszer került Világbajnokságokon a négy közé, az EB szereplései meg még siralmasabbak.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2015.01.20. 08:09:39

@Bafana: az angol bajnokságot és a válogatottat illik szétválasztani, mivel előbbit nem éppen az angol játékosok teszik jelentőssé. Ami az angol nemzeti csapat angliai megítélését illeti, gyűjtöttünk neked egy kis olvasnivalót:

Miért vall Anglia mindig kudarcot a nemzetközi színtéren:
bleacherreport.com/articles/412458-why-england-always-fail-at-international-football

Anglia kudarcot vall, ismét és ismét
www.espnfc.com/team/england/448/blog/post/1902808/england-have-always-failed-in-international-football

Nick Hornby cikke, nagyon jó, ebből idézünk is: The other thing to note is that many of the reasons given for England's failure are built around the notion of long, sad, national decline. This is a myth: We have, with the glorious exception of 1966, always failed.

(A másik dolog, amit érdemes észrevenni, hogy az Angol válogatott kudarcainak magyarázatai egy hosszú, szomorú nemzeti hanyatlás gondolatára épülnek. Ez csak egy mítosz: mi ugyanis, az egy nagyszerű 1966-os kivételtől eltekintve, mindig is kudarcot vallottunk.)

Még cikkek a témában:
www.thedaisycutter.co.uk/2012/04/fail-fail-and-fail-again-why-does-the-england-football-team-always-fail/

www.sbnation.com/soccer/2013/3/27/4152576/england-golden-generation-failure

Ha pedig olvasnál egy nem abszurd felvetésre épülő, avagy "komolyabb" írást tőlünk a magyar futballról, akkor ezt ajánlanánk: futballsznob.blog.hu/2012/11/27/grund_zero_miert_beteg_1_resz

Bafana 2015.01.20. 18:44:19

Majd ha magyarra le lesz fordítva elolvasom, azért köszi. De az angol (brit) foci "kitermelt" rengeteg világsztárt 66 óta, ebben egyet érthetünk. Amúgy ez az angol téma mellékvágányra viszi a témát, nem ez a lényege.
Azon állításodat vitatom, hogy az Aranycsapat egy egyszeri kivirágzás volt. Volt kiváló magyar foci elötte (a 38-as csapatra hivatkoztam), és utánna is (olimpiai sikerek), valamint a klubcsapatok. A genetikai algebrától pedig ráz a hideg. A különféle származású emberek (nem csak focisták!) azért lettek sikeresek, mert MAGYARUL gondolkodtak és fociztak. Ez veszett el az utóbbi 30-40 évben, ezért majmoltuk a különböző sikeres futballnációkat sikertelenül. A vizilabdázóink magyarul vizilabdáznak, még az úszóink is magyarul úsznak. Ehhez kellene visszatérnünk.

Bafana 2015.01.20. 18:44:58

@futballsz': Bocs, az előző Neked szólt.
süti beállítások módosítása