HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Ezért volt hülye

Cuneyt-Cakir-008.jpgCüneyt Cakir a legfontosabb bírói alapszabály ellen vétett: akkor hozott kockázatos döntést, amikor nem volt muszáj.

Nani megmozdulása interpretálható sárgának, pirosnak vagy semminek, a lényeg, hogy egy olyan szituációról beszélünk, amely több nap újranézegetés után is megosztja a véleményt. A fociban elég sok ilyen eset van, éppen azért nem is irigyli senki a bírót, akit ebből kifolyólag nem is volna szabad anyázni, ha a körülmények csapdájában hibás döntésre jut.

Amennyiben az ominózus döntésre feltétlenül szükség volt.

Például felrúgják az ígéretes helyzetben lövésre lendülő csatárt. Ilyenkor nem lehet sunnyogni, kőkemény ítéletekre van szükség. Ha tényleg fault volt, akkor büntetőt kell adni, ha tényleg gólhelyzet volt, akkor bónuszba villanjék a piros. Mindezt nyomorult sporinknak egyetlen pillanat alatt kell eldöntenie, miközben a delikvensek összevissza rohangálnak, és mindenki őt akarja átverni.

A bírónak minden egyes kritikus döntés egy orosz-rulett. Lehet bármennyi rutinja és bármilyen sasszeme, ebben a munkakörben egyszerűen sosem zárható ki a hiba. Borul a csatár, a védő széttárt kezekkel áll, üvöltő fiatalemberek rohanják meg, felbolydult méhkas a stadion... Nincs más kiút, szájba kell venni a csövet, ítélni legjobb tudásunk szerint, aztán drukkolni, hogy a sokadik lassításból se derüljön ki, micsoda rohadék csalók vagyunk.

Kritikus döntést kritikus szituációban kell hozni. Ez persze nem csak gólhelyzet lehet. Például jön egy holland, és bokáig belelép Xabi Alonsóba. Piros, piros, piros, akkor is ha Vb döntő, sőt annak is az eleje. Ha ezt a félfordulatos karaterúgást nem vettük észre, akkor tényleg kerestünk volna másik szakmát. Említett és hasonló esetekben a bíró kötelessége felvállalni a kockázatot, ha nem teszi, az a legnagyobb hiba.

Na, de ki az a barom - már bocsánat -, aki egy olyan szituációban reszkíroz meg mérkőzést befolyásoló döntést, mint a Nani-Arbeloa karambol. Amikor egy szabadrúgással, mellé opcionálisan egy sárgával minden elintézhető lenne közmegelégedésre. Amikor nyilvánvaló, hogy a labdáért légibalettozó vétkes nem szándékosan szállt bele az áldozatba, legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy az ütközést követően tett-e a levegőben egy aprócska rúgó mozdulatot, már estében. Vagy csak az egyensúlyát kereste vagy Arbeloa karja akadt bele a bokájába.

És akkor derült égből a Cakir egyszer csak úgy dönt, hogy ő annyira jó bíró, hogy tökéletesen látta, és belenyúl a futballtörténelembe. Márpedig nem láthatta, és ha látta is, nem lehetett 100%-ig biztos benne. Mert ez egy olyan eset volt, az emberi szemet pedig könnyebb becsapni, mint egy megyehármas középhátvédet. Elmondhatatlanul súlyos szereptévesztés volt Cakir részéről, hogy ebben a helyzetben, pusztán a bravúros ítélet önérdekéért kockára tette a mérkőzést. Merthogy pontosan ezt tette. Fontosabbnak tartotta magát a meccsnél, amit vezetett. És ez egy bírótól megbocsáthatatlan, még akkor is, ha esetleg van olyan szög vagy lassítás, amely utólag őt igazolja.

2013.03.08. 13:30 futballsz'

2 komment

Címkék: piros lap BL Manchester United Real Madrid Cüneyt Cakir

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr255122506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.03.10. 17:08:13

Nyujtott lab az nyujtott lab. ( a riporter mondja kozben: senki nem varta ezt az iteletet a stadionban ) hat akkor elo kell venni a szabalykonyvet, nyujtott labbal nem megyunk a labdaert, a korzetiben es a BL meccsen sem.

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.03.12. 01:36:52

Akkor légyszíves idézd nekünk a szabálykönyvből azt a passzust, amelyikben szerepel a "nyújtott láb" kifejezés. Ott lesz valahol az "utolsó ember" mellett...
süti beállítások módosítása