HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) eb (9) Eb (5) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) honvéd (5) Honvéd (7) inter (14) Juventus (9) juventus (25) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) mtk (6) MTK (5) napoli (12) nb1 (11) NB1 (7) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Laborkísérletekben modellezzük az Eb-t

Mi nem ám csak úgy belerángatunk a tippelésbe, a Futballsznob csapatának tagjai minden tudományos segítséget megkapnak. Laborkísérleteinkben racionális számadatok alapján, előre lejátszottunk minden mérkőzést, többször is. Hogy nézne ki a komplett tábla, ha mindig a drágább csapat győz? És ha az előrébb UEFA-rangsorolt? Vagy a sportszerűbb? Netán a fiatalabb, esetleg az öregebb? Kitöltöttük, megnézheted.

 

1. Kísérlet: "A boldogság ára"

Valami okos közgazdásztól hallottuk egyszer - ha focista lenne emlékeznénk a nevére -, hogy a statisztika szerint szinte mindig a drágább csapat győz. Ám legyen, forgassuk ki a zsebeket.

Az etalonként is felfogható táblázat egyetlen nagyobb meglepetést tartalmaz: Hollandia egy Ronaldóval olcsóbbnak találtatik a portugáloknál és már a csoportkörben búcsúzik. A két házigazda sok vizet nem zavar, a legjobb négy pedig maga a közhely. Ami így is van rendjén, mivel ez volna a papírforma, amit fel kéne borítani. Itt a kép nagyban.

2. Kísérlet: "Nézzétek meg jól a listát"

A legutóbbi barátságos mérkőzések eredményével teljes Fifa/Coca-Cola világranglista alapján lefuttatott Eb egy kicsit más képet fest, de nagy csodákra azért ne tessék számítani (azért Blatter reklámnoteszét használtuk, mert Platiniében vagy százéves adatok vannak, vagy a klubcsapatokat veszi alapul a sorrend).

Ha a kóla mondja meg a tutit, akkor a görögök egy kicsit tovább szirtakizhatnak, a hollandok meg sem állnak a négyig, csak Olaszország lesz szomorú. Érik az angol-német elődöntő? Itt a kép nagyban. 

 3. Kísérlet: "Életet az éveknek"

Az előző kommersz szempontok után tévedjünk hipotetikusabb talajra. Tegyük fel, hogy a pénz nem boldogít, Blatter pedig rosszul tudja. Mégis mibe lehet ilyenkor kapaszkodni? Természetesen a rutinba. A nagy tornák története számtalanszor bizonyította, hogy kiélezett helyzetekben a tapasztalat többet ér, mint egy főszerep a Nike reklámban. Vagy elég csak meghallgatni a hozzáértőket, amikor egy fiatalabb gárda kikap, biztos hogy az aktuális Nyilasi el fogja mondani mennyire hiányzott a rutin. Ennyi sok szakértő már csak nem tévedhet.

Ha minden meccs az évek javára dőlne el, igencsak fejére állna a tabella, a legjobb nyolcban mindössze két nagyhatalom, a végén pedig Írország ünnepel (még úgy is, hogy az edzőket nem vettük bele).  Itt a kép nagyban.

4. Kísérlet: "Nem vénnek való vidék"

Természetesen azoknak is igazuk van, akik szerint az előző teória baromság, csupa kivénhedt, virslinek való lóval vágóhíd a sorozatterhelés. A diadalhoz lendület kell, és az ifjúság bálványokat döntő magabiztossága. Hiszen a szakértőktől is azt hallhatjuk mindig, ha kikap egy korosabb garnitúra, hogy a múlt sikereiből már nem lehet megélni (ebben a mai futballban), itt szét kell szaggatni az istrángot (mi lehet az?), menni kell, ahogy a fiatalok tették a győztes oldalon (vagy ők a hetvenes években).

Ha betápláljuk a kompjúterbe, hogy nekik van igazuk, akkor azt a meglepő végeredményt kapjuk, hogy a modell egészen életszerű. A dánok továbbjutása megágyaz a lengyel menetelésnek, a franciák pirruszi győzelmet aratnak a spanyolok fölött a nyolc között, majd eltiltásoktól megritkítva kikapnak a polákoktól ellenszélben, egy hisztis meccsen. A végén azonban a nagy favoritok egyike csókolhatja homályosra a trófeát.  Itt a kép nagyban. Meggyőzőbb, mint a kólás.

5. Kísérlet: "Egy tökéletes világban"

Ha Nyilasi Tibornak adtunk egy esélyt, sőt kettőt, akkor a jóisten is megérdemel egy lehetőséget. A mennyei irányelveket illetően Pál apostolhoz fordulunk, aki az egyik rómaiakhoz írott levelében elég egyértelműen megfogalmazta az Úr álláspontját: "Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené." Az idézetet olvasva nyilván önök is rögtön arra gondoltak, amire mi: a sportszerűségi rangsorra. Mi más is hajlíthatná irányunkba a segítő égi kezet, mint a felebarátainkkal szembeni emberség és könyörületesség. Uralkodj magadon és az isten is megsegít.

A kifejlet annyira meglepő, hogy le sem merjük írni, mert végül még kiröhögnének. Valami üzemzavar történhetett, vagy tán fertőzött mintával dolgoztunk, érthetetlen. (A hollandok lettek az elsők.) Itt a kép nagyban.

 

2012.06.07. 14:47 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: eb tippverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr514571742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása