HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) bl (34) BL (8) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Papiss-effektus

Papiss Demba Cisse szemkápráztató külis csodakiflije mintha meghazudtolná a fizikát, de van törvény mi alátámasztja a lehetetlent, elmondjuk miért néz a kapus olyan bután.

 

 

 

 

Íme a természettudományos gól:

Mielőtt elmerülnénk a "Magnus-effektus" szépségeiben említsük meg, hogy:

a) A Newcastle télen igazolt szenegáli csatára valami egészen elképesztő produkciót nyújt az EPL-ben, a Freiburgból érkező gólkép 12 meccsen 13 találatnál jár, mindössze két olyan mérkőzés akadt, amelyen nem lőtt gólt.

b) A Chelsea-nek lőtt első gólja talán még nagyobb volt

Tegnap este a BL-döntős és főként a Newcastle-lel együtt a bajnokság negyedik helyért csatázó Chelsea ellen játszottak a szarkák, Londonban, és nyertek 2-0-ra hősünk két találatával, melyek közül gólszépségverseny legyen a talpán, aki választani képes.

Íme a nagyon szép első Cisse bomba:

 

Most, hogy kigyönyörködtük magunkat, jöjjön egy kis fizika. A repülő labdára alapesetben hat ugyebár a közegellenállás. Mint az a videón látható, a félelmetes szenegáli külsővel rúgja meg a labdát, amely ezért az óramutató járásával megegyező irányban forogva repül a levegőben. Ahogy pörög, úgy felszíne a súrlódás következtében magával ragadja a levegő részecskéit. Igen ám, de a pörögve előrehaladó labda két oldala nem egyforma irányban mozog az körötte áramló levegőhöz (avagy az ellenszélhez) képest a játékszer jobbján és balján. Esetünkben - a rúgó felől nézve - a laszti balfele az ellenszéllel szemben mozdul a forgás következtében, és így mintegy akadályozza, lassítja a levegő áramlását, míg a jobbon éppen fordítva tesz, eképpen segíti, gyorsítja azt. A két oldalon zajló légáramlás sebességkülönbsége nyomán pedig akcióba lép az úgy nevezett Bernoulli törvény, amely azt állapítja meg, hogy egy közeg (esetünkben a levegő) áramlásakor a sebesség növelése a nyomás csökkenésével jár, vagyis ahol gyorsabban áramlik a levegő, ott kisebb lesz a nyomás. A pörgés iránya miatt tehát esetünkben a jobbon kisebb lesz a nyomás, mint a balon, vagyis a labda arra mozdul, amerre mindenki tenné ilyen helyzetben, azaz jobbra. A jelenség nagyban hasonlatos a repülő szárnyának működéséhez, csak ott nem a forgás hozza létre a nyomáskülönbséget, hanem a megfelelően aszimetrikus forma.

Reméljük érthető volt, ha nem, ez a videó talán segít. Nekünk mindenesetre megfájdult a fejünk, legközelebb csak akkor írunk Magnussonokról és Bernoullikról, ha gólt ollóznak a félpályáról.

 

2012.05.03. 13:22 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: chelsea fizika newcastle cisse papiss magnus effekt

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr804486262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása