HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) video (89) videó (67) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

Kis Magyar Futballcsoda

"...gól azonban már nem született, így az MTK némi meglepetésre 4–3-as összesítéssel jutott a Magyar Kupa döntőjébe." ami az NS online szerint "némi meglepetés", szerintünk csoda, a ritka fajtából. Abból, amelynek őszintén örülhetünk.

Nemrég elég éles bejegyzéssel parentáltuk el a magyar futballt, most viszont nem mehetünk el szó nélkül a tegnapi Videoton-MTK kupaelődöntő mellett. Dávid és Góliát meccsén diadalmaskodott a sokkal esélytelenebb, ami eleve nagy szó, a körülményeket figyelembe véve pedig egyszerűen csodálatos, romantikus történetről beszélhetünk.

 

Egészen a tavalyi év tavaszáig kell visszamennünk időben, mikor az MTK talán túlságosan is megfiatalított csapata kiesett az NB 1-ből. A bajnokság elején még jól rajtoltak, azonban tavasszal fordulóról-fordulóra vesztették el a fonalat, végül a 18-19 éves fiatalok nem bírták elviselni a kiesés rémével járó plusz terhet, és alámerültek. A magyar sajtó mindenféle rémhírek, összeesküvés-elméletek terjesztésében jeleskedett ekkor, mondván, hogy szándékosan estek ki, tulajdonképpen Várszegi Gábor szerette volna az enbékettőt. A véresszájú szurkolók is bundát emlegettek, elsősorban a Garami József – Domonyai László páros távozását követelték hangosan. Előbbit szenilitással vádolták, utóbbit pedig a keret és a klub tudatos lezüllesztésével.

 

A klub vezetése azonban állandó maradt, ezzel párhuzamosan pedig még egy dolog nem változott. Ez pedig a filozófia. Az egész MTK Hungária FC felépítése és működtetése már több mint 10 éve tudatos modell szerint történik, ez vezetett például a 2008-as bajnoki címhez is. Mindenki kívülről fújja, hogy az utánpótlásnevelés a központi eleme ennek a felépítésnek, melynek ékköve és „Mekkája” a Sándor Károly Akadémia. Innen kerül ki évről évre az a négy-öt játékos, akik a nagycsapat vázát adják. A hiányposztokra kis pénzért (vagy ingyen)  hasznos kiegészítő játékosokat igazolnak, olyanokat, akik mindenféle sztárallűr nélkül tudják segíteni a fiatalok fejlődését. Minden korcsoport hasonló taktikai elképzeléssel lép pályára, hogy a játékosok szinte készen kerüljenek Garami mester kezei alá.

 

Természetesen egy olyan, a maga függetlenségében jól működő rendszer, mint az MTK modellje, rendre a kritikák kereszttüzébe kerül Magyarországon, és bár a 2008-as bajnoki címet követően az akkoriban ellenzékben lévő Orbán Viktor is elismerő szavakkal nyilatkozott az klubnál folyó tehetséggondozásról, azóta labdarúgásunk hivatalos és félhivatalos megszólalói inkább csak vádolják a klubot, elsősorban a tehetségek elherdálásával, fiatalon külföldre „száműzésével”. Csakhogy, akik így tesznek abszolút vaksággal bírnak. Nem látják, hogy a mai világ, és főleg a futball világa, elképesztően felgyorsult. Őrületes a verseny. Kimarad, lemarad. Mit gondoljon egy fiatal játékos, kinek mobilján edzés után ott virít az olvasatlan levél a Liverpool vagy a Real Zaragoza ajánlatával. Miért ne menne? 18-20 éves, hisz magában, bízik a képességeiben, ráadásul a hétvégén se volt rendes melegvíz a vendégöltözőben. Ki vállalja fel azt, hogy nem engedi el valami olyan homályos érvrendszerrel, hogy: „itthon jobban tud fejlődni”, vagy: „erősödnie kell még mentálisan”. Lehet, hogy némelyek pályafutása később nem úgy alakult, ahogy álmaikban elképzelték, de valljuk meg, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk „nagyot álmodni”. Sokszor túl nagyot is. A realitás azonban az, hogy hosszú évek óta az MLSZ válogatottjainak jelentős részét az MTK által saját pénzen kinevelt fiatalok alkotják.

 

A Videoton elleni kupapárharc pedig egy gyönyörű metafora megvalósulása volt. A gazdasági elit által agyonszponzorált, többnyire külföldi légiósokra építő szupercsapat képtelen volt lebirkózni a csöndben, alázatosan dolgozó, és a másodosztályból feljutni készülő csikócsapatot. Ez az írás nem a Videotont hivatott negatív példaként felhozni, hiszen Székesfehérváron igenis rengeteget tesznek a magyar futballért, a nem csekély befektetett pénzügyi áldozat a többi magyar klub költségvetését is gazdagítja a játékosvásárláson keresztül, saját pénzen felújított stadionját egyre több szurkoló használja, és kiváló játékosokat és edzőket hoznak el hazánkba, ami mindenképpen elősegíti a bajnokság színvonalának emelését.

 

Ezen a két meccsen azonban eltűnt a költségvetések közti különbség, és a pechesen elveszített hazai meccs után az MTK képes volt szenzációt okozni. Foggal, körömmel, sokszor fapados eszközökkel, de őrületes hittel és a saját képességeiben való abszolút meggyőzödéssel. Természetesen a Videoton jobb csapat technikailag, és valószínűleg nem érdemelt kiesést, de hogy az MTK nagyon megérdemelte a döntőbe jutást, az biztos. Nagyon megérdemli Garami Józsi bácsi, hogy a taktikája működött, nagyon megérdemli a vezetés, hogy jövőre valószínűleg az UEFA kupában indulhatnak. Óriási elégtétel ez, és most mindenki, aki egy éve fröcsögve szidta őket, vagy újságírói perverzióját kiélve rágalmazta a klubot, bocsánatot kérhet. Aztán pedig példát vehet alázatból és a professzionálisan dolgozó, szakmájuk iránt elkötelezett emberek viselkedéséből.

 

 

2012.04.11. 12:31 futballsz'

Szólj hozzá!

Címkék: magyar orbán viktor kupa várszegi válogatott videoton lászló hungária józsef mtk garami domonyai

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr184382930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása