HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) ftc (11) FTC (6) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) mlsz (5) MLSZ (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) szines (31) színes (33) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

A harmadik csapás

A magunk szerény eszközeivel szeretnénk elérni, hogy a Juventus végre tegyen valamit rendszeresen huhogó szurkolói megfékezésére, nem érdekel, hogy csinálják, csak legyen már vége.

 

 

 

Az AC Milan elleni kupameccset követően immáron az idényben harmadszor bírságolták meg a klubot a stadionjában felzendülő rasszista megnyilvánulások miatt.  Ahogy most kedden a Milan, úgy októberben az Inter, januárban pedig az Udinese afrikai származású játékosai tapasztalhatták meg, hogy a torinóiak vadonat stadionja csak architektúrájában európai, ám atmoszférájában meglehetőesen el van maradva a nyugaton szokásostól. Az előző két alkalomhoz hasonlóan a zebrák vezetősége most sem csinált nagy problémát a dologból, fizetnek mint a katonatiszt, amúgy meg mindenki mélyen hallgat, mintha mi sem történt volna. Természetesen tudjuk, hogy a jelenség nem egyedi az olasz futballban, de egy régi fényét visszaszerezni vágyó és alig pár esztendeje "új fejezetet nyitó" klubtól  kicsit többet várnánk, mint némi erőtlenül elsuttogott szabadkozást és a bírság rutinszerű elkönyvelését az "egyéb kiadások" rovatba.

Több okból sincs jól ez így.  A jelenség tönkre teszi a mi, és a hozzánk hasonlóan jóérzésű "tifosik" szórakozását, továbbá bele sem merünk gondolni, hogy mi kárt okozhat mindez az olasz labdarúgásnak, ha az idióta drukkerek jövőre esetleg a BL mérkőzéseken is elővezetik a mutatványt. Legfőképpen pedig azért, mert a dolog úgy undorító, ahogy van.

Mivel szívügyünknek tartjuk mind a rasszizmus elleni helytállást, mind az olasz futballt, sőt magát a Juventust is (ahogy a Milant, a Napolit, az Udinesét, vagy éppen a Cataniát, egyszóval valamennyi csapatot a Serie A-ban, amelynek végig bírjuk nézni a mérkőzéseit), úgy döntöttünk, hogy nem csak tépjük a szánkat az ügyben, de megpróbáljuk rávenni a klubot, hogy tegyenek valamit. A kussoláson kívül, mert az mintha nem vezetne eredményre. Ezért készítettük a videót melyben bemutatjuk a problémát és megfogalmazzuk követeléseinket. Mellé pedig küldtünk egy udvarias levelet Torinóba, hogy legyenek szívesek felvilágosítást adni egészen pontosan mégis miként óhajtanak szembeszállni a jelenséggel. Ha kaptunk választ, természetesen önök lesznek az elsők, akik megtudják.

Bólogató zebráknak itt Like

Tekintve az ügy nemzetközi vonatkozásait, valamint nem bízva a zebrák illetékeseinek magyar nyelvtudásában, a film kivételesen angol nyelvű. Ha nem lenne egyértelmű, a koncepció lényege annak érzékeltetése volt, hogy mi a különbség a hagyományosan európainak kinéző játékosok (Zlatan, Aquilani) kifütyülése és a láthatóan Európán kívüli felmenőkkel bíró Muntari, vagy éppen Seedorf kiváltotta gusztustalan huhogás között.

Ezt a levelet küldtük az illetékeseknek:

 

Dear Sir/Madam,
 
As long time supporters of Juventus Turin Football Club we are sad to notice the recurring problem of racist chants during the team’s home games this season. We find the phenomenon sickening and utterly unacceptable.
 
Juventus was fined three time this season for this shameful reason and we find it worrying that the club has done seemingly so little to tackle the problem. We are regular consumers of football news, we spend hours and hours every day reading about our beloved game, and especially about our favourite league (the Serie A) and favourite club (Juventus). But apart from short reports about the fines paid by the club, we have heard nothing about the club’s actions or intentions to deal with the problem. Amongst the dozens of press releases issued by the club every week we could not find a single one that states the club’s position, intentions or actions to eliminate the racist acts in the Juventus stadium.
 
We know it is not the majority of the supporters who are responsible for the racist songs and “monkey chants”, but their number is certainly big enough and their voice certainly loud enough to sadden and disgust every reasonable Juventus fan and tarnish the club’s reputation in the eyes of millions across the world. We don’t even dare to think about the consequences (for both club and country) if it happens on the European stage next year.
 
As the sad examples of this season show, paying the fines and keeping quiet about this is just not enough. The reoccurance of racist acts during Juventus games has to be stopped. The club must do everything possible within its means to erradicate it from the stands. Juventus’ team and coaching staff has so many influential figures who could step up and voice the club’s stance in this matter. There are also many successful examples around Europe how this problem can be treated. We certainly trust the abilities of our current management to find a solution once they take the initiative. Yet we don’t know why it has not happened so far.
 
Racist acts won’t go away by themselves. On the contrary: they gather momentum and self-assurance from hesitation and the surrounding silence. The past, the present and the future of this beautiful football club cannot let racism grow within its stadium or amongst its fans and neither can it let its image be associated with it.
 
We know the problem of racism is bigger than football and we are also aware of the fact that there are other Italian clubs suffering from it, but this certainly does not mean that Juventus should not do everything it can to fight it.
 
Looking forward to hearing from you.
 
Best regards,
 
futballsznob.hu

 

 

 

2012.03.23. 16:17 futballsz'

10 komment

Címkék: video juventus rasszizmus huhogás

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr684335415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juventino89 2012.03.25. 19:28:36

Istenem hogy lehetsz ekkora idióta?? :D Raszisták igen persze hány négert soroljak akiért odavoltak a szurkolók?? Ne csodáld hogy az ilyen retkeket mint Muntari meg Ibrahimovic kifütyülik.....
ANyád írj inkább levelet te balfasz

lackovb 2012.03.25. 19:37:37

(mint Juventus szurkoló) ezzel sajnos nem tudok egyetérteni, nem rasszistábbak a szurkolóink, mint más európai csapatoké, és azért olaszban nem megy az, mint ami angliában divat lett, hogy a játékosok egymásnak róják fel a származásukat
csőcselék meg mindenhol van, nem kell egyből egy egész csapatot, meg a szurkolótáborukat elitélni
a leveled meg pont annyit fog érni, mint a cikked minősége

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2012.03.25. 19:41:59

@Juventino89: Rasszistának lenni és rasszista módon viselkedni két külön dolog. Mi nem állítottuk, hogy a Juventus szurkolói rasszisták, az viszont szomorú tény, hogy rendszeresen rasszista módon viselkednek. Vagy egy másik példával, hogy jobban megértsed:

Nem állítjuk, hogy egy balf'sz vagy, de a kommentedben úgy fogalmazol, mint egy balf'sz.

Amúgy a fütyüléssel semmi baj, a huhogás viszont elfogadhatatlan, mert rasszista alapú megkülöböztetést fejez ki. Ezért is jár utóbbiért büntetés, míg az előzőért nem.

Szellemi gyarapodásodhoz ezzel a cikkel is szívesen hozzájárulunk:
futballsznob.blog.hu/2011/12/22/voros_es_fekete

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2012.03.25. 19:50:31

@lackovb: Sajnos nem volt időnk a levelet lefordítani, holnapra megtesszük. A lényeg, hogy egy percig nem állítottuk, hogy az egész csapat, vagy a szurkolók többsége rasszista módon viselkedne. Az viszont tény, hogy idén háromszor bírságolták meg a Juvét az említett okból, ami szégyen.

Egy mondatot lefordítunk most, hogy tisztázzuk a félreértést:

"Tudjuk, hogy nem a szurkolók többsége áll a rasszista dalok és a huhogás mögött, ám elég sokan vannak hozzá és elég hangosak ahhoz, hogy elszomorítsák és undorral töltsék el a normális gondolkodású Juventus szurkolókat, valamint milliók számára bemocskolják a klub nevét a nagyvilágban."

We know it is not the majority of the supporters who are responsible for the racist songs and “monkey chants”, but their number is certainly big enough and their voice certainly loud enough to sadden and disgust every reasonable Juventus fan and tarnish the club’s reputation in the eyes of millions across the world.

lackovb 2012.03.25. 20:00:06

@futballsz': az angol tudásommal semmi baj, csak éppen úgy felidegesiettem magamat ezen a cikken, pont a Derby d'Italia előtt, hogy nem olvastam el
pont az Inter ellen kaptunk egy két zárt kapus meccses Bűntetést, mert szegény ártatlan nem nagyképű flegma Balotellit huhogták
utánna a JUVENTUS szurkolók csináltak egy transzparenst amin többek között Davids, SEEDORF, és még sok nagy szinesbőrű játékos volt látható, hogy őket mennyire tisztelik
de ahogy fogalmaztam, ezminden csapatnál igy meg (főleg kicsit lejjebb, dél olaszországban), nekem az fáj, hogy ennek ellenére Te konkrétan a Juventus stadionját vetted elő és álitod úgy be, mint a rasszizmus melegáhyát

VALucky 2012.03.25. 20:00:36

Azért baj, ha valaki rasszista módon viselkedik, mert bele lehet kötni! Ahogy azt az ég egy adta világon mindenki, így ti is tudjátok, hogy egy szemernyi rasszizmus sincs az egészben, csak a huligánok ott próbálják bántani az ellen játékosait, ahol sebezhetőnek vélik... Pl., így lehet Dombi Tibi törpe, Lipcsei Peti lófejű, CR meg meleg... Olyan ez, mint amikor összeveszel anyuval és dühödben azt mondod, hogy nem ízlett a tegnapi sütije... mindenki tudja, hogy bepusziltad az egészet, mégis "reméled", hogy ezzel megbántod... Ha javasolhatok valamit, vedd/vegyétek ki, ami a seggedbe/seggetekbe szorult, és ne égessétek magatok ilyenekkel. Üdv.

maldini-közeli 2012.03.25. 23:11:03

Nagyon ciki a huhogas, uraim, le vagyok döbbenve, ezt nem belàtni. Peldat kene inkabb mutatni.

sempreLippi 2012.03.25. 23:28:55

ha nem érzékeled a különbséget aközött, hogy valakit lelófejűznek vagy kihuhognak, az sajnalatos.

egyébként pedig az igazi szurkolót bántja az, ha ezt látja szurkolótársaitól és erre nem válasz az, hogy "de bmeg a többiek is rasszisták, akkor miért pont mi ne legyünk azok?" és igen, példát lehetne mutatni, egyetértek maldini-közelivel!

andrebbe 2012.03.26. 10:55:55

Azert alljon mar meg a menet! Primitiv modon vagdalkoztok kozben meg nem arrol amirol szo van. Arrol van szo, hogy bizonyos Juve szurkolok jol kiveheto modon a borszin miatt peceznek ki eleg negativ modon (a majmokhoz hasonlitjak oket) jatekosokat. Ez rasszizmus, kesz! Teszik mindezt Olaszorszag legmodernebb stadionjaban, egy olyan klub stadionjaban, amely az europai ertekeket kulonosen fontosnak tartja.(Tegnap megint ment a huhogas egyebkent.)

Azzal jonni pedig, hogy valakit a nem letezo buzisaga, vagy az allitolagos lofejusege miatt peceznek ki, valami irtozatos cinizmus. Erre gyakorlatilag nem is lehet irni semmit annyira komolytalan.

Az meg, hogy a vilag minden tajan problema. Hat lehet, de eleg sok futballt nezek jomagam is es mostanaban nem nagyon hallom, hogy huhognanak, de ha bebizonyitjatok ellenkezojet allok elebe. Meg Olaszorszagban se. Delen se.

Ja es azert leszolni, mert irt egy levelet?? Kerem ti Juventino 89, lackovb, Valucky, ti mit tesztek a rasszizmus ellen? Szerintem ti inkabb (nem is olyan) csendes tamogatosotokrol biztositjatok a csocseleket. Magyarorszag egy rasszista orszag, ezt mar jo regota tudjuk...

Az viszont komoly dolog, hogy a Juveben nincs szinesboru jatekos, ami szinten kicsit furcsa. Lehet, hogy ez adja meg a szurkoloknak a biztonsagot, hogy nyugodtan huhoghatnak.

Mondjuk egyebkent nem meglepo, mert az egesz klub jelenleg a legvisszataszitobb modon viselkedik (edzo, szurkolok, jatekosok... szanalom mind egytol egyig), hamarosan ujra visszater melto helyere, a legutaltabb olasz klub poziciojaba.

maldini-közeli 2012.03.26. 13:44:32

tegnap nem állt módomban hanggal megnézni a videót, így most már sokkal inkább andrebbét idézném

AZÉRT ÁLLJON MÁR MEG A MENET

Elképzelhető, hogy az ide irogatok nem gondolkodnak ugyanúgy a világról, de a reakciókból mégis megdöbbentő, hogy némelyek szerint elfogadható, sőt propagálandó egyeseket megbélyegezni, verbális (és gondolom fizikai) inzultusnak kitenni csupán bőrszínük miatt. És akkor most nagyon finoman fogalmaztam, valószínűleg utoljára ilyen finoman.

A blog levele és videója példaértékű, csak gratulálni tudok (és nem csak a kifogástalan angolságnak :)) A szurkolók viselkedése, és valóban, tegnap az inter ellen is ugyanez volt, egészen felháborító és még sokkal undorítóbb.

De félretéve az értékítéletet. A jelenleg elfogadott viselkedési normákkal szögesen ellentétes a juve szurkolók viselkedése, ezért a klub sorozatos büntetéseket kényszerül befizetni. Mégis miféle menedzsment az, amelyik ezt szótlanul tűri?

Szerintem emberileg megbuktak ezzel - erre mondhatjátok, hogy ez értékítélet

Szerintem szakmailag is megbuktak ezzel - ez már egyáltalán nem értékítélet.
süti beállítások módosítása