HTML

Megosztás

Utolsó kommentek

Címkék

afrika kupa (5) anglia (7) angol (30) arsenal (26) bajnokság (16) balotelli (8) barcelona (36) basel (5) bayern (12) bíró (6) BL (8) bl (34) botrány (11) brazil (11) bunda (9) chelsea (23) city (20) cl (5) conte (8) coub (8) dirty tackle (6) dortmund (9) Eb (5) eb (9) egervári (5) elemzés (7) epic (6) epl (14) európa (6) fabregas (5) fail (19) ferguson (11) foci (6) FTC (6) ftc (11) gif (33) gól (18) guardiola (9) holland (6) Honvéd (7) honvéd (5) inter (14) juventus (25) Juventus (9) Kispest (5) kupa (5) lazio (6) liverpool (11) madrid (8) magyar (37) Magyarország (18) magyar futball (6) magyar válogatott (7) manchester (23) manchester city (7) manchester united (8) mancini (7) messi (16) milan (25) MLSZ (5) mlsz (5) mourinho (18) MTK (5) mtk (6) napoli (12) NB1 (7) nb1 (11) német (11) newcastle (7) ns (8) olasz (34) öngól (7) Orbán Viktor (8) orosz (8) összefoglaló (5) pepe (5) PFLA (9) pirlo (7) piros (6) rasszizmus (6) real (15) real madrid (9) roma (6) rooney (5) selejtező (14) serie a (12) spanyol (20) svéd (7) színes (33) szines (31) tottenham (6) ügy (6) united (7) válogatott (19) vb (8) vicces (7) videó (67) video (89) Videoton (5) wenger (5) Címkefelhő

e-mail

togon@protonmail.com
webmester

A Liverpool magára szabadította a rasszizmust, újabb ügy

A Liverpoolnál a gyufával játszottak Suarez ügyben, láss csodát, sikerült magukra gyújtani a házat. Az Oldham elleni hazai kupameccsen történt újabb botrány részletei komoly aggodalommal kell eltöltsék klubot, úgy tűnik ostoba és felelőtlen megnyilvánulásaikkal kiengedték a szellemet a palackból. Az meg beköltözött a stadionba.

Ez történt: A péntek esti mérkőzés utolsó perceiben egy hazai szurkoló bekiabálása annyira elkeserítette Tom Adeyemit, a vendégek ifjú játékosát, hogy tehetetlenségében sírva fakadt. Mielőtt túlérzékenységgel vádolnák a srácot, a könnyek nem pusztán a vulgáris és bőrszínére vonatkozó inzultusnak szóltak, de nagyban köszönhetőek az Anfielden uralkodó hangulatnak is, mivel a bírónál panaszt tevő ellenfél látványára a nézők heves boo-zással és a "Suarez dal" éneklésével reagáltak.

 

Bár a szurkolók többsége nem tudhatta pontosan, miről van szó, a stadionban uralkodó hangulatból is nyilvánvaló, hogy a meggondolatlanul vagdalkozó klub hatalmas bajba sodorta magát. A negrózó uruguayi mártírrá avatásával olyan kommunikációs Waterlooba szaladtak bele, amely már eddig is rettenetes károkat okozott, és még katasztrófálisabb következményekhez vezethet. A kialakult szomorú helyzetet mutatja, hogy a mérkőzés folyamán az oldhamiek többször is "Liverpool, rasszista város" kántálással cukkolták a hazaiakat, melyre azok válaszul rendre Suarez éltetésébe fogtak. Vagy mert maguktól ilyen hülyék, vagy mert a vezetőiktől is ezt látták. Az általunk fellelt helyszíni beszámolók szerint az ominózus esetben is az oldhamiek idézett állításának szólt az ének és fújolás, a tévéfelvétel alapján viszont inkább úgy tűnik, hogy a beszólás gazdájának helyt adó szektorban ülők jártak élen a hangulatkeltésben. Őket pedig, ahogy kell, követte a többi negyvenezer, szinte mind egy szálig. Így megy ez.

Talán mégiscsak jobb lett volna, ha a 'pool vezetése egyszerűen elismeri a rá eső felelősséget a dél-amerikai csatár balhéja kapcsán, ahelyett, hogy mindent bevetve egy klubszíneken alapuló összeesküvés áldozatának állítsa be játékosát, az ördöggel is cimborálva akár. Most aztán szörnyen meg lehetnek lepve, hogy ide vezetett a tagadás, az indulatkeltés, a csúsztatás, rágalmazás, ködösítés és a véres rongyként lobogtatott protestáló pólók (add to cart). A rasszizmus olyan, mint a vírus, az is terjesztheti, aki maga nem beteg. Az egész Suarez ügy erről szólt, mégha a poolnál makacsul úgy tettek, mintha nem így lenne. Most már egy stadionnyi szurkolójuk van, aki nem veszi észre, hogy elvakult állásfoglalása az uru mellett valami nagyon undorító dolog jelképévé kezd válni. És minél hangosabban dalolja a nevét, csak annál több sár lesz a címeren.

A helyzet megoldása nem egyszerű. A feltételezett tettes letartóztatása és örökös kitiltása a stadionból mindössze egyetlen hordozó kiiktatását jelenti. Egyetlen feltűnően beteg példány befogását, akit a legkönnyebb volt megtalálni a több tízezer tünetmentes között. Nagy kérdés, hogy a maradékkal mit tudnak kezdeni, ám erre sajnálatos módon a még oly szép és hivatalos bocsánatkérés sem ad megnyugtató választ. Sőt. Adeyemi töredelmes megkövetése és a bekiabáló kiátkozása mellett már megint arról kell olvasnunk, hogy mennyire antirasszisták a liverpooliak (most éppen a közönség). Azaz még mindig rossz irányban próbálják magukat kiásni a gödörből. Amilyen mélyen járnak, már mi sem nagyon tudnánk mit mondani a helyükben, Suarez ügyben visszakozni rettenetesen kínos volna és a közönségnek sem lehet megtiltani, hogy énekeljen.

Szerencsére minden erkölcsi alapunk megvan hozzá, hogy ebben a rút csávában ne kelljen együtt éreznünk velük. Oldják meg valahogy, ha pedig nem menne, akkor zárják őket karanténba. Három hetük maradt, hogy összekapják magukat, aztán Fortuna kegyéből fogadhatják a Manchester Unitedet a kupa következő fordulójában. Valószínűleg megúszhatatlan, hogy  azon a meccsen is az eltiltott 7-est éltető szám legyen a sláger, ami már önmagában is jelentős presztízsveszteséget jelentene, csapatnak, játékosnak egyaránt. Ha pedig csak egyetlen egy magáról megfeledkezett szurkolón is kitörne a roham Evra láttán, annak tragikus következményei lennének a klubra nézve. Egyetlen nézőn, a negyvenezerből: tényleg ekkora bajban vannak.

 

2012.01.09. 09:53 futballsz'

2 komment

Címkék: fa liverpool angol rasszizmus manchester united suarez kop tom adeyemi

A bejegyzés trackback címe:

https://futballsznob.blog.hu/api/trackback/id/tr263530759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz0089 2012.01.09. 16:20:49

100%-ig nem követtem az ügyet és inkább ezen az állásponton vagyok, amit ír a szerző. Annyit viszont el kell mondani, hogy a Pool legalább nem lebbezett fel végül.
Sajnos igen, az indulatok elindultak és ez szörnyű dolog és tartok tőle, hogy megint alulmarad az emberi kommunikáció.

Kúrcsány Ferenc 2014.09.14. 14:41:42

Nem kell a judeolibsi propaganda.
süti beállítások módosítása